Autismus nebo VD

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9047
8.11.23 13:46
@Meggiska píše:
Možná až na to mluvení, že nemluví v nějakých větách, bych řekla, že je v pohodě. Můj syn si třeba hrál tak, že držel autíčko v ruce a jen prstem točil kolečky a fascinovaně na to hleděl, nebo s autíčkem jezdil tam a zpátky a koukal na to jak jezdí a fakt mě nenapadlo, že je něco špatně. Vždyť ten tvůj spolupracuje. A co se týče času, syn má 6 let a pořád je schopný říkat, že včera půjdou na výlet, co měli na oběd si už ve tři odpoledne nepamatuje (kolikrát řekne že měli polívku a druhé), o výletě mi řekne, že byl dobrý a podrobnosti se nedozvím.

Já takhle vyzvedávám dítě na kroužku a ptám se co ten den dělali… Dítě většinou neví :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4093
8.11.23 14:24
@Anonymní píše:
Děkuju za příspěvek, on právě až na ty stereotypní pohyby a řeč nemá jiný příznaky PAS, nevzteka se nějak extrémně, dá se s ním domluvit, a přestane se vztekat. Na mě není fixovány, hezky spí, hezky jí, hraje si. Ja čekám, podezření že něco není úplně v pořádkumám od jeho roku, to neukazoval, nedělal pápá, neřekl ani zvuk zvířátek, nerozuměl vůbec, jen na jméno rozuměl, obrovský se posunul to jo, ale stejně ve mě furt hlodá ten červíček pochybnosti. A ta učitelka mě znervózněla. A taky tu už ty dva roky čtu diskuze na podobné téma, tak jsem to zkusila taky, sem napsat.

Tvé dítě JE v pořádku, jen je možná trochu jiné než normální průměr. Pracuješ s ním, venujes se mu, teď musíš ještě přijmout fakt, že ho možná (chce se mi říct snad) nikdy nenacpes do té tabulkové krabičky, kde, jak mám pocit, bys ho chtěla mít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4349
8.11.23 14:43

Ahoj, mam dceru s VD (8let), k logopedce jsme zacali chodit ve 4letech, jde o to kdy je dite schopne chvili spolupracovat a udrzet pozornost, cim vic holka mluvila tim to bylo horsi a tim se to poznalo (mimo ceskou gramatiku, max dvojslabicne slovo, problemy s pameti),v 5letech jsme jeli kolecko po doktorech (neuro, usni, psycholog,…SPC) a na to musi uz byt dost zrale aby spolupracovalo s lekari (i tak nam tam neurolozka do zpravy napsala nesmysly, protoze proste dceri ta pani nesedla tak nespolupracovala)…
zatim chodte k logopedce a trenujte… uvidite jak se to bude vyvijet, ono i nase prvni diagnoza byla „podezreni na…“, po roce kontrola a upresneni (v te dobe uz chodila do logoskolky, nekomu diagnoza zustala, jinde upravili, nic neni definitivni v takto rannem veku)
jo a jinak mi chovani tveho chlapce neprijde nijak zvlastni, moje dcera delala vetsi zvlastnosti (opravdu jsem se bala PAS, byla tezce asocialni a nekomunikativni, po 3roce se to zlomilo)… nic se neboj, ono to nejak dopadne a spousta veci jeste dozraje :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65256
8.11.23 17:36
@Hibou píše:
Tak kromě logopedie dítěte zapracuj i na sobě. Jinak předáš dítěti slušný balík. Tvým základním úkolem jakožto rodiče je přijímat dítě takové, jaké je. Mé čtyřleté dítě mi každý den tvrdí, že k obědu byl chleba :lol:

moje dcera tvrdila, že nikdy nevečeří, že jim večeři nedáváme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
8.11.23 17:45
@maminaAJ píše:
Ahoj, mam dceru s VD (8let), k logopedce jsme zacali chodit ve 4letech, jde o to kdy je dite schopne chvili spolupracovat a udrzet pozornost, cim vic holka mluvila tim to bylo horsi a tim se to poznalo (mimo ceskou gramatiku, max dvojslabicne slovo, problemy s pameti),v 5letech jsme jeli kolecko po doktorech (neuro, usni, psycholog,…SPC) a na to musi uz byt dost zrale aby spolupracovalo s lekari (i tak nam tam neurolozka do zpravy napsala nesmysly, protoze proste dceri ta pani nesedla tak nespolupracovala)…
zatim chodte k logopedce a trenujte… uvidite jak se to bude vyvijet, ono i nase prvni diagnoza byla „podezreni na…“, po roce kontrola a upresneni (v te dobe uz chodila do logoskolky, nekomu diagnoza zustala, jinde upravili, nic neni definitivni v takto rannem veku)
jo a jinak mi chovani tveho chlapce neprijde nijak zvlastni, moje dcera delala vetsi zvlastnosti (opravdu jsem se bala PAS, byla tezce asocialni a nekomunikativni, po 3roce se to zlomilo)… nic se neboj, ono to nejak dopadne a spousta veci jeste dozraje :kytka:

Jen z osobní zkušenosti. Hodně záleží i na konkrétním dítěti. Jeden z mých synů má smíšenou VD dg ve 3,5letech tehdy velmi známou klin. psycholožkou ( dělala děti s VD a PAS). Říkala že mu smíšená VD sedí naprosto.

• Citovat
  • Upravit
35799
8.11.23 17:45
@vokishka píše:
moje dcera tvrdila, že nikdy nevečeří, že jim večeři nedáváme.

Hele, aspoň něco říká, já bych byla ráda, aby řekl klidně i blbost :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4349
8.11.23 17:50
@kocourGarfield píše:
Jen z osobní zkušenosti. Hodně záleží i na konkrétním dítěti. Jeden z mých synů má smíšenou VD dg ve 3,5letech tehdy velmi známou klin. psycholožkou ( dělala děti s VD a PAS). Říkala že mu smíšená VD sedí naprosto.

jj, deti jsou naprosto ruzne, vidim to i ted na dcerinych spoluzacich, jen jsem se snazila zakladatelku uklidnit ze ma jeste cas

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
8.11.23 17:57
@maminaAJ píše:
jo a jinak mi chovani tveho chlapce neprijde nijak zvlastni, moje dcera delala vetsi zvlastnosti (opravdu jsem se bala PAS, byla tezce asocialni a nekomunikativni, po 3roce se to zlomilo)… nic se neboj, ono to nejak dopadne a spousta veci jeste dozraje :kytka:

Jak jste se dostali do logopedické školk,.kd, znsjtr neměly diagnózu? Jak se dostanete k asistenti ve školce, když nemá diagnózu?
Nás na fonitrii, psychologovi a foniatr poslala logopedka ideálně ihned. Ve 3 l nikdo s objednáním neměl problém, jediný problém je tedy neplatnost a šíleně dlouhý termíny. I to SPC k asistenční musí mít nějakou zprávu ne?

• Citovat
  • Upravit
3236
8.11.23 18:02
@Anonymní píše:
Dobrý den, syn čerstvé tři roky, nezdá se mi standartní, s dětskou doktorkou jsem řešila, chodíme na logopedii a jsme objednani k psycholožce, ale až za půl roku. Hlavni věc, nemluví jak by měl. Furt něco mele, ale většinou beze smyslu, umí tak sto slovíček, spojuje tak, že řekne "to je nebo není něco (pes, strom), řekne pes ham, jako že pes ji apod. Když po něm něco chci rozumí, ale moc nechápe smyslové otázky. Když se ho zeptám co jezdí po silnici, nebo co lítá po nebi, odpoví správně. Ale když se zeptám zda něco chce tak to moc nechápe, nebo minulý čas, co měli na oběd, nebo co viděl na výletě, nechápe. Nočník umí, aji si řekne, když jsme někde na návštěvě. Hračky mi nosí od malá, dotazník v 18 m dopadl dobře, ukazuje, apod. Po sem bych řekla VD, ale rád si hraje s autíčky, vláčky a postavičkami, zvířátky vleže, jezdí kolem sebe, nebo hopsa koníkem, to mi přijde divné. Občas se zatočí, občas se projde po špičkách, ale ne nějak často, ani ne každý den. Když má radost začne hopsat a machat ručkama. Jinak má rád lidi i děti, je společenský, zapojuje se do her, když je pochopí. Co myslíte?

Co ti přijde divné na té hře?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.11.23 18:15

@kocourGarfield děkuju za zkušenosti, i tobě @maminaAJ a za uklidnění 😊

• Citovat
  • Upravit
ludmilaadamkova
8.11.23 18:18

Co jste měli l obědu je velmi zákeřná otázka :mrgreen: pro tříletého naprosto mimo.

1. obed je jídlo - jídlo měli třikrát svačinku, obed, svačinku co z toho byl oběd?

Po obědě spal a ještě měl svačinu.

Jako teď když je malé 5 už jsem s touto otázkou i poměrně úspěšná…

Každopádně vyprávět co bylo celý den ve školce nějak obecně děti moc v lásce nemají. ( jsou ukecane výjimky) spíš i povídavé děti melou o věcech co vidí nebo případně co chtějí nebo co budou a zjišťují kdy už konečně budou. :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.11.23 18:19

@Hlaholice
Divné mi přijde, že u toho hraní leží na zemi a jezdí si autíčkem nebo hopsa postavickami kolem hlavy. Když mu řeknu ať si k tomu sedne, tak se rozčiluje, že chce ležet. Dělá to i v hernickach i ve školce. Jinak my nic divného na hře nepřijde.

• Citovat
  • Upravit
3236
8.11.23 18:43
@Anonymní píše:
@Hlaholice
Divné mi přijde, že u toho hraní leží na zemi a jezdí si autíčkem nebo hopsa postavickami kolem hlavy. Když mu řeknu ať si k tomu sedne, tak se rozčiluje, že chce ležet. Dělá to i v hernickach i ve školce. Jinak my nic divného na hře nepřijde.

To jako vážně, jsi vyděšená z toho, že dítě u hraní leží?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4349
8.11.23 18:44
@kocourGarfield píše:
Jak jste se dostali do logopedické školk,.kd, znsjtr neměly diagnózu? Jak se dostanete k asistenti ve školce, když nemá diagnózu?
Nás na fonitrii, psychologovi a foniatr poslala logopedka ideálně ihned. Ve 3 l nikdo s objednáním neměl problém, jediný problém je tedy neplatnost a šíleně dlouhý termíny. I to SPC k asistenční musí mít nějakou zprávu ne?

jj, nas do SPC smerovala nase logopedka, jejich byvala zamestnankyne, takze vedela oc jde celkem brzo, napsala zpravu + doporuceni ze skolky a od praktika
vsechno se to resilo v predskolnim roce, tj. mezi 5. a 6. narozeninami (ty objednacky byly mesic az 3mesice tusim), ten jeden skolni rok na to stacil, na podzim doktori, v unoru SPC, na jare s papirem od nich jsem resila odklad skolni dochazky a prihlasku do logoskolky (u nas je takovy pretlak ze se tam dostavaji az odkladove deti, nebo driv uz opravdu specialni diagnozy typu kochlearni implantat apod.), takze to vyslo pekne ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4349
8.11.23 18:46
@Anonymní píše:
@Hlaholice

mno ditko uz u logopedky pracuje, ted asi na sobe zapracuj i ty, tohle je vazne naprosto normalni, u vsech deti, tady vidis travu rust naprosto zbytecne :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí