Autismus nebo VD

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6916
8.11.23 12:22
@Anonymní píše:
No, nevím, logopedie s čerstvě tříletým dítětem? Moc brzy, nechápu dnes i dobu. Z děti co v něčem nejsou úplně v normě se hned dělají autisti, ADHD, apod… Otřesná doba.

Tvé dítě je úplně normální.

Syn ve třech letech byl jak ten tvůj a v 3,5 letech už mluvil ve větách a chápal co po něm chci.

Pokud narazis na autismus, že chodí po špičkách nebo se točí, ujišťuji tě, že autista není, protože kdyby byl, poznáš to, to mi věř. Ty děti jsou tak odlišné, že nemáš pochyby. A říkám to jako máma tříleté autistky. ;)

Souhlasím s Tebou akorát v těch diagnózách. Na ty je brzo a autismus bych taky vyloučila.
Děti jsou různé, vývoj může mít různé tempo, nemusí být úplně rovnoměrný.. To nic nemění na tom, že dítě je v řeči opožděné. A pokud matka vidí, že nerozumí základním jednoduchým otázkám.. Málokterá by se nad tím nepozastavila a nebyla znepokojená (a tady fakt nejde o to, aby vystřelil, co měl k obědu). Nevidím nic špatného na tom, když se na něj někdo podívá.
Dnešní doba mi přijde taková z extrému do extrému. Na jednu stranu hází diagnózami, na druhou stranu je až slepá k odlišnostem, které v pořádku být můžou, ale také nemusí, a včasná práce s odborníkem by ledacos ulehčila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
8.11.23 12:24
@Hibou píše:
Tak kromě logopedie dítěte zapracuj i na sobě. Jinak předáš dítěti slušný balík. Tvým základním úkolem jakožto rodiče je přijímat dítě takové, jaké je. Mé čtyřleté dítě mi každý den tvrdí, že k obědu byl chleba :lol:

Taky máme jednu chytrou holčičku v šatně, když chci něco vědět, ptám se jí. Můj syn zas chodí každý den na nádraží se školkou na procházku a ani u toho nehne brvou :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21962
8.11.23 12:26

Naše dítě mělo celý první školkový rok k obědu řízek s omáčkou. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
8.11.23 12:28

To Ti přeci takhle nikdo na dálku nedokáže říct.
Myslet si může co chce.
I na tu VD potřebuješ závěr logopeda, neurologa, foniatra a psychologa.

Mám čerstvě dg. dítě se smíšenou VD a i tak je to vše zatím opatrné (věk 2,7 let).

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.11.23 12:41
@Anonymní píše:
No, nevím, logopedie s čerstvě tříletým dítětem? Moc brzy, nechápu dnes i dobu. Z děti co v něčem nejsou úplně v normě se hned dělají autisti, ADHD, apod… Otřesná doba.

Syn ve třech letech byl jak ten tvůj a v 3,5 letech už mluvil ve větách a chápal co po něm chci.

Pokud narazis na autismus, že chodí po špičkách nebo se točí, ujišťuji tě, že autista není, protože kdyby byl, poznáš to, to mi věř. Ty děti jsou tak odlišné, že nemáš pochyby. A říkám to jako máma tříleté autistky. ;)

Ano to je pravda, doba je v tomto otřesená. Děkuju za příspěvek 😊

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
8.11.23 12:48
@Anonymní píše:

Na logopedii s dítětem se smíšenou vývojovou dysfazii jsem chodila 15 a 13 let zpátky.
Nebo jakou dobu přesně myslíš?
Kupodivu tu dg. fakt dostali oba a to se o ní tenkrát moc nemluvilo.

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
8.11.23 12:49

Jinak na logopedii chodí aktuálně moje dítě ve věku 2,7 let. Jasně, nesedí tam a nedrtí písmeka. Aktuálně formou her rozšiřuje pasivní slovní zásobu.

• Citovat
  • Upravit
2002
8.11.23 12:49
@Anonymní píše:

A teď si představ, že známí chodí s dítětem k logopedce už od roka nebo kdy. Narodil se předčasně, není úplně zdravý a neuměl používat pusu, neuměl kousat, nevydával žádné hlásky. Takže logopedka jim ukazuje cviky, jak mu ji rozpohybovat, jako používání brčka, foukání, atd. I to k tomu patří, ne jen přímo mluvení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
8.11.23 12:52

Když jsem tak u toho tak učitelky nemají co určovat diagnozu. Na to nejsou odborníci ani jim to nepřísluší.
Mám smíšeného dysfatika (čili obě složky velmi opožděné) a první zprávy má s PAS vedené. Ono to rozlišení může být náročné a někdy to trvá. A ano i s VD měl stereotypní chování, afektované záchvaty, extrémní nesnášenlivost změn, fixaci na matku, nemluvil (neodpověděl ano/ne), nemluvil, o grafomotrice pomlčím… a i s tím vším šlo o dítě nadprůměrně inteligentní.

Takže na nějaké určování a „co si myslíte“ po internetu bych se úplně vykašlala a počkala. Vše ukáže čas. :kytka: :kytka:

Příspěvek upraven 08.11.23 v 12:55

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.11.23 12:55

@pikola taky o něm říkám, že je Mimoň, jinak je taky hodnej a veselej chlapeček 😊 na logo s ním chodím půl roku a to jednou za tři týdny, zlepšuje se, ale furt je pozadu, psycholožku jsem si spíš pro jistotu zařídila sama, nikdo nás tam taky nehnal. Děkuju za zkušenost 😊

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
8.11.23 12:56
@Anonymní píše:
@pikola taky o něm říkám, že je Mimoň, jinak je taky hodnej a veselej chlapeček 😊 na logo s ním chodím půl roku a to jednou za tři týdny, zlepšuje se, ale furt je pozadu, psycholožku jsem si spíš pro jistotu zařídila sama, nikdo nás tam taky nehnal. Děkuju za zkušenost 😊

Tak to máte fajn. Nás i v těch 2,5 letec tam vyšetření dobrým klinickým psychologem bylo vyžadováno.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.11.23 13:00
@Lojzísek píše:
Souhlasím s Tebou akorát v těch diagnózách. Na ty je brzo a autismus bych taky vyloučila.
Děti jsou různé, vývoj může mít různé tempo, nemusí být úplně rovnoměrný.. To nic nemění na tom, že dítě je v řeči opožděné. A pokud matka vidí, že nerozumí základním jednoduchým otázkám.. Málokterá by se nad tím nepozastavila a nebyla znepokojená (a tady fakt nejde o to, aby vystřelil, co měl k obědu). Nevidím nic špatného na tom, když se na něj někdo podívá.
Dnešní doba mi přijde taková z extrému do extrému. Na jednu stranu hází diagnózami, na druhou stranu je až slepá k odlišnostem, které v pořádku být můžou, ale také nemusí, a včasná práce s odborníkem by ledacos ulehčila.

Ano to je přesně to, kdyby tam něco bylo, chtěla bych to včas podchytit a pracovat s ním tak aby měl co nejmenší následky. Ta řeč opožděná bezesporu je! Jen mi přijde, že dětská a i logopedka to tak akutně neřeší, chodíme na tu logo, dává mi tipy, materiály, jak ho rozmluvit, ale nevím jestli to není málo.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.11.23 13:10
@kocourGarfield píše:
Když jsem tak u toho tak učitelky nemají co určovat diagnozu. Na to nejsou odborníci ani jim to nepřísluší.
Mám smíšeného dysfatika (čili obě složky velmi opožděné) a první zprávy má s PAS vedené. Ono to rozlišení může být náročné a někdy to trvá. A ano i s VD měl stereotypní chování, afektované záchvaty, extrémní nesnášenlivost změn, fixaci na matku, nemluvil (neodpověděl ano/ne), nemluvil, o grafomotrice pomlčím… a i s tím vším šlo o dítě nadprůměrně inteligentní.

Takže na nějaké určování a „co si myslíte“ po internetu bych se úplně vykašlala a počkala. Vše ukáže čas. :kytka: :kytka:

Děkuju za příspěvek, on právě až na ty stereotypní pohyby a řeč nemá jiný příznaky PAS, nevzteka se nějak extrémně, dá se s ním domluvit, a přestane se vztekat. Na mě není fixovány, hezky spí, hezky jí, hraje si. Ja čekám, podezření že něco není úplně v pořádku mám od jeho roku, to neukazoval, nedělal pápá, neřekl ani zvuk zvířátek, nerozuměl vůbec, jen na jméno rozuměl, obrovský se posunul to jo, ale stejně ve mě furt hlodá ten červíček pochybnosti. A ta učitelka mě znervózněla. A taky tu už ty dva roky čtu diskuze na podobné téma, tak jsem to zkusila taky, sem napsat.

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
8.11.23 13:32
@Anonymní píše:
Děkuju za příspěvek, on právě až na ty stereotypní pohyby a řeč nemá jiný příznaky PAS, nevzteka se nějak extrémně, dá se s ním domluvit, a přestane se vztekat. Na mě není fixovány, hezky spí, hezky jí, hraje si. Ja čekám, podezření že něco není úplně v pořádku mám od jeho roku, to neukazoval, nedělal pápá, neřekl ani zvuk zvířátek, nerozuměl vůbec, jen na jméno rozuměl, obrovský se posunul to jo, ale stejně ve mě furt hlodá ten červíček pochybnosti. A ta učitelka mě znervózněla. A taky tu už ty dva roky čtu diskuze na podobné téma, tak jsem to zkusila taky, sem napsat.

A kdyby měl VD tak co? Dneska se s tím dá už pěkně pracovat, školství si začíná zvykat, člověk má už možnosti terapií a volby jakým směrem se v nich vydá.
Nech to být. Věnuj se jak máte, pokračuj co vám poradili. Bude líp :kytka:
Držím palec.

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
8.11.23 13:36
@Anonymní píše:
Ano to je přesně to, kdyby tam něco bylo, chtěla bych to včas podchytit a pracovat s ním tak aby měl co nejmenší následky. Ta řeč opožděná bezesporu je! Jen mi přijde, že dětská a i logopedka to tak akutně neřeší, chodíme na tu logo, dává mi tipy, materiály, jak ho rozmluvit, ale nevím jestli to není málo.

Pokud máš na tu logopedku dobré reference, tak netlač. Pracujete, co přijde přijde, pokud má VD tak to může být celé později. Naši kluci mluvili až okolo 5 věku a logopedii ukončovali někdy v 10 letech. Ale každé dítě je úplně jiné.
Myslím si, že úplně to ve 3 letech nemáš kam uspěchat. Psychologa máte domluveného, k logo chodíte. Můžeš ještě zkusit foniatrii zda to není sluh, ale to asi ne když něco říká.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML