Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
mame potvrzenou chripku typu A, starsi dneska prinesla ze skoly a padla minule utery… ja, manzel, syn jsme padli ve stredu v noci/ctvrtek rano. Od zacatku mame vsichni kasel.
Dcera mela naposledy teplotu v nedeli, od te doby, az na ten sileny kasel je ok.
Syn 22m, byl celou dobu sikovny, teplota mu vzdy po nurofenu zklesala a dobry, nicmene od poklesu tech 39.7 cca, tak prestava jist a nejhorsi je, ze nechce ani pit.. dneska uz druhy den nema teplotu, je neskutecne protivny a dostat do nej piti je silenost.
Vcera jsem snim byla u mudr., crp mensi nez 8, poslech cisty, v krku to ma udajne cervene…
Tak jsem doufala, ze bude dneska uz lepe, ale situace je stale stejna, kdyz se napije, zacne si trit oci, nos, do toho mu z toho nosu tece… vubec nevim co si o tom myslet. Je mozne, ze by se mu z chripky rozjela takova bolest v krku? A pokud ano a bylo by to na antibiotika, tak by preci musel mit vyssi crp? Vubec nevim, co dal…
Malý měl chripku na Vánoce, to mu byl rok a půl a nejedl, ještě dlouho po ní jsem víceméně jen kojila. To nás zachranilo, i zhubnul. To mě trochu stresovalo, protože už tak je spíš drobek, ale já při té chřipce a určitě 14 dní po ní taky trpela nechutenstvim, rozhozenym zazivanim.
Syn je stejně starý a měl horečky od pátku. Už přešli, ale protivnost hrozná. Dnes jsem s ním byla u doktorky a má jen v krku červeno. Hrozná rýma samozřejmě. Jídlu moc nedá. Dávala jsem v noci a přes den nurofen, protože prostě jen brečel. Mě teda bylo teď u chřipky blbě opravdu týden- bolesti kloubů, žaludku, celkově mi bylo zle. Takže asi těžko říct co ty broučky trápí. Syn trpěl na záněty uší, takže možná ho i může zlobit ucho. Ale u doktorky vypadali ráno dobře.
Prostřední syn měl teď u chřipky oteklé oči. Zánět to asi nebyl. Spíš z rýmy. Jak jedí, pijí, tak to tu rýmu zpustí, takže klidně mu to může být nepříjemné. Já pila jen studenou stavu. Po všem ostatním mi bylo špatně.
Dcera skoncila pri chripce 2× v nemocnici, kdyz byla mala, 2 a 4 roky, prave proto, ze nepila. Proste nechtela, dostala infuze na zavodneni. Tak hlavne hlidej hydrataci. V krku ji nebolelo, ale maly prijem tekutin a jidla k tomu patri, ti mali nepochopi, ze pit musi.
@blumen ty brdo… presne toho se strasne bojim, maly ma uz tak sileny blok z doktorky…. A nedovedu si predstavit byt snim na infuzich, ale i na tuto variantu jsem se pripravovala… dneska uz nastesti vypil ovocne fruko a asi 350 ml vyvaru, vzal na milost i par hltu vody… takze snad….cely den nedelam nic jineho nez ho nahanim s pitim….jeste par dni a pujdu na ty infuze misto nej.
@Terezzz1 tak hlavne, aby dostatecne cural. Tolik myslim ona nevypila, pak uz byla strasne slaba. No, pamatuju si zive, kdyz ji napichovali zilu s kanylou, museli ji drzet 3 sestry a ja, byl to rev na cele oddeleni, pamatuju si to zive i po tech letech (ted ma 10). Ale pak se ji hned ulevilo, nepamatuje si to ![]()
Hlavně po nemoci vždy doplnit minerály (hořčík Meg Mag), nebo koupel v Epsomské soli. Syn má při nemoci vždy nechutenství, pije jen UM, jinak ho má jen večer před spaním. Teď o víkendu 6. nemoc a zvládl jíst pořádně až včera. Kup Streptokill kapky, ta na bolest zabírá nejlépe a Serafinkuv sirup na imunitu. Je to záhul pro tělo, protivný bude ještě pár dní, ale s tímhle co jsem ti napsala vedle nešlápneš, tělo potřebuje doplnit, co si horečka vzala.