Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Na tento dotaz velmi ráda odpovímBudu z toho mít zapamatovatelnost, ne tuctovost a když někam dám životopis, budou si mě třeba pamatovat. Rozhodně nečekám, že mě známí budou oslovovat dvěma jmény
![]()
. Naopak v praktickém životě budu používat své první, jsem s ním spokojená. Ale druhým jménem zabráním tomu, abychom byli ve firmě tři se stejným jménem (nadsázka samozřejmě, ale v principu o tohle jde).Pokud někomu dotaz přijde debilní, nechť se třeba podívá, zda nemá prádlo na žehlení, nikoho nenutím číst ani odpovídat. Všem, co odpověděli relevantně, velice děkuji.
mám vyžehleno, ale děkuji za účast ![]()
Zakladatelko, já tě chápu. Taky jsem si sama nechala zapsat druhé jméno, po svatbě. Mám velmi obvyklé křestní a vyvdala jsem jedno z nejčastějších příjmení, takže potkat jmenovkyni není nic složitého. Reakce okolí byly vesměs stejné, jakých se dostalo tobě tady - „ty máš ale starosti“, „co z toho budeš mít“ a „nevejdeš se do formulářů“. Okolí mi mohlo vlézt na záda, je to moje jméno a pro mě to bylo důležité.
Druhé jméno jsem si vytvořila ze svého rodného příjmení. Dvě příjmení jsem z praktických důvodů nechtěla (přece jenom, druhé křestní jméno není potřeba uvádět úplně všude, příjmení ano), ale úplně se od svého rodného příjmení odstřihnout taky ne. A někteří zahraniční kolegové v práci mě tím druhým jménem dokonce i oslovují.
Třeba by to i pro tebe mohla být cesta, vyrobit si jméno z rodného příjmení. Pokud to nejde přímo, tak třeba podle jeho významu nebo zvukové podobnosti. Nebo zkusit najít nějakou spojitost s důležitými místy, událostmi či lidmi tvého života, znamením zvěrokruhu nebo tak něčím. Prostě aby to jméno pro tebe mělo nějaký význam nebo tě nějak vystihovalo, když už si ho sama vybíráš.
Jinak k Šárce mi sedí špíš něco hodně krátkého, bez sykavek. Taky záleží na příjmení, jak moc exoticky znějící jméno si můžeš dovolit. Líbilo by se mi třeba Šárka Lea nebo Šárka Mia, ale k typicky českému příjmení by to asi moc neladilo ![]()
@evill píše:
A proc Ti to zamitli? Nenapsala jsi opodstatneny duvod? Bez na jinou matriku, s duvody dokazi pomoci.
Prohlásili můj důvod za malicherný. S tím, že kdyby tak postupoval každý, nastal by chaos. U změny jména je problém, že záleží na posouzení matrikářek v trvalém bydlišti, na změnu jména není nárok. Nepomohlo ani prohlášení mamky, že mám jméno po její kamarádce, která byla opravdu Naďa. Paní na matrice se ale jméno Naďa nezdálo a zapsala mně jako Naděždu. Našim to tehdy bylo fuk, ale mamku jsem zblbla dokonale a lituje, že netrvala na svém ![]()