Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Clau.Zuzu píše:
Já bych akorát nedávala s cukrem, ale s medem… ale dala bych, nemyslím, že by to mělo ublížit
já bych u hodně malých dětí byl s medem hodně opatrný. Konzistence, složení apod. se mi nezdá moc vhodné pro děti. Já ho malým dětem nedával.
@Ajanocka píše:
@Dundee2 Ten sirup z rakytníku je domácí? prosím o recept. díky
Už ne, dneska ho kupuji (už ho nemáme takovou spotřebu a já neumím nic „vyrábět“/„vařit“ v malém
) - ale málokterý je dobrý (některý je kyselý, jiný přeslazený), ale dá se dobrý najít.
Domácí má spíše povahu pasty neb má tendenci rosolovatět.
Dělával jsem ho takto:
Plody jsme umlel v mlýnku na maso a pak přecedil (dneska bych to už dal do odšťavňovače, ale tenkrát jsem jej neměl) a dále:
na 1 l (cca 1 kg) šťávy z rakytníku dáte 1 - 1,5 kg cukru (podle toho jak to máte rádi sladké a jak v kterém roce jsou plody kyselé nebo sladší) a lžičku kyseliny citronové. Šťávu smícháme s cukrem, až se rozpustí. Zásadně nevařit!!! jen ohřejte - kvůli pasterizaci - na max. 75 stupňů, dejte kyselinu naplňte do sklenic (láhve nedoporučuji - domácí sirup má tendenci rosolovatět a pak jej z láhve nedostanete)
Ale jak říkám - dneska tu skleničku raději koupím.
Jinak přeji hodně úspěchů při otrhávání plodů - bez ocelové rukavice je to prakticky neočesatelné. ![]()
@Dundee2 píše:
já bych u hodně malých dětí byl s medem hodně opatrný. Konzistence, složení apod. se mi nezdá moc vhodné pro děti. Já ho malým dětem nedával.
tak nějak, med bych neriskla ![]()
Já mám opravdu vyzkoušený nakrájet malou cibuli zabalit do pláťeného kapesníku a přes noc dát blízko k postýlce, většinou za dvě noci začnou pěkně odkašlávat, a je brzo po kašli. A v noci dobře spí. Akorát teda ten smrad
Ale je to opravdu prověřený.
@elot píše:
Já mám opravdu vyzkoušený nakrájet malou cibuli zabalit do pláťeného kapesníku a přes noc dát blízko k postýlce, většinou za dvě noci začnou pěkně odkašlávat, a je brzo po kašli. A v noci dobře spí. Akorát teda ten smradAle je to opravdu prověřený.
to bych umřela já
nesnáším cibuli, asi mi bude stačit ten jeho dech
ale díky za tip, třeba na to dojde ![]()
Chápu. Já taky cibuli nesnáším. Ale za ty klidné noci my to stálo.