Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Poraďte něco na chudokrevnost při kojení, sestra má týden po porodu a trpí tím. Bere vitamín B12 a železo. Je něco dalšího, co by mohla?
@hany83 píše:
Poraďte něco na chudokrevnost při kojení, sestra má týden po porodu a trpí tím. Bere vitamín B12 a železo. Je něco dalšího, co by mohla?
Nic jineho neni a nezabira, chce to cas, ja mam rok po porodu a chudokrevna jsme stale,zeleza musis brat opravdu hodne 3×30kapek maltofer a jist cervene maso, spenat, zeleninu, proste jist zdrave…ale to se zlepsi po porodu je to jasne kdyz hodne zena krvaci tak to zelezo jde pryc s krvi...............
špenát není nějak extra bohatý na železo, to se jen pořád říká
důležité je kombinovat železo s vit C. Ten pomáhá vstřebávání železa. Dělám to tak i synovi (jsme vegetariáni) a nedostatkem železa netrpíme ani jeden
Ať si sestra koupí kešu oříšky a dá si k nim pomeranč. ještě je ho hodně v luštěninách, ale to při kojení asi nebude zrovna vhodný..
edit. ještě mě napadli sušené meruňky a tmavé pečivo (ale ne to obarvené) a omezit mléčné výrobky
Ja to zelezo mela po porodu taky pekne rozhozeny, doktorka se uplne vydesila, ja pri porodu ztratila hodne krve. Brala jsem jednou denne Sorbifer (zelezo) a po sestinedeli to bylo uplne v pohode. Jidelnicek jsem si nijak neupravovala.
@Easinka Hodně lidem je po železe v tabletách špatně, já po Ferronatu i zvracela…
@Jaji77 Mne spatne nebylo, jenom me doktorka upozornovala, ze bych mohla mit zacpu, tak jsem pri tom taky brala laktobacily a bylo to v pohode.
Proc ji nedoporučili kyselinu listovou… ta je pro chudokrevnost po porodu dost dulezita.Teda pokud mate prisun zeleniny a ovoce primo ze zahrady, tak je to vetsinou v pohode, protoze ono staci trosicku zeleneho hrasku (ten snad nemuze nadymat), trochu tresni, par letnich jablek, salaty, brokolice(kupodivu lepe trochu sparena-lidske telo se pres ten zeleny „beton“ k vitaminum neumi dostat bez pomoci),ruzickova kapusta, zel. fazulky, zrala rajcata, hrozinky, černý rybíz - jde o to aby ten prisun byl pravidelny (snist neco nekolikrat denne)-kys. listova(B9) jde z velke casti do mlika a kojici mamine toho moc nezbyde (ja kojim rocni dite a jsem po kazdy jeho „napapani“ jak omracena)!!!kyselina listova se skladovanim (treba jen v lednici, nebo chladicich boxech supermarketu) nici!!! pro chudokrevnost musi byt vse opravdu co nejcerstvejsi!!! jojo - fungující zahrada ušetří kojicí mamce spoustu starostí, protože toho pak nemusí sníst kvanta a vitamínu je tam dost - já z nedostatku experimentuju i pojídáním sedmikrásek, výborné jsou nasušené šípky (pro pití nevařit - jen vylouhovat přes noc) a dalšími.
Nikde jsem neviděla hodnoty, ale nejlepsi občerstvovac zhlediska zeleza jsou pro me osobně žitné otruby (ve zdravých výživách je mají) s citronovou stavou (kvuli malemu jdu do biocitronu, ale pro cerstve kojici myslim ze funguji dobre i kysele jabka) - neptejte se me jak je to možné, protože je to proti logice povrchně napsaných článků, ale zafungovalo to i na moji mamu, která si po této kombinaci nemusela dát pár hodin kafčo na povzbuzení. Železo v tabletách mi nikdy nevyhovovalo (málem jsem po něm potratila), ale vhodným jidelníčkem myslím není potřeba (doktorka při kontrole říkala, že železa mám dost a únavové stavy mám při tom do těď)
Jako mlska jsou pro železo dobré sušené meruňky. Samozřejmě s hovězím a játry souhlasím - recept z hovezi klizky pecene 8 hodin na 100 stupnich bez prace u me - neschopne mamky - vede.
B12 je v kde čem masitém - dobré jsou vajíčka a vitamín se v tělě (oproti jiným vitamínu) uskladňuje do zásoby stačí nebýt úplně vegan, ale je pravda, že pro chudokrevnost se doporučuje sníst k zelenině vždy trošičku masa.