Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Taky mívám antibiotika co 2-3 týdny, začalo mi to s novým chlapem.. poslala jsem ho k doktorovi a nic mu nenašli, takže pořád nevíme..
@Tamtama píše:
Taky mívám antibiotika co 2-3 týdny, začalo mi to s novým chlapem.. poslala jsem ho k doktorovi a nic mu nenašli, takže pořád nevíme..
Můžu se zeptat, jestli léčba někam pokročila? Poslední tak čtyři měsíce mě trápí opakované záněty, na které vždy dostanu antb. Teď naposledy mám Ciplox, k tomu vaginální tablety na gynekologický zánět. Lékařka na urologii naznačila možnost, že by mohl být nositelem bakterie přítel - dá se říct, že po přeléčení se mi to vrací asi zřejmě po sexu.. Přítel se k tomu postavil velice rozumně a rád si zajde na vyšetření, jen se obávám toho, že nic nenajdou a budeme tam, kde jsme byli. Já mám po testech, za 10 dnů mají být výsledky (mykoplasmata, europlasmata, chlamydie), plus stěr kvůli tomu gynekologickému výsledku. Máte někdo zkušenost, že to po přeléčení obou vážně přešlo?? Jsem z toho už dost zoufalá..
@Zanet-Z1 no asi takhle, v těhotenství mě přešla chuť k sexu, od té doby o močáku nevím, takže bych to připsala chlapovi.. ![]()
Ahoj, taky tím trpím, měla jsem je max jednou do roka od mých 17ti let (teď mi je 21), teď v listopadu mě to z ničeho nic chytlo zase, brala jsem zanocin, po týdnu jsem pro změnu dostala zánět v dolní čelisti (nejspíš od zubu) dostala jsem dalacin, brala jsem všechno tak jak jsem měla, ale zánět močových cest se zase vrátil, byla jsem z toho docela v šoku protože jsem myslela, že po takových driacích se ze mě dostalo i to, co tam ani nebylo, no v nemocnici i přes negativní! testy jsem dostala augmentin, po dobrání se mi vše rozjelo znovu, ale v mnohem větší síle, v noci jsem se třásla, bolestí jsem se nemohla ani pohnout no a po X různých testech, jak kultivaci, tak těch obyčejných mi výsledek házel pořád nulu, nikdo nevěděl co semnou, takže jsem skončila v začarovaným kruhu uro-gyno-obvoďák a furt dokola jako horkej brambor. Nikdo už mi nechtěl nic předepisovat, takže jsem zůstala na algifenu a ten mi byl platnej asi jako mrtvýmu kožich, po 3 měsících mi už opravdu bolest netlumil, byla jsem z toho opravdu zoufalá, nahlodalo mi to dost i psychiku, protože jsem nemohla ani na nákup, sex nepřicházel v úvahu, no prostě humus. Jednou, když už mi bylo vážně nejhůř a nedokázala jsem ani pořádně vstát mě jedna hrozně hodná paní doktorka z gyndy (do smrti ji budu vděčná) hospitalizovala, kde mi konečně našli velký množství bakterii a i leukocyty, proč se to najednou objevilo po čtvrt roce nikdo nechápe, každopádně mi zjistili e.coli a bylo vymalováno, primář mi sdělil, že mam holt smůlu, protože zánět bude chronický a bude mě otravovat do konce života. Myslim, že hůř mi v životě opravdu nebylo, když jsem si představila, že takto budu žít, měla jsem sto chutí skočit pod vlak, myslim, že ten kdo nezažil asi nepochopí. Každopádně když mě pustili, po pár dnech jsem měla pocit, že se i přes atb! vše vrací znova, rozhodla jsem se, že už to tak nepůjde, přečetla jsem snad všechny možný diskuze, ve kterejch jsem krom doplňků stravy nic nenašla, až na jedno- obyčejnou vodu, zní to asi divně, ale opravdu mě z toho zatím vytáhla obyčejná voda. Denně min. 3 litry, ráno si vezmu Uroval Manosa akut, je to snad jedinej originál co fakt funguje a takhle furt dokola, nezadržovat moč, chodit třeba každý 3-4 hodiny a je po problému. Je opravdu nezbytně důležitý ten pitnej režim dodržovat - a ruku na srdce, dodržovat tohle bez vyjimky opravdu každý den je celkem těžký, ale výsledek k nezaplacení. Když mam pocit, že to na mě přichází, ihned do sebe kopnu navíc půl litru a vše zmizí. Omlouvám se předem za takovej sloh, ale doufám, že aspoň někomu pomůže. Dneska se bohužel léčí jen a pouze podle tabulek, můžete mít pět lidí se stejnými příznaky, ale vyjde Vám pět jiných diagnoz a na to se už bohužel nekouká. Přeju pevný nervy všem, kdo si tímhle peklem prochází.
Jinak ještě k tvému dotazu, rozhodně to od gyndy nemůže být, pokud máš problémy přímo při močení, tak je to jasný, pohlídej si spíš ledviny :/
Mně se osvědčilo na radu urologa brát si po sexu furantoin, jinak mám zánět. Mám problém, že se neumím vymočit tak, aby v močáku nic nezbylo.
@leryl Nitrofurantoin by ale měl fungovat jako desinfekce a je to atb, nemáš spíš taky zůženou moč. trubici? Nechce se mi věřit že bys ho musela brát do nekonečna po každym sexu ![]()
Po furantoinu je často zle na zvracení. Lepší je nifuratel, který je v Macmiroru. Macmiror nelikviduje lactobacila a e. coli na něj není rezistentní. Vyrábí se i zaváděcí Macmiror globule, které působí lokálně v pochvě a kromě nifuratelu (atb složka) obsahuje i nystatin (antimykotická složka). Záněty močáku působí v drtivé většině případů e. coli. A je to urogynekologický problém, jak se to rozhodí v pochvě, tak se to přenese i do močové trubice. Pak se to tam už celé poškodí a ta trubice je náchylná k recidivám. Takže to chce po každém sexu okyselovat pochvu vaginálním vitamínem C (feminella vagi C, vitagyn C), občas si zavést tabletu Canestenu nebo Candibene (oboje účinná látka clotrimazolum). To samé platí pro období po menstruaci. Po sexu i menstruaci je v pochvě méně kyselé prostředí a tak se tam lépe množí nežádoucí mikroorganismy. Na močák to chce hlavně hodně pít především vodu bez bublin, držet se v suchém teple, před i po sexu se osprchovat, po sexu se dojít vyčůrat a užívat jako doplněk Uroval Manosa, Biotic, Acut apod. (samo o sobě člověka nespasí). A vydržet. Ty problémy po čase přejdou, přestane se to vracet. Pokud to není způsobené zúženou močovou trubicí apod., tak to skutečně po čase samo přejde.
A střídat atb, protože např. amoksiklav a augmentin jsou atb s kyselinou kl., macmiror je nifuratel, zinnat je cefalosporin atd.
@Babydoll.cherry oni to dr. někdy radí, dát si jednu tabletu atb po sexu. ale většina ti to takhle nenapíše, protože tě co nejrychleji odbaví dle zavedeného rutinního postupu.
@Zanet-Z1 musíš po sexu zavádět např. globulus cum natrio tetraborico, feminella vagi C, tím se to okyselí a zároveň mechanicky vyplaví. Sperma je zásadité. Je to proto, aby spermie přežily v nepřátelském kyselém vaginálním prostředí. I tím pohybem se tam zanesou nežádoucí mikroorganismy. Po dobrání atb to chce opět nějaký čas okyselovat pochvu, opravdu hodně pít a užívat koncentrované tablety s brusinkami.
@kaminky Ne všechny záněty jsou urogyno. I když zrovna e.coli se hlavně přenáší pohlav. stykem já ji v pochvě neměla. Změny mikroflory a ph se mi změnilo právě díky atb, mě se borová voda, canesten, itimní krémy a mrak dalších vynálezů v pochvě moc neosvedčili, člověku to sice pomůže, ale mě devastovala moji vlastní mikrofloru, takže to byl trošku začarovaný kruh, prakticky nemůžu vlést do bazénu, mýdlo musím používat minimálně a dost mě to otravuje. Pokud má někdo tyhle problémy, měl by se na čas sexu vzdát úplně, už jen proto, že i v případě použití kondomu, žena vylučuje svoje vlastní sekrety, které se dostávájí tam, kam nemají, chápu že je to pro farmaceutické firmy asi přínosnější, ale zdá se mi dost na hlavu pohl. stykem všechno dráždit a honem se cpát atb a doktory, které v tomhle své pacientky podporují nechápu už absolutně. Já osobně si další chemie už nezobnu, doufam že častym proplachováním se sliznice aspoň z části obnoví a vytvoří si zase svůj obraný systém pro další kroky. Tak hodně štěstí holky ![]()
@Babydoll.cherry e. coli se nepřenáší pohlavním stykem. je to prospěšná bakterie žijící ve střevech každého. Samozřejmě je malinká, běžně se dostane ven z konečníku, může se dostat i do pochvy a pokud se nepřemnoží, nezpůsobí zánět. Dostane se v pohodě právě i do močové trubice, ale tam nepatří, takže tam způsobí zánět. Sperma je zásadité, proto ženské vaginální prostředí rozhodí a líp se tam chytí nežádoucí mikroorganismy, proto časté kvasinkové záněty či jiné potíže anebo právě i recidivující záněty močových cest, a to tak, že čím častěji se opakují, tím je to v močové trubici víc narušené a pak je to začarovaný kruh. Canesten je proti kvasinkám a některým bakteriím, to je jeho smysl. Vaginální C je vitamín C, který to okyselí a tím se tam přirozeně rozmnoží žádoucí laktobacil, který žije v pochvě (nikoli v jogurtu, tam jsou zas jiné laktobacily). Začarovaný kruh to pak už je, je to přímo peklo. A ano, vynechat sex na to hodně pomáhá, bohužel
Atb když už pak jíš co 3 týdny, tak už je fakt jedno, jestli je jíš nebo nejíš, stejně za 3 týdny tam bude e. coli klidně znovu. Ale při počátečních několika infekcích to atb chce vzít hned a nepřechodit to. To jo, ale zároveň si upravit mikroflóru ve střevech a hlavně v pochvě. ATB, která nelikvidují lactobacila, jsou právě ten Macmiror. JAk už se pak ATB berou furt, tak s tebou úplně souhlasím v tom, že efekt to má nulový, takže bych je pak už taky nebrala, při hodně častých recidivách.. snažila bych se toho zánětu zbavit bez nich a to jediné by mohlo nakonec opravdu zabrat. Tělo se s tím musí naučit poprat samo a vyhrát. Čím déle je to od posledního zánětu, tím líp se ta sliznice uzdraví a zesílí. Jinak borová voda je snad k výplachům očí. A mikroflóru rozhodí ATB, ale i bez ohledu na ně, když žena má opakující se záněty močáku a k tomu pořád nějaké infekční výtoky (bakt. nebo kvasinkové), tak je to právě celkovým rozhozením prostředí a to takhle nemusí být jen po ATB, ale právě i po pohlavním styku, menstruaci a nakonec už kvůli tomu začarovanému kruhu.
@Babydoll.cherry furantoin je chemoterapeutikum a jako dezinfekce působí, proto to beru a je to na radu urologa, u kterého se léčím.
@kaminky No mě bylo řečeno, že jsem ho dostala pohl. stykem, vím, že se může nacházet i v mase, ale tohle je už asi vedlejší
K borové vodě (myslela jsem tím globulus tetraborico, měla jsem za to, že je to latinsky borová voda
)))) ) dostávala jsem ho ob canesten. Tyhle problémy jsem měla z nadměrné hygieny (prý) a hlavně díky atb, lektobacili jsem si kupovala v lékarně, nejlepší jsou ty švýcarské, teď jsem měla od českého výrobce a nic moc. O Macmiroru jsem nic neslyšela, koukala jsem na něj a vypadá dobře, i když na gyndě snimi asi smlouvu mít nebudou, určitě se aspoň zeptám
Děkuji moc za radu, ono se to všecnno časem podá ![]()
@leryl Ano to vím, už jsi byla na cystoskopii? Nebo čekáš, až vše dobereš? Celkem mě zajímá, jak a na jak dlouho pomáhá zvětšení trubice. Mam z toho smíšené pocity, pacientky si to moc nepochvalují, tak se mi do toho do budoucna moc nechce. ![]()
@Babydoll.cherry Ahoj, presne vim, o cem pises. Mela jsem to takhle asi 8 let, fakt hnus. Prolivat vodou pomahalo nejvic, to je fakt, ale ve finale stacilo, abych se treba jen lekla a stravila jsem na zachode x hodin. Fuj, jen si na to vzpomenu a poleva me studeny pot. Kozdopadne mi pomohlo toto http://www.czmms.info/ Dala jsem si jednodenni kuru, misto doporucovanych 14 dnu, zrovna kdyz me to popadlo a od te doby mam klid, je to uz vic jak dva roky. Zkus se na to kouknout, vrele doporucuju.
@Babydoll.cherry o Macmiroru (nifuratel) zde http://www.urologiepropraxi.cz/…06/03/03.pdf
Jsou to normálně dostupná a běžně předepisovaná atb. Ale pořád je to o tom, že jak se to vrací co 3-4 týdny nebo zkrátka hodně často, tak řešením je jedině zvládnout to bez ATB. Sprchovat se pouze vodou a nemýt se parfemovanými gely, hodně pít a po pohlavním styku zavádět aspoň to vaginální céčko.
Rezistence e. coli na atb
http://www.internimedicina.cz/…01/10/11.pdf
E. coli se pohlavním stykem nepřenáší, to by muselo jít o chlamydie. E. coli je nejčastějším původcem právě proto, že žije ve střevech každého člověka a tam je prospěšná. Globulus cum natrio tetraborico je tetraboritan sodný nebo se tomu ještě říká boraxové globule. Hlavně ať už ti je jen a jen dobře! ![]()