Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím,
moje otázka není rozhodně nijak životu důležitá
, zajímalo by mě to jen pro představu. Dcera brzy nastupuje do školky a přemýšlím, co bych tak ještě pořídila, zařídila…
Zajímalo by mě, čím označujete dětem oblečení do školky. S čím máte dobrou a naopak s čím špatnou zkušenost. Vím, že se prodávají různé nažehlovačky, razítka, nálepky. Kamarádky v okolí buď vyšívají nebo popisují lihovým fixem. Vyšívat se mi ale fakt nechce a lihovka třeba v papučkách barví. Tak přemýšlím, jestli není na trhu fakt něco super ![]()
Razítka - nevyperou se? Nebo naopak jdou časem vyprat? (aby mladší sourozenec neměl na oblečení jiné jméno) Nevysychá v tom razítku ten inkoust rychle? (abych nedala 5 razítek a konec)
Nažehlovačky - jdou dát na vše? Neodlepí se při praní/sušení? (to se mi stalo) Jde je nějak šetrně odstranit?
Co je nejlepší na popis papuček?
Předem díky za odpovědi a zkušenosti. Není to fakt nijak podstatné téma, řeším trochu blbosti - vím o tom
, ale spíš jsem fascinovaná tím, co na trhu všechno je.
Gelový roller na textil Pentel, prodává se i jako gelové pero Pentel fabric. V kamenných obchodech většinou nemají. Nerozmazava se jako fixa, má tenkou linku, klouže po povrchu. Nic lepšího jsem nenašla, používala jsem i jako konturu při malování na textil.
A mají i nálepky do bot na rozlišení prave a levé a mám od nich i ty identifikační nálepky s našimi tel. Čísly
Buď fixem na textil, mají hodně druhů, nebo kupuji nažehlovací štítky. Mají v Teta drogerii. Vydrží v pohodě praní a když je třeba, jdou sundat.
Boty popisují zevnitř.
Kdysi jsem nechala udělat profesionální značení, takové štítky s vytisknutím jménem, mají na to speciální zážehlovací stroj a vydrží to i praní na vyvářku.
Nabízeli to domovy pro seniory a některé prádelny. Tenkrát chtěli 5kc za kus, dávala jsem dělat asi 100ks oblečení, takže to vyšlo 500kc.
Jeden den jsem to tam odvezla a druhý den vyzvedla. Paráda, bez práce.
Boty permanentní fixem, zbytek propiskou. Poctivě jsem to podepsala první rok, pak už nic…
Deti maji uniformy, takze musime mit znacene uplne vsechno, do skolky nam tenkrat doporucovali podepsat i ponozky
mame nasivaci jmenovky se jmenem a prijmenim, vetsinou to je nejakych €10-15 za balicek po 40, tusim
boty maji podepsane zevnitr fixem na textil, stejne tak jsem jim podepisovala treba i plysaky do skolky
na lahve na piti maji zespodu samolepky se jmeny
Normální fixa na textil a podepsat dovnitř na cedulky, žádnou vědu bych v tom nehledala..
Nikdy jsem to moc neprozivala a vzdy mi stacil tenky fix na textil a v případě nouze i obyc pernament.
@KraliceAlice Jo a v případě mladšího sourozence byxh uz od začátku vymyslela univerzalni popisek, ktery mohou mit oba.
Nakoupila jsem samolepky na Happy label, čas od času mívají akci. Jsem matka líná, takže jsem je nechala vyrobit s nápisem příjmení a telefonní číslo a lepím to do čehokoliv cennějšího oběma dětem i sobě. Vydrží to pračku, myčku, cokoliv v řádu let a stále drží, přitom pokud chci, lze bez následků sloupnout. Drobnosti typu obnošené legíny podepíšu fixem jenom iniciály, ale třeba softshellové oblečení, nerezové lahve na vodu, sluneční brýle, batohy zevnitř… prostě lípnu samolepku a víc neřeším. Praktikuji to tak od školky přes základku, gympl a jak jsem psala i sobě.
Ničím nepodepisuju, není k tomu důvod a učitelky nemůžou nutit nikoho, aby si čmáral na oblečení. Děti nejsou blbé, aby nevěděly, co je jejich, když si své věci rovnou dají do své skříňky nebo kapsáře.
Koupila jsem si klasickou náplast na špulce. Když připravuju oblečení, co si ten den vezme, ustříhnu kousek, nalepim, napíšu propiskou jméno a jde se. Nebaví mě striktně rozlišit školkový a jiný oblečení. Nechci ani mít popsaný všechno, co si kdy do tý školky oblíknul. Tohle je záležitost přesně na dobu do ušpinění, v pračce nevydrží. Ale já pak mám všechno čistý oblečení bez popisků. Jako vrchol estetiky to fakt není, možná ve školce vypadám jak flákač, když jsem nenechala vyrobit razítko s jednorožcem nebo speciální nálepky
ale je to funkční. Například ty samolepky na objednávku vídám po šatně všude možně se válet, protože to nevydrželo. No a boty normálně lihovkou.
Taky Happy Label, skvele drzi a muzes si ji nechat udelat s tim obrazkem jakou bude mit znacku na skrince. Drzi to fakt na vsem. Vetsinou v lete maji akce