Chronický zánět mandlí v 27tt – co mi pomůže?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
26.2.12 20:28

Úplně s vámi souhlasím, mě k tomu také vedlo to, že jsem na ty hnusné čepy pořád musela myslet, doma, venku, na dovolené, prostě všude, navíc jsem měla pocit, že mi musí páchnout z pusy, protože ty čepy prostě smrdí, co to budu obcházet jinými slovy… Nevím, co obnáší operace štítné žlázy, ale je to ještě víc v krku, takže asi nic extra. Ty mandle jsou první na ráně při polykání, takže to prostě bolí, ale dá se to zvládnout. Nejhorších je opravdu těch prvních 14 dní co se jídla týče, pak už jsem mohla rohlík a tak dál. Ty tekutiny, jak mě to nutilo pít, tak lékaři říkali, že se tím urychluje hojení, že to nevysychá a ty hojivé povlaky se pak lépe odlupují a rychleji se to uzdraví. Ale asi taky záleží, jaký má člověk práh bolesti, je to individuální. Nejhorší bylo, když se mi chtělo brečet, to se člověku ten krk tak stáhne a po tom zákroku to bylo něco hrozného, ale u mě šlo o psychiku, protože dcerka nesla hrozně špatně odloučení, takže to bylo tím. Jinak by to bylo dobré… vždycky holt nejde všechno tak, jak si to člověk představuje a naplánuje, kor když jde o ty naše caparty :P
Pokud jste opravdu odhodlaná, tak se toho držte a nenechte si to vymluvit, okolí ví prd, jak se cítíte a jaké to je stávat u toho blbého zrcadla a pořád na ty čepy myslet. A upřímně, já jsem po tom zákroku měla i víc energie, už jsem nebyla taková chcíplá a bez elánu, ono přeci jen ten neustálý chronický zánět tělo vyčerpává a je to pro organismus zátěž. Tak se držte!!! :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anna b
26.2.12 20:57

Haňula. v kolika letech jste tu operaci podstupovala??sím-li sse zeptat?a jak dloho jste byla v nemocnici?

• Citovat
  • Upravit
7250
26.2.12 21:03

Tak se musím taky přidat.Občas mě bolí v krku,udělají se mi čepy v mandlích,tak si šplíchám do krku,čepy vyndám a mám zase klid.U doktora jsem byla,udělal výtěr,ale vše v pořádku.Myslíte,že se taky jedná o chronický zánět mandlí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anna b
26.2.12 21:12

no to nemohu takhle napsat ale asi nejspíš ano.mě se ty čepy začaly dělat v těhotenství(2,5roku zět)ale tak že jsem jednou za dva měsíce vykašlala jeden čep.to jsem ale vvůbec netušila co to plyvu a odkud to jde.ted jsem na tom tak že jeden den vymačknu úplnou hromaddu čepů druhý den je tam mám zas. takže za ty roky se mi asi udělal chronický zánět. je to běs a děs, nepřeju to vůbec nikomu!!už se toho vážně chci zbavit

• Citovat
  • Upravit
Anna b
26.2.12 21:13

jo a já také všechny výtěry mám v přádku, a dělá mi to takové bolesti v krku, že bch tomu nikdy nevěřila

• Citovat
  • Upravit
7250
27.2.12 07:48

Jojo,šílené bolesti v krku a nic víc.Teď si hned šplíchnu Orofar a za den je bolest pryč a zmenšila se i četnost čepů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.2.12 20:04

Anna b: Na zákrok jsem šla v 31 letech, ale lituji, že jsem to nepodstoupila už dřív. Jenže když jsem se rozkývala před lety, tak jsem zjistila, že jsem těhu, takže už to nešlo, pak jsem 2 roky kojila, takže taky nic. No a pak v tom poločase mezi odstavením a započetím se snažení o druhé mimi jsem to zmákla a jsem fakt ráda :-) V nemocnici jsem byla 8 dní, zákrok jsem podstoupila druhý den po nástupu do nemocnice, takže po 7 dnech mne pustili. Tam je nejrizikovější ten 5. den, kdy se odlučují ty hojivé povlaky a musí se to hlídat, aby to nezačalo moc krvácet. Ale když nebudete jíst kůrku od chleba, tak to nehrozí :mrgreen: :mrgreen: ;) ;) Já jsem ani neregistrovala, že se mi něco odlučuje, ten pocit v krku byl pořád stejný, holt to bolelo, ale opravdu se to dá vydržet, pak si ani nevzpomenete.

Bolesti v krku jsem měla taky, když byla ta jedna horší mandle plná, tak to hrozně tlačilo a bolelo, asi jako při angíně, tak jsem to musela urgentně vyčistit. Časem se začaly ty hluboké čepy dělat i na druhé mandli, ale nebylo to až tak hrozné, ale věřím tomu, že bych měla mandle jako ementál a čepy hluboko, že by ani vydlabat nešly :-( Na počátku před asi 15 lety, kdy se mi ty čepy začaly na jedné mandli dělat, tak to bylo jenom mělce, nic hluboko a v jednom místě. Až postupem let se to zhoršovalo, díry byly četnější, větší, hlubší, vyčistit to šlo už špatně, … :roll: Myslím, že to nemusím extra popisovat, určitě to znáte. Jenže jsem měla strach na zákrok jít, protože mamce to dělali v pubertě jen pod utlumením, vyděsila mě k smrti jak to bylo hrozný, jak všechno cítila, bla bla bla… že teď jí vše sedá na průdušky… Navíc obvodní lékařka mi dělala krevní testy a vše bylo relativně v pořádku, max. hraniční, takže říkala, že to nutné není, na ORL mne v životě neposlala, ani mne to bohužel nenapadlo. Až později po letech, kdy se to nedalo už psychicky zvládat a komplikovalo mi to osobní i pracovní život po té stránce sebedůvěry (aby mi třeba nepáchlo z pusy, když s někým mluvím), navíc jsem si říkala, jestli teda nejsem i bacilonosič, když tam ty čepy jsou, tak jsem se objednala na ORL. Udělali mi stěry a že je tam nějaký streptokok. Ne ta nejhorší forma, ale je tam. Bohužel několikrát během těch let jsem brala antibiotika, která by ho případně měla zahubit, ale byl tam stále a tak mi DR doporučil jedině odstranění mandlí - obou. Já to uvítala, alespoň mi to nerozmlouval. A dnes už se to dělá pod narkozou, takže i můj strach ze zákroku zahnal :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2282
28.2.12 17:58

Měla jsem podobný problém, neustále se mi z mandlí uvolňovaly bílé silně páchnoucí kousky. Dost mi to vadilo ve vztahu, dokonce jsem si kvůli tomu vypěstovala averzi k líbání :evil: Když už jsem nevěděla co s tím, tak jsem se na internetu podívala na pár (dost nechutných) videí, jak si lidi tyhle kousky z mandlí čistí. A zkusila jsem to taky. Zezačátku se mi dost zvedal žaludek, ale nakonec jsem se to naučila dobře. Držátkem od kávové lžičky stačí zatlačit zespodu na mandli. A to jsem se nestačila divit! Z mandle vyběhla vyloženě hromada těch hnusů! Fuj :oops: Na ORL mi řekla, že je to chronický zánět, na výtěru byl zlatý stafilokok, zkusila to přeléčit antibiotiky, ale nepomohly. Lékařka mi řekla, že je tam riziko, že se ten chronický zánět může časem „vrazit“ i jinam, třeba do kloubů, do srdce apod. Toho jsem se bála, protože mě už začínaly klouby zlobit. Taky mi to dost vadilo kvůli tomu smradu, bála jsem se na někoho promluvit :( Tak šly mandle nakonec pryč. Budu je mít už dva roky pryč a je to paráda. Neobtěžují mě žádný smradlavý hnusky, jsem míň náchylná na rýmu a bolení v krku. Zákrok byl taky v pohodě, v analgosedaci, nic jsem necítila a skoro nic si nepamatuju. Takže já jsem pro odstranění mandlí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
KristýnaC
29.3.12 11:04

Ahoj holky, tak jsem si přečetla všechny komentáře a snažila se v nich najít můj problém. Je mi 19, hned po matuře jsem nastoupila do práce (od září), jako učitelka v mateřské škole. Nikdy předtím jsem nebývala nemocná, poslední angínu jsem měla před 12 lety a co jsem nastoupila do práce, mezi ty malé dětičky, moje imunita mě jaksik zklamala. Všichni říkají, že je to normální, že když i mé kolegyně nastupovaly, jejich imunita si musela na tohle prostředí nejdříve zvyknout. Prví angínu jsem dostala v listopadu. Dostala jsem antibiotika a bylo vše v pohodě. Za měsíc mě začala bolet mandle a tak jsem kloktala různé přípravky, i slivovici a angína nejspíš nepropukla. Všimla jsem si jen, že se mi na jedné mandli objevila jizva a druhá jakoby se zvětšila. Pak zase dlouho nic, jen někdy docela náročné rýmy. A teď jsem do toho spadla zase. Před 14 dny jsem opět prodělala angínu, měla jsem ATB a podcenila své tělo, protože jsem byla doma jen 3 dny, pak chodila do práce při ATB a nakonec jela ještě na lyže. A angína byla zase na světě, takže po 14 dnech a po dvou ATB další ATB, které už byly silnější. Momentálně jsem doma, nic mě nebolí, čepy absolutně nemám, jen mě trápí ty jizvy na mandlích - avšak neomezují. Pořád svůj krk zkoumám baterkou a prohlížím, co se změnilo a když jsem zjistila, že mám na mandlích díry, opravdu mě to vyděsilo. Teď čekám na výsledky z odběrů - streptokoky, mononukleóza a uvidí se, co je to za problém. Doktor mi doporučil mandle vytrhnout, já jsem ale proti tomu a i mí přátelé mi to vymlouvají. Přece jen je to něco proti přírodě, ach jo. Takže to je má slohová práce a zdravím všechny v diskusi. Kristýna

• Citovat
  • Upravit
Borovka
12.4.12 16:07

další zkušenost

Ahoj všichni.
Vidím, že s problémem chronického zánětu mandlí je nás opravdu hodně. Zkušeností mám za ta léta dost, ale nic u mě nezabralo na 100%, vždy se problém po čase vrátil zpátky, možná jen nebyla léčba dotažená do konce…nevím. Momentálně se po 20 letech problémů chystám na vyndání mandlí. Ale pro ostatní nabízím dobrou inspiraci - třeba vám to zabere (hlavně v začátcích). Konkrétním lidem pmohlo:

1. česneková kůra - každý den stroužek česneku - min. po dobu půl roku (klidně déle), po odeznění obtíží postupně snižovat dávkování a občas si ho dát i po skončení pravidelného pojídání. Každopádně je nejlépe česnek baštit ráno , popř. dopoledne - večer je prý „jedem“-nestačí se vyloučit to, co pomůže česnek odbourat z těla.Já ho přikusovala k chlebu se sýrem, máslem, salámem, apod. - není nutné jíst samotný, působí při vstřebávání.Výhoda - může se baštit v těhotenství :) Bacha - pokud berete nějaké léky - prý česnek snižuje vstřebávání některých léků…

2. Kombinace podpory imunity, detoxikace organismu a antialergická léčka, vhodné přidat podporu vitamíny - vhodné opakovaně -jaro + podzim. To mi doporučil kdysi jeden ORL lékař - měl opakovaně takto vyléčené pacienty.

3. Po vyndavání čepů si vždy vykloktat. Popř. samotné vyndavání čepů dělat dezinfekčně - já si namotala vatu na špejli a namočila ji rovnou do česnekové nebo šalvějové tinktury.

4. V akutních fázích: Dobré je v akutních fázích také kloktání česnekem - namačkaný šesnek vyluhovat ve vodě (1/2 stroužku nebo jeden malý tak do půl skleničky vody), přacedit a kloktat tím - nutno kloktat max. do 10 min od rozmačkání česneku, pak se vypaří nejdůležitější léčebná látka obsažená v česneku.

5. Kloktání šalvějí - vhodné v akutních obdobích i denně jako dlouhodobá léčba

6. Potírání mandlí česnekovou tinkturou denně - spojit s jejich vyčištěním

Jako součást léčby - vhodná životospráva - dostatek spánku, pravidelný režim i zdravá strava. Vhodná je zásaditá strava, hodně zeleniny, minimalizovat sladké a moučné.

Moje problémy byly spojeny pouze s čepy (angíny žádné, teploty minimáněkrát, případná atb nezabírala dlouhodobě) a s tím, že každou chvíli propukaly akutní stavy zvýšené tvorby čepů, totálního zahlenění a nesmírné únavy, občas mírná teplota (kolem 37 st.).

Další věc k uvážení - začalo to nenápadně - dvě letní angíny po sobě před 20 lety), které nejspíš nebyly totálně doléčené. Poté občas čepy, několikrát do roka a stačilo je vymáčknout. postupně jsem zjistila, že jsou čepy spojeny s nachlazením, které začíná při zvýšené zátěži. čepy čím dál častěji a vždy začínaly na levé mandli.Posupně častěji i zánět nosohltanu až to doslo tak daleko, že jsem to začala řešít s dr. jako chronický stav (chronický zánět mandlí a postupně i chronický zánět nosohltanu)- dlouho nic nezabíralo a zkusila jsem vše možné - až dnes nemohu jít několikrát po sobě později spát, nesmí mi prochladnout nohy, jinak okamžitě propuká akutní stav… Pravda - mám zhoršenou průchodnost jedné nosní dírky - což může mít vliv na ten nosohltan - jsem alergik (proto mi nechtěli nikdy vzít mandle, až te'd) a mám diagnostikovanou počáteční formu astmatu. Každý musí volit a hodnotit sám - každý případ je individuální, ale mám pocit, že kdyby byly mandle vyléčeny hned na počátku, kdy začaly zlobit s čepy, nerozvinuly by se mi ty další obtíže, k nimž mám z jiných příčin (deviace nosní přepážky a lergie) sklon do takových rozměrů.

Tak bych jen chtěla všechny podpořit - řešte problém s čepy intenzivně a od začátku vzniku.

Ještě další věc - absolvovala (téměř proležela) jsem dvě těhotnství a kluci (2 a 4 roky) jsou oba zdraví - myslím, že jsem na ně nic nenafuněla - a to ani když jsem byla sama dost „nemocná“. Když bylo nejhůř - brala jsem si na kojení roušku na nos a pusu - nevím, zda to mělo vliv, ale pocit jsem měla lepší.

Borovka

• Citovat
  • Upravit
2501
1.1.18 22:23

Ahoj všem, už jsem i v jiné diskuzi řešila toto téma. Doma mě právě taky straší. Jenže já už tu bolest a ty čepy, hnis… Už jen z estetického hlediska je to hnus, jak tu psalo mnoho žen, denně před zrcadlem, zda tam zas něco není…br.
Mám teda takto jen jednu mandli. Ráda bych ji nechala vytrhnout. Co vy, co jste byly na vytržení, pořád je to ok? díky moc, vím, že diskuze je opravdu dost stará už, ale třeba si někdo přečte :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
28.8.24 18:04

Mandle

Prosim mate nekdo zkusenosti s homeopatiky, nejaka pani „lasicka“ je tady jesnou zminila, ale nerekla, jak se jmenuji, zatim se vytrhnuti mandli vyhybam, i kdyz me z toho nekdy boli usi, zuby, uzliny, bojim se, jake by mohly byt nasledky, chtela bych zkusit zatim nechirurgicke reseni, diky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí