Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte, kludne mi vynadajte, zasluzim si, som otrasna a mam strasne vycitky, ze som sposobila syncekovi problem. Nasa dr nam odporucila, aby som mu z prevencie cistila nos physiomerom.
Physiomer mame v oblube od narodenia, ale nevedela som, ako sa soravne cisti uz 3 rocnemu dietatu. V poslednych 2 mesiacoch mi 3× soplil, a stale na druhy den po pouziti physiomeru.
Aj mi hovoril, ze mu stipe, no myslela som si, ze to je ok.
Cistila som mu tak, ze si lahol, a striekla asi 4 sekundy. Vsetka ta voda mu isla do hrdla a zhltol ju. Takze cela spina a vsetko islo do jeho telicka a nie vonku. ![]()
Kedze som s tou ZLOU hygienou zacala odznova minuly tyzden, na druhy den smrkal, kychal. Tak som to robila este 2-3 dni a krical, ze stipe tak som prestala. Nasadila som fenistil kvapky. Ziadna zmena. Nasadila som uz 4ty den nasivin sprej a zacal mat na rano a na chladny vzudch opuchnutu sliznicu az tak, ze sa mu tazko dychalo.
Takze nasivin, co som si nastudovala dnes, sa nema davat na opuchnuty nos, ak NIE SU SOPLE, lebo viac vysusi sliznicu. 😥
![]()
DNES som pozerala videa, ako spravne pouzivat ten solny roztok. Hlava nabok, max 2s, a nech ta voda ide von.
Mozem mu viac teraz ublizit alebo mozem mu takto spravne cistit nos, a dopomoct k hydratacii a k znizeni opuchu?
To je slaná voda, nic jsi mu neudělala
přestaň do něj pořád něco cpát, když má jen nudli
Tak to že to spolkl mu nijak zásadně neublížilo…maximálně by se mohl poblít…
Pokud nemá sople ale jen oteklý ten nos tak by možná bylo lepší koupit ten solný roztok v kapkách a jen kapat, a doma zvlhčovat vzduch, můžete zkusit dát odpařovat Vincentku do aroma lampy vedle postýlky na spaní, do té ho třeba ještě vymačkat šťávu z rymovniku
Sáhodlouze dumáš nad neuvěřitelnými pitomostmi.
Spolykal slanou vodu - no a co? U moře by jí spolykal mnohem víc a taky by se mu nic nestalo. Hleny a soplíky projdou tělem a maximálně mu zředí stolici. Spreje na bázi mořské vody jsou zcela bezpečné, i když je dítě úplně nevysmrká.
A Nasivin (nebo jiný sprej na uvolnění nosu), samozřejmě ten určený pro tuto věkovou kategorii, se dává právě v případě, že je nos ucpaný - to je snad pointa, jiný smysl tyhle spreje nemají.
Chovej se k němu jako k sobě, když máš rýmu, a nedělej z toho drama… jen prostě použij přípravek vhodný pro příslušný věk, jinak v tom není rozdíl.
Já stříkám sprej do nosu ve stoje, jen 1 vstřik a vysmrkat. V leže to musí být nepříjemný ne? Taky ta mořská voda jsou 2 různé roztoky - isotonický a hypertonický, tak by se měl na běžnou hygienu nosu používat ten isotonický.
Nasivin je už lék a dávám ho jen při velké rýmě třeba před spaním.
Ty fenistil kapky buď ale opatrná, s tím bych ho neládovala, proč je vůbec máte doma? ![]()
Stalo se. Uz mu zadny Physiomer preventivne do nosu nestrikej a je. A pokud opravdu chces, existuji setrnejsi spreje, treba Vincentka pro deti do nosu, ktera ma mnohem setrnejsi strik, jemnejsi a ne silny proud. Ze spolyka morskou vodu je jedno.