Chyba mzdové účetní

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
25
4.8.17 11:09

chyba mzdové účetní

Zdravím všechny,

nepotřebuji ani tak poradit, jako se spíš vypovídat. Dělám 16 let mzdovou účetní
v jedné firmě. Co jsem tam měla kontroly, tak jsem měla vždycky všechno v pořádku. Až teď se mi stala taková věc. V naší firmě často dochází k pracovním úrazům. Dlouhé roky se žádný pracovní úraz nekrátil (žádný zaměstnanec neměl na úrazu podíl viny). Až v minulém roce se jeden pracovní úraz z důvodu částečného zavinění zaměstnance krátil o 50%. Po roce donesl posudek o ztížení společenského uplatnění. Já, díky tomu, že šlo o ojedinělé krácení, jsem na to už zapomněla a ani mě nenapadlo se podívat. A vyplatila jsem mu plnou částku, tedy místo 12.000,– vyplaceno 24.000,–. Teď nedávno jsem to zjistila a mám
z toho dost špatný pocit. Ten dotyčný už v naší firmě nedělá, takže už nemám možnost si s ním o tom provluvit a navrhnout mu třeba nějaké splátky z jeho výplat.

Je docela reálná naděje, že se na to nepřijde. Naše firma totiž kvůli finančním potížím dlouhodobě platí Kooperativě opožděně pojistné, odškodnění některých úrazů kvůli tomu propadlo, je tam spousta penále, a v účetnictví už dávno není přehled, co je odškodněno a co ne.

Ale i tak mám docela strach, co když se to zjistí, co z toho bude. Nejde jen
o peníze za náhradu škody, (navíc jsem pojištěná), ale hlavně mám obavu, aby se na mě ve firmě nedívali skrz prsty. Vím, chybovat je lidské, a i mzdovka, která má jinak všechno v pořádku, se může utnout, ale měli by stejný postoj i mí nadřízení?

Jestli je tady mzdovka, které se někdy stalo něco podobného jako mně, budu ráda, když se se mnou podělí o svou zkušenost. Jinak budu vděčná za každou reakci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4.8.17 11:20

@popeluš
Určitě bych se už nepriznavala. Nemá to smysl a buď se na to přijde nebo ne.
A když - žádná chybovost za tolik let? No pardon tak to bys neměla mít žádný problémy. Ale když vidím že Tvoje práce je ve firmě, která je neinsolvetni, no někdy by mohl být moooc chytrej..
Já jednou preplatila omylem jednoho s dovolenou. Klientovi jsem to neřekla co bych z toho měla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.8.17 11:25

@popeluš Záleží asi nejvíc nad tím, jaká je to firma (malá? ředitel=majitel? nebo střední/větší s. r.o. či akciovka?) a úplně nejvíc záleží na Tvém nadřízeném. Pokud je to férový člověk a na chybu se přijde, nemyslím si, že by s tím byl nějaký malér. Jak říkáš, je to poprvé a je to pro firmu „zanedbatelná částka“. Navíc, mzdová účtárna je taková třináctá komnata pro všechny ředitele, je tam toho spoustu a sami by třeba taky chybu udělali, když to podáš s nějakou rozumnou omáčkou, předpokládám, že z toho prostě nic nebude.
Nejhorší zkušenosti naopak, dle okolí, mám z ryze českých firem, kde je manažer zároveň majitelem, tam se ze mzdy zaměstnancům strhává každá prkotina.
Ale tak či tak to není o tom, že by se na Tebe někdo díval skrz prsty, jak píšeš, člověk není neomylný, dá se očekávat, že se něco takové stane. A to tvé pochybení je vážně malé a výjimečné.
A… asi bych to nechala vyšumět, neupozorňovala na to… Ale nevím, zda je můj názor správný…

• Citovat
  • Upravit
1100
4.8.17 11:26

To se to trati z cizích peněz, co? Je mi za vas hanba :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.8.17 11:28
@Alkata píše:
To se to trati z cizích peněz, co? Je mi za vas hanba :?

Styd se za všechny to pomůže :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1638
4.8.17 11:48

Jestli to chápu dobře tak má trvalé následky, pak si ty peníze i když měl 50% zavinění zasloužil. Pořád je to člověk. Podle mě už to nikdo nebude zkoumat. A navíc když posudek přinesl až po roce, to je dlouha doba aby si člověk pamatoval, že má vyplatit polovinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25
5.8.17 22:44

díky

Moc Vám všem, tedy kromě Alkaty, děkuji za Vaše reakce. Moc jste mě povzbudily, pomohly jste mi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2740
6.8.17 12:31

@popeluš Upřímně nevím co napsala Alkata špatného. Vy jste vyplatila chybně finanční prostředky, které byly majetkem vašeho zaměstnavatele. Stát se to může, ale proč to nedáte do pořádku, vždyť je to vaše povinnost? Jste pojištěná, tak o co jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25
6.8.17 19:57

jenže

To, co sama firma opožděným placením pojistného nastřádala na penále, je vůči tomu zanedbatelná částka, víme? Asi jako koruna pro normálního člověka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2740
6.8.17 23:21

@popeluš Nezlobte se na mě, ale vy jste zaměstnanec, kterému nepřísluší hodnotit co je nebo není pro firmu zanedbatelná částka. Pro mě jako zaměstnavatele je šokující, že vůbec může takhle zam. uvažovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6879
7.8.17 00:13
@popeluš píše:
To, co sama firma opožděným placením pojistného nastřádala na penále, je vůči tomu zanedbatelná částka, víme? Asi jako koruna pro normálního člověka.

To si sice muzete myslet, ale pokud to neni Vase firma, nic Vam do toho neni.
Pokud jste tak skvela mzdovka jak se popisujete, budte fer a reknete to svemu sefovi, co se stalo, jak a navrhnete reseni.
Nechte sveho sefa/majitele firmy pripadne udelat to „velke“ gesto „firma to unese“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.8.17 07:30

@Jogrr
Já se zakladatelce nedivím. Pokud je mzdovka bez chyby nedivím se ze se bojí. Navíc budou hodnotit její chybovost lidé, kteří o tom neví zhola nic. Troufám si říci. Kdyby ji pokárala jiná mzdová účetní vezme to jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25
7.8.17 11:35

díky

Děkuji Ti, longed. Vypadá to, že některé jsou „strašně poctivé“ a přitom o tom ví houby. Přitom dobře vím, že zaměstnavatel taky všechno nezískal legálně. No, nebudu to rozebírat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25
7.8.17 11:51

doplnění

Jo, teď jsem si všimla, že to odsuzování píše zaměstnavatel. Tak to se nedivím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25
7.8.17 11:51

doplnění

Jo, teď jsem si všimla, že to odsuzování píše zaměstnavatel. Tak to se nedivím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat