Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat a nechat si poradit, proti čemu nechat očkovat dceru.
Dcera bude mít 3 měsíce a musíme se rozhodnou, ale vůbec nevíme.
Dostali jsme na výběr od paní doktorky 2 nepovinná očkování (bexero) a (streptokok).
Je tu nějaká maminka co dávala očkováni? A která nedávala a proč?
Popřípadně poradit.
Popravdě do malé nechceme moc dávat očkováni, která nejsou povinná. Proto se ptám, abych věděla zda nechat nebo ne.
Děkuji
Z tech nepovinych jsem dala Prevenar a Bexero. Ale určitě ne ve 3 měsících. Holku jsem nechala očkovat až od půl roku a opravdu nebylo kam pospichat. Jako chápu, že někoho k brzkemu očkování nutí doktor nebo částečné proplacení očkovani pojišťovnou. Ale je to vaše dítě, každý nechává očkovat dítě jinak.
U první jsem nedala z nepovinného nic, když byla malá tak meningokok nebyl na pojišťovnu pak ji nechám naočkovat ve 14. U dalších dětí jsem dala pneumokoky a meningo.
Ja dávala bexero a prevenar a pak po roce i TBC. Ale nedávala bych to hned tak malému miminku, až tak v půl roce.
U prvního jsem nechala z nepovinnych naockovat Prevenar a jsem za to ráda, trpí na zapaly plic a mívá lehký průběh (což jsem četla, že by mohlo být díky očkování) a v pěti letech jsem ho nechala naockovat proti klistove encefalitide (trávíme hodně času venku v přírodě). U druhého jsem zatim taky dala Prevenar a navíc Bexero.
Nedávala jsem NIC NEPOVINNÉHO.
A i to povinné jsem odsunula až za hranici toho, co je u nás povolené… a jsem ráda, že jsem to tak udělala, příště bych to udělala stejně…
Dceři jsem nechávala tyto nepovinná očkování - RotaTeq, Prevenar, Bexero (má všechny 3) a bude mít na roce a půl Nimenrix.
Nežádoucí účinky kromě asi 2× zvýšené teploty neměla, ani na ty povinná.
Syn mel VVV srdce a byl na operaci ve 3 mesicich, takze jsme do roka byli radi, ze jsme stihli povinne a Prevenar, ale hned na tom roce jsem mu nechala dat i TBC. Je to bohuzel ziva vakcina, ale vazana na nespecifickou imunitu, takze nejucinnejsi je, kdyz se da co nejdrive (idealne pred ukoncenym 1.rokem)-prave proto se drive davala hned v porodnici. Takze pokud o TBC uvazujes, tak konkretne s tim bych nevahala. Jinak syn ma vse nepovinne, co slo (krome covid a chripky), protoze jsem samozrejme nechtela riskovat, ze s tim operovanym srdcem jeste neco chytne. Ale treba klistovku jsme dali az cca v 7mi letech, z toho jsem mela respekt.
My jsme ockovaci. Povinne + Rotateq, Prevenar, Bexsero. Ted budeme davat Nimenrix pre 2. rokem. Reakce jednou “zvysena teplota”.
Dala jsem vsechny povinne i nepovinne. Prvni ockovani mel syn ve 3 mesicich, nevidim v tom problem, nikdy zadnou reakci nemel. Plne duveruji pediatricce.
Dcera má 9M a má Prevenar 13 a Bexsero. K tomu má povinné Hexa. S očkováním jsme začaly v 5M a vždy jsem trvala na tom, aby dostala pouze jednu dávku očko. Původně ji chtěli dát dvě očko Prevenar 13+Hexa. Sestrička prskala, co už.
Moje holky mají snad vše, co šlo. Kromě Bexera, to ještě zdarma za nás nebylo a j to docela dost drahé. Ale mají i žloutenku / cestujeme od 1 roku, klíšťovku, rotaviry..
Jsem očkovací. Dávali jsme z nepovinných Prevenar (první dávku v necelých 5 měsících), Bexsero (první dávku v necelých 6 měsících) a Nimenrix (první dávku v roce). Vždycky nechávám očkovat jenom jednu věc najednou (naše doktorka to ani jinak nedělá), mezi očkováními alespoň měsíc pauza. Vždycky jen, když je malá 100 % zdravá. Určitě nechám ještě encefalitidu, ale až později, ono v tom prvním roce, dvou, je pořád něco. Reakci měla akorát trochu zvýšenou teplotu na první Bexsero, jinak nikdy nic.
Prevenar, bexero. Teď nabízela ještě něco hrazené pojišťovnou nevím název, bude nabízet znovu. No, uvidíme. Partner pracuje s cizinci, čert ví co by přitáhl domu.
![]()