Chronická kopřivka

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
17
23.12.23 11:49

Chronická kopřivka

Zdravím, po delší době se opět obracím sem pro pomoc.
Už cca půl roku se mi objevuje kopřivka po celém těle, spontánně, někdy hned zrána, někdy až večer. Ačkoli jsem vyzkoušela neuvěřitelné množství rad, úplně jsem vynechala dráždivé potraviny, zkusila jsem nejrůznější probiotika, kosmetické přípravky už používám jen speciálně pro velmi citlivou pleť/atopiky, kopřivka je tu furt a vůbec se mi nepodařilo vysledovat, co by mohlo být spouštěčem. Do toho se mi pak přidaly i edémy končetin, plus mi často otékají rty a občas i oční víčka (většinou po ránu).
Prodělala jsem autoimunitní tyreotoxikózu, štítnou žlázu mi úplně vzali před rokem (15 let) a určité procento lékařů, které jsem navštívila, mi řeklo, že taková kopřivka jde v ruku v ruce s protilátkami proti ŠŽ.
Dokonce jsem už byla hospitalizována kvůli vyšetřením a zvážení léčby kortikoidy, otestovaná jsem skrz na skrz na nejčastější autoimunity, alergie i některé viry, zaplať pánbůh mi nic nenašli. S kortikoidy jsme se zatím rozhodli vyčkat s tím, že je můžu začít brát kdykoli. Taktéž jsme navštívili i kožní ordinaci v Plzni, kde mi v případě dlouhodobého trápení nabídli biologickou léčbu. Momentálně beru nejvyšší možnou dávku Ewofexu.
Máte někdo zkušenost s kopřivkou? Lze ji nějakým způsobem vyléčit? Lze ji ovlivnit stravou, nebo nějakým životním stylem? Zabrala někomu léčba kortikoidy/biologickou léčbou?
Jsem z toho upřímně už nadmíru zoufalá, naivně jsem očekávala alespoň částečně pohodový život po dlouhém léčení ŠŽ, které stejně nezabralo. Do toho jsem ještě právě kvůli ŠŽ nebyla očkovaná vakcínou na papilomaviry a ještě mi údajně vymizely protilátky proti hepatitidě B, ale momentálně se už bojím jakéhokoli zásahu do imunity. Děkuji za každou reakci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9722
23.12.23 12:22

Kolik toho fexofenadinu berete? 4 tablety? Pokud není efekt 4násobku běžného dávkování antihistaminika, přistupuje se k cílené léčbě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
23.12.23 15:15

@Doctus ano, beru Ewofex 120 mg 2 tablety 2× denně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
73
23.12.23 17:11

Cca půl roku po porodu se mi začala dělat děsná kopřivka. Někdy na nohách, někdy celá záda..trvalo to 3/4 roku. Svědilo to děsně a žádná antihistamika mi nepomáhaly. Nakonec mi zjistili histaminovou intoleranci. Musela mi na kožním nechat udělat testy přímo na HIT. Vysadila jsem potraviny, které histamin zvyšujì.(např. špenát, rajčata..seznam je na netu..).a postupně mi kopřivka odezněla. Trvalo to, ale tak 14 dní než jsem viděla výsledky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9722
23.12.23 18:14

Pokud ani zmíněná dávka antihistaminika nemá kýžený efekt a kopřivka obtěžuje, cesta je pouze cílenou (biologickou) léčbou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
25.12.23 00:56

@Loope A jakmile kopřivka odezněla, nevrátila se ještě někdy např. kvůli chybě ve stravovacím režimu? Například když sníte potravinu zvyšující histamin, objeví se kopřivka znovu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
73
25.12.23 08:16

@Any0759 musím to zaťukat, ale jsem cca půl roku bez kopřivky. Jím už celkem vše kromě špenátu a rajčat. Ty velmi omezeně. Někdy mě začne trochu svědit kůže nebo oči a tak vím, že mám jídlo trochu omezit. Nejíst moc uzenin atd..ale kopřivka se již neobjevuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
842
27.11.25 10:28

@Any0759 Dobrý den, Jak jste na tom prosím teď? Prožívám mesic a půl neco podobného, fleky po celem tele, otoky, x pohotovostí, otekly jazyk, tak sanitka, plno vyšetření, jsem porad někde a nikde nic nezištněno. Jsem 4 týdny na bezhistsmin. stravě ale bez efektu, 5 týdnů na prednisonu, při vyšší dávce to bylo lepší, nyni uz jsem jen na 10mg a je to zase horsi. Otoky oči, rtu, články prstů, chodidla. Každý dr řekne svůj názor, momentálně buď povirový stav (který má trvat max 6 týdnu, což je dnes) a nebo chronicka koprivka. Už je to fakt únavné…z těch kortikoidu otekam, mam kulatý obličej, vypadám hrozne a hlavně je nechci od začátku brát, ale každý dr mi řekl, ze nic jiného nejde. Brala jsem do včera xados 20mg 2-0-2, nyní mám zkusit změnu a to Ewofex 180mg 2-0-2.. doufám, ze Vám se daří uz lépe. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek