Chůva uplatnění
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Uplatnění ve školce - možná tak na pozici uklízečky…jinak ne.
Jako OSVČ - těžko říct, jestli se tím člověk dokáže uživit. S vyhlídkou na to, že porodnost bude opět klesat, bych to také moc růžově neviděla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ve školce určitě ne.
OSVČ těžko říct, pokud někdo ekonomicky donutí lidi chodit do práce místo toho, aby se starali o batolata, tak možná.
Ale na druhou stranu si nedokáži představit, že bych celý plat uvalila za chůvu a ještě by to možná nestačilo.
Lidí, co si můžou dovolit chůvu, není zas tak moc.
Možná založit si vlastní skupinu s méně dětmi a poskytovat tak hlídání na pár hodin denně.
Na to jsou ale potřeba prostory.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jsou dva typy vzdělávacích kurzů, chůva do předškolního zařízení a chůva, která se uplatní v dětských centrech a dětských koutcích.
Chůvy ve školkách budou žádané kolem roku 2019,2020,až budou běžně přijímat dvouleté děti. U nás ve školce se měla třída pro dvouleté děti s chůvami otevírat už letos od září, ale nakonec nebude, protože nejsou kapacity. Podle nového zákona, kdy je školka povinná pro předškoláky, prostě musí být dřív přijaty starší děti.
Práce chůvy ve školce spočívá v tom, pomáhat těm malým dětem s převlékáním, krmením, uklízet po nich nehody všeho typu, které se stanou. Pokud je to chůva ve smíšené třídě, tak zabavit ty malé děti, aby se učitelka mohla věnovat předškolákům.
Práce chůvy v dětských centrech a koutcích je většinou na OSVČ a pracovní doba nepravidelná, nic pro matku s malými dětmi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Sany80s @Agneth Proč ne ve školce, kamarádka jako chůva ve školce pracuje, udělala si kurz na pedagogické škole, tento obor se nově studuje jako maturitní na středních pedagogických školách. Je předpoklad, že kolem roku 2020 jich bude potřeba víc, jestli se to uplatní nebo rodiče dostanou rozum a nebudou tak malé děti cpát do školy(já s tím nesouhlasím, ale je to moje věc).To je otázka budoucího vývoje. Jak teď „frčí“ inkluze a asistenti pedagoga, za dva, tři roky budou frčet chůvy. Jestli se to uplatní nebo ne, je hudbou budoucnosti.
U nás ta třída taky měla být, ale muselo to ustoupit do pozadí, jak jsem psala výše.
Každopádně tady ty „pomocné pozice“ ve školství jsou dobré pro rodinu s více dětmi, kdy matka po dlouhé RD chce pracovat jen na ranní směnu, zkrácený úvazek a dále se věnovat vlastním dětem. Samozřejmě za cenu nižšího platu, to ohodnocení fakt nic moc.
Na asistenty a chůvy jsou příjímány převážně lidi, kteří už mají vlastní děti. Většinou s nimi umí lépe zacházet, lépe se do nich vcítit. Čerství bezdětní absolventi čehokoliv většinou o toto ani nemají zájem, mají jiné ambice ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jana206 Popravdě, neumím si představit, že ty chůvy budou v budoucnu potřeba.
Teď v podstatě jejich práci zastávají uklízečky (alespoň v naší školce) - mimo úklidu mají v popisu práce i např. doprovod dětí na procházky, pomáhají dětem s oblékáním, utírají jim zadky…jsou učitelce při ruce.
Ono je hezká vize, že kolem roku 2020 budou školky přijímat dvouleťáky a chůvy budou potřeba - zas na druhou stranu, kolik těch dvouleťáků v reálu ve školkách bude? Nebudou na to stačit ty uklízečky, které jsou tam teď? Zvlášť pokud klesne porodnost a místo 28 dětí ve třídě jich bude třeba jen 20? Už teď je třeba na naší školce vidět, že těch dětí ubývá a některé třídy jsou nenaplněné. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Agneth U nás uklízečky a školnice ani omylem nemají v popisu práce, co popisuješ. Jsme velká školka o osmi třídách po cca třiceti dětech. Uklízečky se starají čistě o úklid, školnice připravují dětem svačiny, jídlo, umývají nádobí, maximálně donesou barel s pitím a hrnky na zahradu. Ale rozhodně neutírají dětem zadky, neoblékají je ani po nich neuklízí nehody. Na to fakt nemají čas ![]()
Jezdí s nimi jednou za rok na školní výlet, protože k vůli bezpečnosti je potřeba co nejvíce osob. Ven a na jiné akce s nimi ale nechodí.
To, že si to neumíš představit Ty, neznamená, že to nemá budoucnost. Jeslí je málo, jsou drahé a přeplněné a zvlášť ve větších městech je trend, že se matky vracejí do práce brzy souběžně s rodičákem(k vůli platbě hypoték a i k vůli tomu, že každý není na to být tři, čtyři roky doma).
Na sousedním Slovensku mají rodičovskou dovolenou tři roky a třídy pro dvouleté děti tam mají dávno, s asistentkami(chůvami).Tolerují tam i plenky na spaní a na ven, o co se starají právě ty chůvy. MOje příbuzná je léta ředitelkou MŠ na Slovensku, tak vím. Bez chůvy nebo asistenta každé dvouleté dítě snižuje celkový počet dětí na třídu o několik „kusů“.
Je jasné, že školky v Horní Dolní, kde se perou o děti a přijímají i ty, které se nedostaly do školky ve městech, chůvy potřebovat nebudou a uklizečky mají tolik volného času, že jim mohou vypomáhat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Bong píše:
Jednodenni kurz??no to snad ne, co se tam jako naucis? moc toho nebude…uprimne teda doufam, ze moje dite nebude mit ve skolce na starost nekdo, kdo absolvuje pouze toto
Ty kurzy se většinou konají při pedagogických školách a trvají jeden nebo dva semestry. Podle toho, jaké má dotyčná původní vzdělání, jestli maturitu nebo vyšší. Probíhá to systémem přednášek, jako na VOŠ nebo VŠ a zkoušek.
Potom jsou ještě intenzivní, ale i ty trvají minimálně týden, čtrnáct dní. Jedeš někam i s ubytováním, přednášky jsou v blocích několik dní v kuse a potom máš třeba měsíc na zkoušky. Člověk, který toto chce dělat, musí mít minimálně maturitu. Většinou se píše závěrečná práce podobná jako bakalářka, není ale tak přísně hodnocena, protože je na to míň času, sehnat si podklady a tak.
Náhodou, mě to přijde jako super možnost rekvalifikace. Není přípustné, aby dospělý člověk znovu od začátku studoval několik let. A v 15 hodně lidí neví, co by chtělo v životě dělat a kam je okolnosti zavanou.
Nevidím jediný důvod, proč by žena, která má maturitu(i když v jiném oboru),doma děti a je průměrně inteligentní, nemohla dělat chůvu ve školce. Na to je potřeba hlavně selský rozum a vztah k dětem, ne vysoká škola. Stejně tak asistent pedagoga.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
JO a nenazývá se to kurz, to je jen obecné povědomí, ale Studium k výkonu činnosti chůvy v předškolním zařízení. Toto fakt kurz není a nikdo to jen tak „nedá“.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jana206 Ale zakladatelka se neptá na rekvalifikační kurz, ale na jakýsi jednodenní. Ten jí podle mě bude úplně k ničemu. Opravdu si ani v nejlepších snech nedokáži představit, že bude mít školka takový nedostatek kvalifikovaných pracovníků, že bude brát na práci k dětem člověka s jednodenním kurzem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Myslím si, že ve velkoměstě není problém se uplatnit jako chůva. Seznámila jsem se takhle se slečnou na hřišti, která hlídala podnikatelům dítě od 1 měsíce. Proč ne, pokud to opravdu někoho baví nonstop tak nevidím problém. Co jsem se se slečnou ale bavila, cítila se osaměle (jako klasické mamky, sama s děckem v místě kde nikoho neznala)často musela dělat s děckem věci, které jí uplně nesedly a samozřejmě pracovní doba dle přání rodičů - někdy ji ve dvě už nepotřebovali ale častokrát tam v pátek byla do noci…Navíc myslela, že si to uvede jako praxi, ale to jí při přijímačkách na vš neuznali. Jak to bude s chůvami v mš těžko říct, řekla bych že spíš upřednostní zdravotní sestry. Jednodenní kurz mi přijde podezdřelý, ale pro práci není třeba zvláštních dovedností snad jen vyměnit plenku a udělat mlíko ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jana206 píše:
@Agneth U nás uklízečky a školnice ani omylem nemají v popisu práce, co popisuješ. Jsme velká školka o osmi třídách po cca třiceti dětech. Uklízečky se starají čistě o úklid, školnice připravují dětem svačiny, jídlo, umývají nádobí, maximálně donesou barel s pitím a hrnky na zahradu. Ale rozhodně neutírají dětem zadky, neoblékají je ani po nich neuklízí nehody. Na to fakt nemají čas
Jezdí s nimi jednou za rok na školní výlet, protože k vůli bezpečnosti je potřeba co nejvíce osob. Ven a na jiné akce s nimi ale nechodí.
To, že si to neumíš představit Ty, neznamená, že to nemá budoucnost. Jeslí je málo, jsou drahé a přeplněné a zvlášť ve větších městech je trend, že se matky vracejí do práce brzy souběžně s rodičákem(k vůli platbě hypoték a i k vůli tomu, že každý není na to být tři, čtyři roky doma).Na sousedním Slovensku mají rodičovskou dovolenou tři roky a třídy pro dvouleté děti tam mají dávno, s asistentkami(chůvami).Tolerují tam i plenky na spaní a na ven, o co se starají právě ty chůvy. MOje příbuzná je léta ředitelkou MŠ na Slovensku, tak vím. Bez chůvy nebo asistenta každé dvouleté dítě snižuje celkový počet dětí na třídu o několik „kusů“.
Je jasné, že školky v Horní Dolní, kde se perou o děti a přijímají i ty, které se nedostaly do školky ve městech, chůvy potřebovat nebudou a uklizečky mají tolik volného času, že jim mohou vypomáhat.
Taky jsem si myslela, že to tak je, ale normálně jsem byla překvapená, když jsem nemohla dostat dcerku do naší školky v horní dolní, ani do ostatních horních dolních, zatímco ve městě se dostala bez problému… Asi jak kde. Ale jinak jasné, že v té malé školce jako je ta naše, ta uklizečka/kuchařka/hospodářka v jednom zastane i občasnou pomoc, ale ani tam nemyslím, že by mohla nějak extrémně pomáhat celý den…
Takže spíš ty chůvy asi mají (budou mít) na uplatnění šanci, dle mého názoru.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Děkuji holky za infa.
Sama mam deti a take bych nedala dvoulete dite do skolky. A je uplne jedno, jestli to je ucitelka s pedagogickym vzdelanim nebo uklizecka, ci ta chuva.
Ke kurzu staci mit jen zakladku, otezka je ktery s reditelu takovou chuvu zamestna. U nas tez pomaha uklizecka a loni tak vzali z UP pani, nejaky projekt z EU. Mam maturu a chci to prave proto, abych mohla mit ranni smenu a venovat se svym detem.
Ten jednodenni kurz se jmenuje stejne, jako ten pulrocni. „Chůva pro děti do zahájení povinné školní docházky“ Ten jednodenni je o polovinu levnejsi, tak fakt nevim.
Asistent pedagoga tez uvazuju. Nevim co bhude teda lepsi. Pokud je to jen hit, tak to me stve. Ale zase kdyby to bylo jen na par let, stacilo by.Omlouvam se za anonym, jsem z maleho mesta a to misto bych chtela co nejbliz k domovu.![]()
Zakladku velmi vyjímečně, možná některé kurzy, které nemají příslušné akreditace, nabízejí toto vzdělání i lidem jen ze základním vzděláním, nebo asistenta pedagoga, ale tam to má své opodstatnění, hlavně v romských komunitách a v romských školách, kde pomáhá „svůj svému“. Když jsem já hledala toto studium, chtěla jsem při VŠ nebo VOŠ v rámci celoživotního vzdělávání, tam musela být minimálně maturita.
A kdo by takového člověka zaměstnal? Upřímně, myslím, že to není problém. Protože pokud má někdo maturitu plus kurz nebo učňák plus kurz, tak spadá do nižší platové třídy, ředitel mu zaplatí za stejnou práci méně peněz, než kdyby jako chůva nebo asistent nastoupila osoba s VOŠ nebo BC. Proč by ji měl ředitel přeplácet, když stejnou práci je schopná odvést osoba s nižším vzděláním.
Platy asistentů a předpokládám i chův se budou odvíjet i podle toho, kolik na ně dostane škola dotace od EU, jestli se zapojí do nějakého projektu, který to podporuje(u asistentů to tak je).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Jeste prosim poradte jak vybrat kurz. Myslim, u ktere agentury. Mel by byt akreditovany a podle ceho vybirat dal? Dnes uz porada kurzy kde kdo.
K cemu prihlizi zamestnavatel?
Nejlépe je najít si stránky středních pedagogických škol, vyšších odborných škol pedagogických nebo vysokých škol ve Vašem bydlišti a podívat se do sekce „celoživotní vzdělávání“ nebo „další studium“. Tam si buď jistá, že nikoho bez maturity nevezmou a mít certifikát s hlavičkou školy nebo fakulty je rozhodně víc, než od nějakého vzdělávacího institutu, kde v jedné místnosti sedí lidi z pracáku, ve druhé svářeči a ve třetí chůvy ![]()
Nevím odkud jsi, ale vím, že toto má v dohledné době otevírat VOŠ pedagogická v Kroměříži, pravidelně probíhá na SŠ pedagogické v Přerově.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mám akreditovaný kurz od roku 2012 a od té doby se tím živím většinou jako OSVČ. Jde to dobře skloubit s rodinou, protože jsem vlastně na volné noze a práci si vybírám podle toho jak mně se to časově hodí, na druhou stranu to není moc dobře ohodnocené, každý se snaží na chůvě ušetřit a náklady s živností jsou s ohledem na výdělek dost vysoké, příjem je nepravidelný, rodiny celkem často hlídání zruší, pak třeba už po roce chůvu nepotřebují, tak následuje období hledání nových zákazníků a pokud se nepodaří přejít z jedné rodiny do druhé, tak už jsem v mínusu. Je nutné mít nějakou stabilní rodinu na delší dobu a na hodně hodin týdně, nějakým sem tam hlídáním tuhle a tamhle se při ŽL uživit nedá..kdybych byla třeba matka samoživitelka tak by se tím určitě živit nedalo, ale jako druhý příjem a bonus ve formě toho, že si vše obstarám a sama už za žádné chůvy neutrácím se to nějakou dobu dá. Do budoucna nevím…poslední rok se mi už moc nedaří, živnost mám momentálně přerušenou a věnuju se tomu zatím pod agenturama, což finančně je opravdu jen tak na úrovni brigádky…v nějakých jesličkách a školičkách jsem už taky působila, ale platově to byla docela hrůza a to šlo o soukromé instituce tak nevím jak to bude až budou potřeba chůvy ve státních školkách a hlavně jestli jich opravdu bude potřeba tolik. Občas dostávám i hodně slušně honorované nabídky, ale tam jde vždy o cizince, kteří chtějí maximálně flexibilní chůvu, která jim bude k dispozici v podstatě 24/7 a bude s nimi pobývat střídavě i v zahraničí, což pro matku od dětí fakt není možné
Jinak kurz jsem dělala u KlubuK2 v Praze a můžu doporučit, dokonce pak dohazují i práci a umožňují i další průběžné vzdělávání formou členství v asociaci pečovatelek.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Princess Já bych vás do budoucna klidně brala, napište telefon.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit