Jak mám postupovat při neoprávněném špatném hodnocení

Anonymní
4.8.17 10:10

Jak mám postupovat při neoprávněném špatném hodnocení

Prosím zachovat ANONYM, z důvodu zachování pracovního poměru.

Pracuji ve státní správě 12. rokem. Všeobecně se ví, že při špatném hodnocení dva roky po sobě můžou okamžitě rozvázat pracovní poměr. Pracuji si myslím, že svědomitě, dochvilně bez zbytečných chyb. Při hodnocení, které jsem podepsala mi nedošlo, že by mělo být špatné - pak mi ale kolegyně řekla, že to nemám dobré a pokud to budu mít stejné i příští ro tak mne můžou okamžitě propustit, ať to přiště řeším. Jak to řešit - nepodepsat a nesouhlasit s tím. Hodnocení reklamovat? Děkuji za rady

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
65453
4.8.17 10:18

Jak kolegyně mohla vědět, jaké máte hodnocení? Navíc mi není moc jasné, jak něco, co vám připadá normální, může být najednou špatné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.8.17 10:24

Ahoj, bohužel se mi to teď nepodařilo nikde najít, ale v nějaké směrnici nebo dodatku by mělo být uvedené, kam je možné se odvolat. Každopádně na nic nečekej, bude na to nějaká lhůta, do kdy to půjde:-)
Měla jsem kdysi v ruce něco jako poučení o tom, kam se správně odvolávat, protože to někteří směrovali někam jinam, ale to je to co nemůžu najít:-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26876
4.8.17 10:24

To musite mit resene internim predpisem, jak postupovat, kdyz se hodnoceni nelibi.

Osobne mam takovou zkusenost, ze kazdy nadrizeny hodnoti jinak. Nekteri zbytecne neprechvaluji a tim si nechavaji otevrena vratka pro zlepseni hodnoceni napr. z duvodu zvyseni osobniho priplatku.
Pokud tam nemas vyslovene kritiku a konkretni vytky, pak by melo byt v poradku.

Jinak me napadlo to same co @vokishka :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.8.17 10:30

A na poslední straně hodnocení je tabulka, podle které poznáš jak na tom jsi, od vynikajícího po nedostačující, tak podle toho i sama poznáš jak to je ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3681
4.8.17 10:33

Tak si snad promluv s nadrizenym o tech vytkach, ktere ma a pracuj na nich. V soukromem sektoru, te muzou vyhodit hned, nemusi cekat dva roky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.8.17 18:30

Zakladatelka

Jsem na dobu neurčitou, pokud budu mít špatné hodnocení, okamžitě mne propustí bez řádné výpovědní lhůty a tím pádem bez náhrad, a řekla bych že mi dají i špatný posudek. Takže mi to nepřijde spravedlivé. U soukromníka ti musejí dát řádnou výpověď a čekat dva měsíce, a také dát odstupné, dle odpracovaných let. Tady bych odstupné nedostala. Takže u soukromníka je to na toto lepší :jazyk: Tak nám vedoucí říkala, že pokud se budou chtít někoho zbavit, protože je po 12-ti letech nepohodlný, že mají místo pro známého, ředitel nařídí vedoucí, ať napíše dva po sobě špatné posudky a hned následující měsíc vyhazov. :zed: Proto potřebuji poradit, jak se řádně bránit, abych to věděla a v případě neoprávněného posudku se ozvala. To je řekla bych na právníka. Pokud tu někdo je, nebo tomu rozumí, poraďte. Díky

• Citovat
  • Upravit
21732
4.8.17 20:45

Takže ty máš konečný celkový výsledek hodnocení „nevyhovující“? Současně tam jsou uvedeny důkazy o tom, co ti vytýkají? V interní směrnici byste měli mít upravený postup služebního hodnocení (tedy co se hodnotí za kritéria ze seznamu daného Ministerstvem vnitra). Hodnocení by mělo být s tebou projednáno, nejasnoti vysvětleny a ty můžeš a nemusíš podepsat. To nic nemění na platnosti služebního hodnocení. Pokud s hodnocením nesouhlasíš, můžeš podat odvolání ke státnímu tajemníkovi (opět je to formálně upraveno interními předpisy, se kterými byste měli být všichni seznámeni). Současně s převzetím hodnocení bys od představeného měla být poučena o možnosti odvolání a nápravných krocích. Takže si vyhledej a nastuduj váš interní služební předpis ke služebnímu hodnocení. Současně se můžeš podívat na legislativu a metodické výkklady na webu Ministerstva vnitra v části „státní služba“. Ještě dodám, že pokud máš v řádném termínu hodnocení „nevyhovující“, musí nadřízený provést další hodnocení již po 6 měsících (je to v zákoně o státní službě). Takže tys v tuto dobu byla hodnocena znova? Pokud ano a opět tam máš hodnocení „nevyhovující“, tak máš problém, V tom případě bude nejlepší sebrat všechny dokumenty a najít si právníka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.8.17 21:19

zakladatelka

Směrnici nemáme k dispozici jako řadový zaměstnanci. Hodnocení je formou čísel. Vedoucí nám to dala k podpisu bez komentáře:) Tady máte podepište. Ještě to půl rok nebyl. Pokud mi tedy napíše hodnocení stejné ač vím že neodpovídá - nepodepíšu to a budu nesouhlasit. Plním si práci včas, kvalitně, jsem dochvilná, samostatná, komunikativní, nedělám chyby, výkon mám stabilní, nejsem hadává, jsem optimistická, ráda pomůžu a spolupracuji. Tak nechápu. Výtku na konkrétní problém jsem v hodnocení neměla - spíše je to povšechné - zaměřit se na odborné znalosti - zákony ovládám, dodržuji předpisy. :)

• Citovat
  • Upravit
21732
4.8.17 21:41

Zakladatelko, i když to nepodepíšeš, tak je hodnocení stále platné. Nadřízená tam jen poznamená, že jsi to odmítla podepsat. Ale to nemá vliv na platnost. Ty se v případě nesouhlasu musíš odvolat. A co jsi měla jako konečné stanovisko, verdikt, závěr? Na to jsem se neptala pouze já. To je stěžejní!
Nastuduj si tedy služební zákon, jeho prováděcí předpisy a medotiky Ministerstva vnitra. Všechny informace nalezneš zde: http://www.mvcr.cz/sluzba/. Postup nadřízenáých nekomentuji, my to máme nastaveno jinak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
382
5.8.17 09:26

Tady je zřejmý, že Tě zaměstnavatel nechce a brzo Ti udělá pápá :mavam: : Ostatně dělat u zaměstnavatele, který mě nechce, na to musí bejt taky kachní žaludek :think: A zaměstnavatel, pokud se rozhodne, že se zaměstnance chce zbavit i proti jeho vůli, bo ten by se tam držel zahryzlými zuby co to půjde, tak si na něj vždycky něco najde (nesmí být naivní a udělat to okatě, aby to šlo jednoznačně či svědecky vyvrátit) v rámci regulérního důvodu, byť nepravdivého nebo neseriózního - vítejte v kapitalistickém českém ráji :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat