Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj:-)
Prosim vas, ptrebovala bych poradit.
Mame nemocnou 90letou prababicku. Bydli sama v jednom pokoji, asi 100 m od ni ma barak jeji vnucka. A poprosili nas, at sezeneme neco, co by je upozornilo kdyby omdlela nebo nedej boze neco horsiho.
Napadla me jedine chuvicka pro mimco, ale zase kdyz omdli, tak to bude vypadat uplne stejne jakoby spala ![]()
Tak ja nevim jestli je neco pro tak stare lidi?
Ma problemy se srdickem a plicama, vnucka se tam stavuje nekolikrat denne, ale i tak muze byt pozde.
Dekuju moc za nazory ![]()
Jedně chuvičku s videem, ale nevím jestli by to babičce nevadilo ![]()
@soleile videochůvičku. Nebo nějakou vnitřní kameru
Jinak se dá sehnat takový „pípák“. Pokud se něco stane, člověk např spadne a pod, tak stačí, že zmáčkne tlačítko - je tam navolné buď poslání sms, nebo prozvonění telefonního čísla - u nás to rozdávali i seniorům ve městě - je tam navolená tísńová linka - když dotyčný např upadne, nebo není schopen vstát, přivolá si pomoc
Nosí se to na krku ![]()
NEvim, odkud jsi, ale podivej se na sluzby spolecnosti zivot90. NAm dost pomahali.
Chuvicka nic neřeší, pokud neuslysi bouchnutí ze spadla neví o ničem. Leda ten pipak nebo ty hodinky.
Dekuju moc, zkusim se jeste podivat:-) nasla jsem jeste osobni alarm, ale to bude asi ten pipak nebo neco podobnyho..jeste poradne pohledam jestli neni jeste neco.
Co ten social alarm z tohoto odkazu? http://www.alarmpeza.com/?…
@zuzouš píše:
Hospic. Tomu se nevyrovná žádná chůvička.
To snad ne! Co by tam dělala?
@Laaja píše:
To snad ne! Co by tam dělala?
Co se dělá asi v hospicu? Já nevím, v 90ti letech s nemocnými orgány bych nechala člověka nějak důstojně odejít a ne kontrolovala co pět minut. A ne, nejsem cynická, ale něco podobného jsme měli před lety v rodině a to umělé udržování nebylo nic pěkného ![]()
No pokud vím, hospic je primárně pro onkologicky nemocné a pro umírající v terminálním stádiu. Nic z toho zakladatelka nepsala. Ani nepsala nic konkrétního o onemocnění babičky, která na tom nemusí být až tak špatně. Takže pokud může být doma, ať je doma a zařídí třeba domácí péči. Hospic je až to poslední místo a i tak by byl lepší nějaký domov pro seniory.
Nechci se hádat ani chytračit, jen mě ten tvůj názor dost překvapil. ![]()
@Laaja tak mám možná špatnou představu o tom, co je hospic, tak se omlouvám. Měla jsem na mysli něco ve stylu domu s pečovatelskou službou. Kontrolní návštěvy několikrát denně snad musí obtěžovat obě strany a pokud je na tom babička natolik špatně, že chce pro ní zakl. chůvičku, tak je spíš načase přesunout jí do domova nebo k sobě domů, pokud je možnost. S tím zachraňováním jsem to myslela tak, že skoro jakýkoliv úraz v tomhle věku a stavu znamená upoutání na lůžko do konce života, tak nemá cenu se snažit přehnaně člověka hlídat, aneb kdy je slušnost umřít? Asi jsem to předtím vyjádřila blbě.