Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, mám možná hloupou otázku, ale zajímalo by mě, jak v praxi funguje převážení mimi v autosedačce. Myslím tím čerstvě narozeného - nějak si nedovedu představit toho pidičlovíčka v autosedačce. My čekáme koncem října, tak nad tím začínám intenzívněji přemýšlet ![]()
Teď jsi mě docela rozesmála
a to z toho důvodu že já jsem měla před narozením našeho andílka pocity úplně podobné a napsala jsem stejný dotaz na rodinu do autosedaček kde se na mě následně seběhly jak kvočny a začaly mi doslova nadávat jak jinak si jako ten převoz z porodnice představuju a proč chci dítě vézt načančané v zavinovačce když dítě patří do autosedačky.Proti nim se naopak obrátila menšina ženských které tak dítě vezly a vznikla hádka jako hrom!!!
![]()
Nicméně první aoutosedačka má být vajíčko které je pro dítě velmi vhodné, vlastně ta nejvhodnější poloha tak jako u tebe v děloze. Navíc převážet dítko jen tak je hazard největší třeba i pár minut - nikdy nevíš…A dle pravidel to ani není možné. Náš mimísek je v autosedačce max. spokojený a byl i po porodu. Je důležité mít novorozeneckou vložku dokud nedrží hlavičku, aby se mu nesesouvala na bok. My máme Maxi Cosi a naprostá spokojenost, používám ji hodně i doma když něco dělám v kuchyni atd, je to kolíbka takže se v ní náš syn krásně už houpe sám pro bezpečnost je ale možné ji upevnit k povrchu tak aby se vůbec nehýbala, na rukojeť často připevňuju hračky k chytání jak na hrazdičce. Později ji ze začátku budu využívat ke krmení a nemusela jsem pořizovat žádné lehátko. Adaptéry na kočár jsou na nákupy taky supr. ![]()
Mimi se vozí v autosedačce vzadu ve vajíčku vždy proti směru jízdy nebo vepředu proti směru jízdy, ale vpředu jen za předpokladu že máš airbag který lze vypnout nebo žádný.
Ahoj Janiku!
Neboj, miminko se v autosedačce určitě neztratí! Je to jednoduché… prostě ho tam po:,–(íš a připneš. Až se v porodnici s mimčem seznámíš a naučíš se ho nosit a chovat a oblíkat, tak už ti posazení do sedačky příjde jako naprosto přirozené. Nic nedej na povyk babiček a jiných příbuzných ve smyslu „takové trápení dětí!, to dítě je tam jak skrčenec! Vždyť se nemůže ani narovnat!“… je to blbost, poloha v klubíčku je nejvíce podobná té, kterou dítě zaujímalo 9 měsíců před narozením u maminky v bříšku. V porodnici tě určitě sestry naučí, že nejlíp je nosit miminko stočené do klubíčka, protože se tak líp vyprdí… ![]()
Jo a na zimu je dobré mít v autosedačce fusak - buď máš takový ten moderní fusak, kterým protáhneš bezpečnostní pásy a nebo (pokud máš fusak s kožešinou/beránkem bez prostřihů na pásy) se dělají speciální fusaky do autosedačky. Já vím o Emitexu, ale určitě na internetu budou i jiné…
Přeju krásný porod a jen radost z miminka.
Hanka
já bych jen k předchozím příspěvkům podotkla, že se ale nedoporučuje autosedačku používat mimo jízdy autem-třeba doma a tak - prý to není dobré na záda. Sice nechápu moc proč, je to vlastně poloha v klubíčku, ale říkala nám to PA před porodem, byla zrovna na nějaké konferenci, kde přednášeli pediatři, ortopedi, atd…je to tak půl roku.
Jo a asi se na autosedačce nevyplatí šetřit - já měla od kámošky za pár stovek starší Maxi Cosi, ale jsem s ní maximálně spokojená. No a pak nám tcháni nevědouc koupili ještě jednu - Chicco-levnou v akci- a ta mi přijde na houby. Např. nemá na popruzích polstrování, ale hlavně mi přijde hodně sklopená, takže můj mimís po narození v ní doslova seděl, navíc nebylo polstrování na hůavu, takže mu sjížděla na stranu…Až teď do ní jakoby dorostl, ale stejně je nějak divně tvarovaná, ta starší Maxi Cosi je mnohem přirozenější.
BTW, když už jsme u toho - jak dlouho mimču sedačka vydrží? zhruba do kolika kg? zajímá mě kdy asi tak budem kupovat větší.
Tak hezký porod ![]()
Kristýna
Ahojky,v autosedačce jsou mimča moc spokojená,neboj a když jsou v nastartovaném autě a ještě k tomu jede,tak je to alspoň protoho našeho jak se říká ,,to pravé ořechové''.Jen když se zastaví,to se začne pěkně mrskat dokud se znovu nerozjedem.Jen mi vadí,že když s ním jedu sama,tak na něj nevidím a z toho jsem dost nervozní.Takže sama s ním jedu jen na krátké vzdálenosti.Vedle sebe bych ho ale taky nechtěla,přeci jenom se tomu neříká sedadlo smrti jen tak ze srandy.Já můžu jet sebeopatrněji a nějakej ten blbec se přece jen může najít.Takže žádnej strach bude se mu nebo jí sedačka líbit.Zatím jsem od nikoho neslyšela,že by se tam mimču nelíbilo.To mám kolem sebe dost kámošek s mimčama.
Ohledně sezení v autosedačce doma - nemá se prý používat víc jak 1,5h denně. Některým mimčům neurologové naopak doporučují sedět ve vajíčku co nejdéle. Jak už tu ale někdo psal ve tvaru vajíček jsou fakt rozdíly do levnějších bych se na sezení doma asi moc nepouštěla a koupila bych asi to lehátko
.Určitě nechci propagovat jednu značku ale Maxi Cosi je fakt supr a i když je poměrně drahá vyplatí se to v kvalitě. A v crash testech vychází nejlíp.Taky jsem měla možnost porovnávat s těma od kamarádek. Např Bebecar a Ićoo bych nebrala ani náhodou! A to vůbec levné nejsou.Kdyby nebyly penízky pořídila bych starší, ale s jistotou že nebyla bouraná.
Holky, díky, už se toho tak nebojím
Zkušenosti z praxe pro prvorodičku jsou prostě k nezaplacení ![]()
Ahojky, taky se přidávám ke chvále na Maxi Cosi. Měli jsme loňský model a byli jsme naprosto spokojeni! Snad jedinou věci - ale to se Vás nemusí týkat - naše malá byla prvních pár měsíců opravdu „kus ženský“
), a asi v pěti měsících už se jí do sedačky nevešly ramínka, hrozně se vztekala, takže jsme pořídili větší sedačku 0-18 kg, sice není přenášecí jako vajíčko, ale je polohovací a malá je očividně spokojená. Ale jinak vajíčko nemá chybu, když přijedete na nákup, mimčo může pořád spinkat, nikam ho nevyndaváte atd. Já jsem malou vozila na přední sedačce abych na ní viděla, samozřejmě jsem měla vypnutý airbag. Popravdě si myslim, že už je jedno, jestli je sedačka vpředu nebo vzadu, když se najde někdo, kdo do Vás vrazí… Ale to bych asi nemohla chodit ani ven s kočárkem
. Mě připadalo daleko větší riziko, že se něco stane, kdybych slyšela, jak vzadu kucká a neviděla na ní. Stopro bych se otočila a nechci domýšlet. Takhle jsem na ní vždycky mrkla a bylo to. Přeju pohodové cestování a dobrou volbu při koupi autosedačky.! D.
Já se tedy musím zastat Chicca, máme ho a jsme moc spokojení. Malá je takový drobek - dlouhá ale žádný cvalík. I Chicco má novorozeneckou vložku - my ji tedy máme. Někdy dávám malou na chvíli do sedačky i doma - na madle má hračky, tak si s nimi může hrát a „povídat“. Rozhodně nedej na rady „starších“, že na převážení miminka nemusíš mít žádnou sedačku, zvlášť na to malé. Já si pro:,–(ila svou a neposlouchala jsem je. Je to pro to miminko nejbezpečnější cestovaní v autě ! A Jízda v autě funguje na našeho nespavce přímo ukázkově - jen se nastartuje už spí, ale běda když zastavíme - no třeba v koloně, to se pak málem „modlím“, aby už byla za námi ![]()
Osobne si myslim, ze je lepsi jakakoliv neznackova sedacka nez sedacka zadna. Ale taky musim pripojit chvalu na MaxiCosi autosedacky. V bezpecnostnich testech totiz dopadaji nejlepe oproti Chiccu. Nic proti Chiccu, ale ja bych si ji neporidila. My meli MaxiCosi Citi, ktera ted neni o moc drazsi nez Chicco, protoze firma MaxiCosi vyrabi novejsi tip Cabrio, ktere je jeste lepsi pro mala miminka - ma totiz moznost zvoleni sedu, takze male mimco tam neni tak zapadle. Samozrejmosti je taky vlozka pro male kojence.
Jinak me zase drtila tchyne - pokazde, kdyz jsme prijeli s malou v autosedacce vajicku tak mela proslov jak je tam mala doslova zborcena a jak ji to nici zadicka. Na muj dotaz v jake poloze byla v brise neumela odpovedet a mlela si svoji. Kdyz to opakovala snad po padesate tak uz vypenil i manzel a zeptal se ji, jak se tedy ma vozit miminko v aute - odpoved byla, ze v naruci…
Pak jsem taky rostla z toho, ze autosedacka neni potreba, protoze za a)jedou jenom kousek! a za b)pojedou prece opatrne!. Tak jsem prohlasila, ze bez autosedacky moje dcera s nima nikdy nikam nepojede a od ty doby je klid. Nyni mame MaxiCosi Priori 9-18 kg a jsme s ni taky moc spokojeni.
Ahoj,
kvůli sledování syna v sedačce, když sedí za mnou, jsem koupila zrcátko. Stálo asi 158 Kč a dá se upnout vevnitř v autě buď na přísavku nebo na klips.
Lasička a Matýsek 9 m.
Ahoj,
miminko by nemelo byt v autosedacce dele jak 3 hodiny denne, takze je dobre ji vyuzivat opravdu jen na cesty.
Jinak my mame sedacku od Jané a jsem spokojena, akorat nase mimi tam dlouho nevydrzi, proto mame i lehatko na doma, nerada bych ji zpusobila skoliozu.
Radka