Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
náš mrňousek chodí hezky a pevně kolem nábytku. Můžu ho už začít vodit za ruce? Někde jsem četla, že děti nikdy neučíme chodit vedením za ruce ani nevyužíváme chodítka. Mám teda počkat až začne chodit sám bez cizí pomoci? Nechci nic uspěchat, díky.
Tery + Adámek 9,5m.
Ahoj Tery,
nevím, jestli si to pamatuju dobře, ale chození kolem nábytku se říká taky „vertikální lezení“, protože dítě používá stále 4 opěrné body a taky jinak používá svaly na těle. Uspěchávání chození za ruce ničemu nepomůže, dítě začne chodit, až jeho tělo k tomu dozraje. Nehledě na to, že i když tvoje děťátko v 9,5m chodí kolem nábytku, než začne doopravdy chodit, může trvat i několik měsíců. A navíc - představ si sama sebe, jak třeba tři měsíce chodíš ohnutá, protože prcka vodíš za ruce a jemu se to samozřejmě mooooc líbí
a vyžaduje to pořád.
Já osobně jsem dceru vodila, až když zvládala chodit za jednu ruku - to jsem ji spíš už jenom jistila.
Jinak máš tedy šikulku, v 9,5m ťapkat
.
B.
Ahoj,
my tak se synem trosku chodime. Ale jen pro zabavu. Rekla bych 1× denne. Ale Vitek uz jinak posouva sam nabytek a chodi za nim.
Kamaradky syn zas ani jinak chodit nechce. Vylozene nadava, dokud ho nevezmou za ruce a nechodi. Klukum je ale 11 a 12m.
Souhlasim s prispevkem prede mnou. Deti navic chodi nejprve do strany a dopredu neumi. To ani nema cenu trenovat. Prijde to ,jako vsechno, samo.
Ahoj Tery, ja bych s chozenim za rucicky jeste pockala, nase mala, zacala chodit okolo nabytku v 11 mesicich a za rucicky zacala az v roce. Myslim, ze sama ty i mimi poznas, kdy je ten spravny cas ![]()
Simona&Kristy(14 mesicu)
Dobrý den, prosím o Váš názor, dcerce je 15 měsíců. Staví se okolo nábytku a při držení udělá i pár kroků bez opory bohužel ne. Myslíte si, že by kvůli tomu mělo mít dítě lázně? Každý doktor říká něco jiného a už jsem z toho jelen.
@prdolkaprdolka Prdlajs lázně.
Nech ji, ať ještě trénuje okolo nábytku. Pokud obchází a jen se bojí pustit, tak dřív nebo později chodit bude. Na samostatnou chůzi má tabulkově čas do 18 měsíců. Pokud se ti nezdá něco na kvalitě toho obcházení, tak ji můžeš nechat zkouknout na rehablitaci.
Hlavně ji nevoď za ruce.
Svistice
Děkuju za názor. Jsme s manželem stejného názoru. Dětská doktorka nám nutí lázně a na rehabku jsou stejného názoru, že lázně nepotřebuje.
@prdolkaprdolka Lázně mají dostat nemocné děti, ne evidentně zcela zdravé dítě, které možná není tak rychlé, jako někteří jeho vrstevníci, nicméně pořád je v normě. A pokud na rehabce tvrdí, že je holčička ok, tak rozhodně věř víc jim, než pediatře. Oni jsou na to odborníci. Pediatři v tomhle až tak kovaní nejsou.
Edit: Ono upřimně, k čemu by vám ty lázně byli. tak by jsi si pobyla někde s dcerkou pár týdnů, chodila na nějaké procedury a asi by jste cvičili. Procedury zdravé dítě asi moc nevytrhnou, cvičit (pokud by bylo potřeba), můžete i doma pod dohledem vašeho rehabilitačního centra.