Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahojky holky
Chtěla jsem se zeptat na vaše zkušenosti - už od 18ti mě trápí záněty močových cest (je mi 24). Teďka od léta se to pěkně vyostřilo - pořád, nonstop. Snažila jsem se předcházet antibiotikům, mám v zásobě lichořeřišnici, brusinky v sirupu, brusinky v tabletách, čaje, homeopatika… Nakonec jsem musela k doktorce pro antibiotika, ale zase se mi to vrátilo, asi dva týdny po dobrání. Už jsem zoufalá, neznáte nějaké finty? Navíc v moči nemám krev, jen bílkovinu, tak já už nevím… Nemůže to být gynekologického rázu? I když teď jsem 7 týdnů po revizi, tak snad by mi na něco přišli při odběrech, stěrech a kdesi cosi
Předem díky!
@Bííí Kamarádka na to taky trpí, chce to fakt to nejvíc předcházet možnosti prochladnutí a tak. Zkusila bych česnekovou kúru, je to přírodní ATB, tak by tě to mohlo pročistit a zabrat
A jinak bych přeléčila - přírodně- i partnera, kamošce to nejvíc dělalo neplechu po sexu.
@Taormína píše:
@Bííí Kamarádka na to taky trpí, chce to fakt to nejvíc předcházet možnosti prochladnutí a tak. Zkusila bych česnekovou kúru, je to přírodní ATB, tak by tě to mohlo pročistit a zabratA jinak bych přeléčila - přírodně- i partnera, kamošce to nejvíc dělalo neplechu po sexu.
V takových případech je důležité se jít hned po akci vyčůrat - spláchnou se případné bakterie. Moje dr.na urologii taky doporučuje pravidelné užívání probiotik (s enterickým povlakem - vyrábí Swiss) a nepoužívání ani intimního mýdla (pouze Lactacyd a max 3× týdně).
@AliTad To dává smysl, no
Správně by se nemělo používat nic parfémovanýho, ani toaletní papír, natož mýdlo.
Tak hned naběhnu do lékárny pro pribiotika…
Mě normálně odvezou už z toho
![]()
Měla jsem se záněty močových cest problémy 5 let, bylo i období, kdy jsem užívala antibiotika každý měsíc(2-3týdny), byla jsem kvůli tomu i v nemocnici. Na nic se nepřišlo. Pak jsem se shodou okolností rozešla s partnerem(problémy jsem měla po tom co jsme spolu začali sexovat) a bylo po problému. Od té doby nevím co to infekce močových cest je. Tak mě napadá nechat vyšetřit partnera jestli není nositelem nějaké bakterie.
@Bííí Sestřenka trpí taky od cca 18 na opakované záněty. Nakonec ji dělali takové to vyšetření močových cest přes zavedenou sondu a přišli na to, že má vrozeně zúženou močovou trubici, takže se jí tam snáz drží bakterie a proto dochází k těm opakovaným infekcím. Má slíbenou nějakou „plastiku“ - nějak se to roztáhne a pak už by to prý mělo být ok.
@Bííí zkus si nechat udělat odběry na chlamydie - ty můžou způsobovat opakované záněty moč. měchýře.
No asi tam toho uličníka poženu, ať se taky nechá vyšetřit, protože já už jsem naprosto zoufalá
@Svistice Ty brďo, to je ale prý celkem dost bolestivý zákrok, roztahování močové trubice… Ale zase kdyby to vyřešilo tohle každoměsíční trápení ![]()
@Bííí Ta sondička prý sice nebyla nic moc extra, ale říkala, že původně čekala, že to bude o dost horší. Ta plastika by se měla snad dělat pod narkózou.
Ale jak psal někdo výš, zkusila bych nejdřív nechat sobě i partnerovi odbvěry na všechno možné i nemožné a pak šla do toho vyšetření.
Ona právě taky měla zánět co dva měsíce, navíc s naprosto nechutně akutním rozběhem. Šla na záchod a ok, za půl hodiny šla znovu a už čůrala krev.
Její uroložka ji pak už vybavovala preventivně antibiotiky na zahájení akutní samoléčby, protože jinak by byla imrvére někde na pohotovosti. Brusinky, homeopatika a různé bylinkové čaje maximálně lehce prodloužily interval mezi záněty, ale výrazně nepomohly.
@Svistice Zítra naběhnu na gyndu a řeknu mu, ať mi udělá vyšetření na všechno, protože to už není možné
Pak se uvidí… Už jsem naprosto zoufalá, jak toto dokáže potrápit. Měla jsem zlomený nos, ruku, nohu… Nic nebylo tak hrozné, jako zánět močáku
Ble!
vyléčit antibiotiky tebe i partnera, on nemusí mít žádný problém, ale bakterie na močové trubici má, stačí jeden stěr a budete mít jasno.
Po léčbě zase podstoupit kontrolní stěry oba. Ta léčba je docela na dlouhé lokty. Ale ty můžeš jít ke gynekologovi si udělat klasické stěry, které nechá nakultivovat na mykoplazmata, ureaplazmata a chlamydie, tyto nemoci způsobují záněty močového měchýře, kvasinky a jiné potvory.
Souhlasím se vším tím co tu psali holky a hlavně se jít po sexu vyčůrat. Potom je ještě dobré, kdyby ti uroložka napsala urologickou vakcínu. http://www.lekarna.cz/…ps-90x6mg-1/ Ta mi hodně pomohla. No a výborný je i Wobenzym, ten mi vždycky pomohl i na rok, ale teď po něm mám křeče do žaludku, tak už ho neberu.
Z vlastní zkušenosti radím to neřešit se svým gynekologem, který nemá možnost (a bohužel také z vlastní blbé zkušenosti) ani nepřizná, že nemá možnost všechna ta vyšetření provést. Radím se domluvit s uroložkou a jít přímo do nějaké nemocnice, v Hradci Králové je to konkrétně Klinika kožních a pohlavních nemocí, kde můžou a umí odebrat stěry z pochvy na všechno + Urologická klinika, kde vyřeší stěry z močové trubice. Ideální by bylo, kdyby byli vyšetřeni a přeléčeni oba partneři. Nicméně v našem zdravotnictví se radši bude dva roky udržovat stav nepřetržitou atb. léčbou, než by se šlo do hloubky po skutečné příčině, také moje zkušenost
![]()
Já jsem v září byla na gyndě, že se budem snažit o mimčo a chci vědět, zda je vše ok (žádný zánět, nic). Výsledky byly úplně čisté na jedničku s hvězdičkou. Za dva tři týdny jsem tam už naklusala jako těhule, výsledky taky byly na jedničku, akurát to nedopadlo. Teď po revizi jsem tam byla a vše zase okej. Tak já nevím, jestli vždy prochladnu, nebo co
Zítra tam zajdu a když tak se objednám i na urologii…
Normálně jsem teď před první porevizní MS měla zas těhu příznaky, pak přišla MS, skončila a zas mám příznaky, hlavně mě pobolívají prsa a mám takový čirý výtok bez zápachu, je to jako voda
Ale když to zaschne, je to do bíla. Jsem už úplně fofo z toho svého těla… Wobenzym mám, dneska ho nasazuji
Už bych se nechala i proklít, jen abych se toho zbavila ![]()