Autismus nebo VD

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
8.11.23 10:03

Autismus nebo VD

Dobrý den, syn čerstvé tři roky, nezdá se mi standartní, s dětskou doktorkou jsem řešila, chodíme na logopedii a jsme objednani k psycholožce, ale až za půl roku. Hlavni věc, nemluví jak by měl. Furt něco mele, ale většinou beze smyslu, umí tak sto slovíček, spojuje tak, že řekne "to je nebo není něco (pes, strom), řekne pes ham, jako že pes ji apod. Když po něm něco chci rozumí, ale moc nechápe smyslové otázky. Když se ho zeptám co jezdí po silnici, nebo co lítá po nebi, odpoví správně. Ale když se zeptám zda něco chce tak to moc nechápe, nebo minulý čas, co měli na oběd, nebo co viděl na výletě, nechápe. Nočník umí, aji si řekne, když jsme někde na návštěvě. Hračky mi nosí od malá, dotazník v 18 m dopadl dobře, ukazuje, apod. Po sem bych řekla VD, ale rád si hraje s autíčky, vláčky a postavičkami, zvířátky vleže, jezdí kolem sebe, nebo hopsa koníkem, to mi přijde divné. Občas se zatočí, občas se projde po špičkách, ale ne nějak často, ani ne každý den. Když má radost začne hopsat a machat ručkama. Jinak má rád lidi i děti, je společenský, zapojuje se do her, když je pochopí. Co myslíte?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4053
8.11.23 10:20

Myslím, že to je úplně normální tříleté dítě, možná s trochu opožděnou řečí. Co jsou smyslové otázky? Máš na něj dost vysoké nároky. Na otázku, co bylo k obědu, není často schopno smysluplně odpovědět ani dvanáctileté dítě. Zcela upřímně musím říct, že je mi tvého dítěte líto. Místo toho, aby ses radovala z toho, co už vše umí, a že toho umí ve třech letech hodně, tak přemýšlíš nad tím, co se ti nepozdává a hodnotíš to jako divné. Mně třeba připadá, že si hraje opravdu hezky, zkus to s ním. Chudák dítě, fakt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eva2610
8.11.23 10:30

A logopedka říkala co? A dětská doktorka?
To, co jsi popsala, autismu neodpovídá, myslím, že i na diagnostiku VD je brzy. To, co popisujes jako divnou hru, je úplně normální. Jak by si mělo dítě hrát ve třech letech? A že neřekne, co bylo k obědu? No, to moje dítě taky ne, a nemá poruchy ani opožděný vývoj řeči. Příště ve třech letech tě to nezajímá, jo, byl oběd, snědla ho, ale život jde dál a dejou se zajímavější věci.

• Citovat
  • Upravit
21991
8.11.23 10:36
@Anonymní píše:
Dobrý den, syn čerstvé tři roky, nezdá se mi standartní, s dětskou doktorkou jsem řešila, chodíme na logopedii a jsme objednani k psycholožce, ale až za půl roku. Hlavni věc, nemluví jak by měl. Furt něco mele, ale většinou beze smyslu, umí tak sto slovíček, spojuje tak, že řekne "to je nebo není něco (pes, strom), řekne pes ham, jako že pes ji apod. Když po něm něco chci rozumí, ale moc nechápe smyslové otázky. Když se ho zeptám co jezdí po silnici, nebo co lítá po nebi, odpoví správně. Ale když se zeptám zda něco chce tak to moc nechápe, nebo minulý čas, co měli na oběd, nebo co viděl na výletě, nechápe. Nočník umí, aji si řekne, když jsme někde na návštěvě. Hračky mi nosí od malá, dotazník v 18 m dopadl dobře, ukazuje, apod. Po sem bych řekla VD, ale rád si hraje s autíčky, vláčky a postavičkami, zvířátky vleže, jezdí kolem sebe, nebo hopsa koníkem, to mi přijde divné. Občas se zatočí, občas se projde po špičkách, ale ne nějak často, ani ne každý den. Když má radost začne hopsat a machat ručkama. Jinak má rád lidi i děti, je společenský, zapojuje se do her, když je pochopí. Co myslíte?

Poctivě pracujte podle pokynů logopedky a jinak ho nech být, propána - ani jediná věc z tvého popisu není u tříletého dítěte nic k divení, chová se úměrně věku.

Otázky „co bylo k obědu“ nebo „co jste viděli na procházce“ dávaly třeba mým dětem zabrat i na základní škole, mimochodem :mrgreen: Na takhle malé dítě máš nesmyslné a přehnané nároky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2002
8.11.23 10:38

Možná až na to mluvení, že nemluví v nějakých větách, bych řekla, že je v pohodě. Můj syn si třeba hrál tak, že držel autíčko v ruce a jen prstem točil kolečky a fascinovaně na to hleděl, nebo s autíčkem jezdil tam a zpátky a koukal na to jak jezdí a fakt mě nenapadlo, že je něco špatně. Vždyť ten tvůj spolupracuje. A co se týče času, syn má 6 let a pořád je schopný říkat, že včera půjdou na výlet, co měli na oběd si už ve tři odpoledne nepamatuje (kolikrát řekne že měli polívku a druhé), o výletě mi řekne, že byl dobrý a podrobnosti se nedozvím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3837
8.11.23 10:40

Je v pohodě. Pokračujte v logopedii. Hra je úměrná věku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
8.11.23 10:43
@Eva2610 píše:
A logopedka říkala co? A dětská doktorka?
To, co jsi popsala, autismu neodpovídá, myslím, že i na diagnostiku VD je brzy. To, co popisujes jako divnou hru, je úplně normální. Jak by si mělo dítě hrát ve třech letech? A že neřekne, co bylo k obědu? No, to moje dítě taky ne, a nemá poruchy ani opožděný vývoj řeči. Příště ve třech letech tě to nezajímá, jo, byl oběd, snědla ho, ale život jde dál a dejou se zajímavější věci.

Taky mě pobavilo, tuto nicemnou informaci o jídle může rodič očekávat cca ve 20 letech potomka bych řekla :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eva2610
8.11.23 10:50
@Bubla Bůčková píše:
Taky mě pobavilo, tuto nicemnou informaci o jídle může rodič očekávat cca ve 20 letech potomka bych řekla :lol:

A to ani nemluvím o tom, jak se to dítě při takové otázce na mě kouká? Oběd? Tak dávno? Neblázni mami! :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
26747
8.11.23 11:01
@Eva2610 píše:
A to ani nemluvím o tom, jak se to dítě při takové otázce na mě kouká? Oběd? Tak dávno? Neblázni mami! :mrgreen:

Já bCh potřebovala zjistit jestli mu není ve školce zima nebo horko, total bez šance :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.11.23 11:07

S tím obědem je to spíš tak, že se ptám, měli jste rýží? Měli jste brambory? Nechápe, neodpoví ano/ne. Celkově mě přijde, že nechápe moc otázky na ano/ne. Logopedka nic zatím neříkala, doktorka i učitelka ve školce mají trochu podezření na dysfazii, učitelka zmínila i ADHD. Ale ve školce byl zatím jen dva týdny. Děkuju za názory, jsem uzkostliva, vždycky jsem byla, i trochu hypochondr, teď se spíš bojím o děti. Je to mé první dítě, vidím ve školce stejně staré děti, které mamince říkají co měli na oběd, že byli venku atak. Tak mě to znervózňuje.

• Citovat
  • Upravit
4053
8.11.23 11:11
@Anonymní píše:
S tím obědem je to spíš tak, že se ptám, měli jste rýží? Měli jste brambory? Nechápe, neodpoví ano/ne. Celkově mě přijde, že nechápe moc otázky na ano/ne. Logopedka nic zatím neříkala, doktorka i učitelka ve školce mají trochu podezření na dysfazii, učitelka zmínila i ADHD. Ale ve školce byl zatím jen dva týdny. Děkuju za názory, jsem uzkostliva, vždycky jsem byla, i trochu hypochondr, teď se spíš bojím o děti. Je to mé první dítě, vidím ve školce stejně staré děti, které mamince říkají co měli na oběd, že byli venku atak. Tak mě to znervózňuje.

Tak kromě logopedie dítěte zapracuj i na sobě. Jinak předáš dítěti slušný balík. Tvým základním úkolem jakožto rodiče je přijímat dítě takové, jaké je. Mé čtyřleté dítě mi každý den tvrdí, že k obědu byl chleba :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6897
8.11.23 11:26

Já bych tedy znepokojená byla. Děti se nemají srovnávat, jasně, ale ve třech letech je ta řeč silně opožděná, a ještě by mne zneklidňovalo to „neporozumění“. Nějaké podezření např. k dysfázii bych asi měla taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2002
8.11.23 11:52
@Hibou píše:
Tak kromě logopedie dítěte zapracuj i na sobě. Jinak předáš dítěti slušný balík. Tvým základním úkolem jakožto rodiče je přijímat dítě takové, jaké je. Mé čtyřleté dítě mi každý den tvrdí, že k obědu byl chleba :lol:

Já se čtyřletého ptám, jaký byl oběd a on na mě, že dobrý a že si přidal. Tak se ptám, co měli, on se zamyslí a řekne že neví :D taky zkouším, jestli brambory, rýži a klidně se stane, že si vůbec nevzpomene :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.11.23 12:05

No, nevím, logopedie s čerstvě tříletým dítětem? Moc brzy, nechápu dnes i dobu. Z děti co v něčem nejsou úplně v normě se hned dělají autisti, ADHD, apod… Otřesná doba.

Tvé dítě je úplně normální.

Syn ve třech letech byl jak ten tvůj a v 3,5 letech už mluvil ve větách a chápal co po něm chci.

Pokud narazis na autismus, že chodí po špičkách nebo se točí, ujišťuji tě, že autista není, protože kdyby byl, poznáš to, to mi věř. Ty děti jsou tak odlišné, že nemáš pochyby. A říkám to jako máma tříleté autistky. ;)

• Citovat
  • Upravit
35720
8.11.23 12:14

Mám podobného mimoně, teď mu byly 4, když se ptám co ve školce, tak nic neříká, co měli k obědu no občas z něj něco vypadne. Mluví asi jako ani ne dvouletý. Zatím to vypadá, že je prostě pozadu, chodíme všude možně už od dvou let, i když u psychologa nás zatím nikdo nehnal, úplně to na autizmus taky není, i když to spektrum je velký. Teď ale třeba za poslední půl rok velká změna k lepšímu, mluví víc, občas opakuje, ale je mu někdy blbě rozumět. Na logo chodíme už víc jak rok každý týden.
Já to prostě tak nějak přijmula, on je hodný, veselý, ale prostě je mimo a když je třeba ve školce, je nutný s ním jednat individuálně, protože on je prostě občas jinde 8)

Zatím co jsem měla možnost na našich pravidelných cestách po doktorech vidět různý děti, tak jsme na tom ještě dobře :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí