Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahojte holky ![]()
Mé tchýni zjistili chronickou boreliózu…
Máte s tím některá zkušenost?
Jaké doplňky stravy a vitamíny, čaje všechno možné Vám alespoň trošku pomohlo a ulevilo se? Jsem z toho nešťastná a chci jí nakoupit různé vitamíny a cokoliv co ji aspoň trošku pomůže…
Děkuji za odpovědi.
@VerunC
Chronická borrelióza je poměrně širokým pojmem. Jaké má Vaše tchýně příznaky? Doufám, že diagnózu nestanovili jen podle pozitivních IgG protilátek.
@Doctus řekli ji, že tento problém se měl řešit už před třemi lety.. Teď má samé antibiotika, nesmí jíst tak měsíc žádné bílkoviny, byla na magnetické rezonanci.. Lékaři ji řekli, že se obávají, ale že po takovém zanedbání s tím ani nic nepůjde udělat
stále chodila ke své praktické a tu ani nenapadlo udělat různé testy až pak neurologie a tak.. Příznaků má hodně a je jí opravdu moc zle.. Vypadá to, že půjde do nemocnice na kapačky..
@VerunC
Na chronickou borreliózu vždy jen ATB parenterálně, tedy do žíly. První, ale také poslední volbou jsou cefalosporiny III. generace. Těch je však také více, pro lepší prostupnost do CNS (přes hematoencefalickou bariéru) je preferován ceftriaxonem před cefotaximem, i když o tomto detailů nemá mnoho lékařů ponětí.
Chronická borrelióza se projevuje na mozku a míše, srdci, kůži, oku, pohybovém aparátu… Doprovodná léčba je tedy symptomatická, vitamíny se nic nezkazí, fyzioterapie a rehabilitace je vhodná na bolesti zad.
@Doctus jo to vše víme, ale moc děkujeme
snad se jí co nejdřív uleví
děkuji za odpovědi
@VerunC
Jen tak pro zajímavost, co jí dali za ATB?
Jinak ATB klidně i měsíc.
Třeba v USA je celkem hodně lidí se zanedbanou borreliózou. Hojně tam navštěvují chiropraktiky, na které mám sice svůj názor, ale když to dotyčnému pomůže (bez toho, aby do sebe cpal horu analgetik), tak proč ne… Když se vyvarují manévrům s krční páteří, které ve mně budí dojem lámání vazu, tak je to v pohodě.
@Doctus to já si teď opravdu nevzpomenu jak se jmenují. A doktor ji řekl, že by ji doporučil nějaké antibiotika ( nejmenoval) a že to by ji žádný doktor nepředepsal, že by to pouze sehnala na černém trhu za 6,5 tisíce… Tohle jí řekl, ale říkal buď by to pomohlo nebo ne..
tak to už opravdu tomu nerozumím…
@VerunC
Za 6 500 korun nejsou žádná super účinná ATB (nějaký super-hyper hit). A na černém trhu něco kupovat? Ještě by se pacientovi něco mohlo stát, čert ví, co by v ampulích bylo. A s tím doktorem bych si velice rád popovídal, to by se divil, podivín.
@Doctus právě taky jsem koukala jak může vůbec lékař vypustit pacientovi něco o černém trhu ![]()
@Doctus neřekl přímo černý trh. Řekl že tím kdyby ji to předepsal by ztratil licenci.. Že ví o atb ale ne legální cestou. Takže tak ![]()
@VerunC
Od takového lékaře rychle pryč! Za co by ztratil licenci? Léčba chronického stádia Lymeské borreliózy vyžaduje hospitalizaci, léky jsou jasně dané. Proto jsem se ptal na ATB, aby ji třeba neléčili něčím naprosto zbytečně (tedy tím, co je neúčinné). Nechlastá ten doktor? Alkoholiků mezi lékaři taky není málo.
@VerunC píše:
@Doctus neřekl přímo černý trh. Řekl že tím kdyby ji to předepsal by ztratil licenci.. Že ví o atb ale ne legální cestou. Takže tak
změňte dr
jako ať počítá s tím, že ATB bude brát dlouhodobě. Pokud jí chceš něco koupit, tak probiotika a podobné věci, co jí aspoň trochu ochrání vnitřek
Jinak ale nic.. vyhýbat se citrusům (grepům, grepovému juice a pod), některá atb ovlivňuje ![]()
Mne na potize s boreliozou zabrala homeopatika - podotykam, ze nejsem lekar a nenavrhuju je misto hospitalizace. Nicmene jako podpurny prostredek by urcite nic nezkazila. Brala jsem borelii 30ch, ale rozhodne bych to nikomu nepodala na zaklade rady z netu - nicmene pokud to vnimate jako cestu jak podporit konvencni medicinu, uvazovala bych o konzultaci s homeopatem
@Doctus netuším, všechno je možné.. Hlavně ať se ji brzy uleví, moc děkuji ![]()
@LKL @martina.se Děkuji
… snad to bude dobrý
je to hrůza.