Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, potřebuji asi uklidnit nebo nevím..
Náhodou jsem zjistila, že moje 10 týdenní miminko nemá úchopový reflex. Prostě když zatlačím do dlaně tak se prstíky nesevřou. Do teď jsem to nikdy nějak nezkoušela. Setkal se s tím někdo a bylo vše v pořádku? Strašně se bojím, že bude mít poškozený mozek nebo tak něco
.
Děkuji.
Určitě bych to zmínila na prohlídce u pediatra. Naši pediatři tento reflex vždycky u dětí zkoušeli. Ale on ten úchopový reflex postupně slábne a pak zcela vymizí, běžně mezi 3 a 4 měsíci věku. Tak třeba Tvému miminku vymizel dřív. A do dlaně se nemá tlačit, stačí se jí dotknout.
Ten reflex maji mit novorozenci. Pak postupně slabne az vymizi a nastoupi vedomy uchop. Nevim přesně, kdy se to ma dit, ale ony jsou ty tabulky stejne jen orientační. Myslim, ze doktoři to na prohlidkach zkouší. Ale urcite to zmin a uvidis.
@Kóča1992
V 10 týdnech je běžně tento reflex nevýbavný. Postupně totiž bude nastupovat vědomý úchop.
@Doctus děkuji moc. Všude na netu píšou, že má začít mizet až po 5. měsíci ![]()
@Kóča1992 píše: Více
Tento reflex snad s věkem slábne, takže ho mají hlavně děti hned po narození.
@Kóča1992
Ono je jich více, některé skutečně mizí až později, úchopový reflex má do 3. až 4. měsíce plně vymizet, jinak už se jedná o patologii.
Přikládám odkaz z jedné univerzity.
https://is.muni.cz/…bdobi_c.html