Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, chtěla jsem se poradit a popřípadě poptat zda-li jste to tak také neměli se svým dítětem či dětmi.
Náš malej čerstvých 18 měsíců při chůzi stáčí špičky k sobě tak že vice levou nohou chodí vyloženě dovnitř a tou druhou jakž takž ještě brušlí rovně.
Upravilo se to vaším dětem? Do 3 let?
Naše pediatrička mi říká, že do 3 let se to neřeší.
![]()
Pak si ovšem říkám, jestli bych neměla vyměnit botičky opravdu za kvalitní české botky. může to mít vůbec nějaký vliv?
Jak jste to řešili vy?
Celkem mi to esteticky vadí, kvůli tomu jak po mém synovi každý kouká
Maý mi taky stáčí nožku dovnitř, podle dr. se to upraví samo.. dávám kvalitní nové boty.. bosky chodí pěkně..
Kvalitní, správně tvarované, z kvalitních materiálů botky jsou podle mě základ. Ať má prcek třeba všechny mikiny a trička ze sekáče, ale botky vždy co nejlepší, i když to hold něco stojí. Určitě to ke správné chůzi a držení těla napomáhá. Jak se například nám ženským jde v úzkých lodičkách?:-)
Pokud by malý takhe šmajdal pořád, tak bych to asi řešila dřív než ve třech letech.
Ahoj, mám stejně starou holčičku a pozoruju přesně to samé. Plus ještě začíná najednou chodit trochu po špičkách, hlavně když běží…Jsem taky zvědavá na odpovědi. K dr jdeme příští týden, tak se jí chystám přeptat co s tím.
Kvalitní botky opravdu máme
Na tom bych řekla, že se moc šetřit nedá.
Koukám, že tu je i hodně maminekco to takto mají podobné
![]()
bosky mi chodí taky pěkně
@lupeni dáš mi pak vědět co vám na to dr řekla?
Nám to že se to do 3 let dítěte neřeší, že nemají pořádně vyvynutou klenbu nožky, že je prý horší, když dítě chodí na špičky než když stáčí nožky dovnitř.
@lupeni píše:
Ahoj, mám stejně starou holčičku a pozoruju přesně to samé. Plus ještě začíná najednou chodit trochu po špičkách, hlavně když běží…Jsem taky zvědavá na odpovědi. K dr jdeme příští týden, tak se jí chystám přeptat co s tím.
mám to samé… ![]()
jinak boty jedině nové a kvalitní my nakupujeme v Žírafce.. ty prachy za to stojí..
@Jannys jo a ještě před půl rokem stáčel nohy obě, takže se to lepší..
@Tamtama Fakt? Takže se to teda hezky zlepšilo. Já doufám, že se nám to také zlepší. Pamatuji si, když jsem chodila do školky chodila jsem oběma nohama k sobě a chodila na ortopedii.Dnes již chodím zcela normálně
Mě se zdá, že to začala dělat při přechodu na zimní boty. Měli jsme předtím podzimní od essi..těžký, na šněrování, hodně pevný. Teď máme zimní primigi (nevím jestli to píšu správně), jsou jen u kotníčku na sucháč, koupili se samozřejmě o fous větší, aby měla rezervu…takže vlastně najednou úplně volná, lehká bota, tak nevím jestli to nemá souvislost
. Doma chodí jen v ponožkách a přijde mi, že ty špičky trochu stáčí i tak. Dám pak vědět, co mi to dr řekla.
@lupeni No je to možný. U nás takové boty stojí kolem 700-800Kč
Taky máme o chlup větší kvůli ponožce. Doma chodíme také v ponožkách a rozhodně to nestáčí tolik jako v těch zimních botech :-//
No mě právě v dětské obuvi poradili botu lehčí, než ty Essi, že je to pro dítě dle posledních trendů lepší. A ty Primigi by měly být jedny z nejlepších, tak jsem je koupila. Ale byla to asi moc velká změna, nebo to s tím nemusí souviset. Těžko říct ![]()
Když jsme kupovala naše první botky chtěla jsme právě ty těžší a hlavně vzhledově byli vyloženě nádherné stáli teda kolem 900Kč a paní mi sama řekla, že nám je nedoporučuje kor na tu „první“ chůzi, že je spíš mám koupit až malej v chuzi bude jistejtakže čekám, že na jaře koupíme.
@lupeni Starší holka to začala dělat loňskou zimu v zimních botech (2r) a od té doby tak chodí furt, i na boso doma. Letos ve 3 letech jsme byli na ortopedii, dr řekl ře se to upraví z věkem (máme přijít na kontrolu za rok), a že doma máme dávat pevnou kotníčkovou obuv (nedáváme, ale to je na jinou debatu), pouze ve školce nosí papuče (befado, nekotníčkové).
@danali takže ono ve finále s tím Dr. taky nic nenadělá ne?
Ty můžeš pouze malou napomínat v tom, že at to tak nedělá
@Jannys Asi tak nějak. Opravdu nám řekl pouze že se to spraví, vynadal mi za to že od prvních kroku nemá 24h na noze kotníčkovou pevnou obuv (doma, venku prostě všude), a tím to skončilo.
Kvalitní obuv samozřejmě kupujeme, ale nedávám jí doma papuče (což podle ortopeda je ta největší chyba které jsem se dopustila), a venku když je možnost běhá bosa (což je opět chyba dle dr). Udělala jsem si tak nějak obrázek sama, nastudovala spíše internet, a snažíme se jí napomínat atd. ale zatím se to nelepší.