Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Měla jsem to samé u první dvery. Ve 4 letech ještě plenu. Taky jen, když chtěla kadit. Přešlo to samo, jednou za čas jsem se zkusila zeptat, jestli nepujde zkusit na nočník, jednou se povedlo a pak už chodila. U druhé dcery taky, ta nechtěka na nočník tak moc, až měla zácpu 10 dní nekadila.. Nechtěla pak ani do pleny.. Ale dle rad dr. plenu prostě už nevytáhnout.. takže, když měla zácpu, pleny jsem už netahala, dostali jsme nějaký změkčovač stolice na tu zacpu, davalo se to do pití, za 2 dny potrebovala uz tak moc, ze si na ten nočník sedla, zjistila, že to nebolí a od te doby nočník. Držím palce, vím, jak je to psychicky náročné.. já to měla 2× ![]()
Měla jsem ještě před měsícem to stejné, syn téměř čtyři roky.
Plenku jsem už nevytáhla, prostě jsem mu řekla, že jestli nepůjde na WC, tak to bude mít v gatich, no. A ikdyz se doslova kroutil, že chce plenku, fakt jsem vydržela a nezbylo mu nic jiného než jít na WC. Druhý den ve školce se pos-ral, protože se rozhodl, že na záchod bude chodit jen doma
.
Pokud má tvrdší stolici, dala bych mu (přechodně) něco, co vím, že mu tu stolici změkčí. A pak bych s ním několikrát dopředu projednala a tréninkově nacvičila, že může dál kakat za pohovkou uprostřed svých hraček. Evidentně k tomu potřebuje svůj klid a je mu tam dobře. Dala bych mu tam nočník. Bez plenky bych ho tam během dne párkrát poslala a když by tam minutu poseděl, dala bych mu nějakou malou odměnu. Pokud by si tam náhodou něco rozehrál a seděl by tam delší dobu, tak jen dobře. Ukázala bych mu těch pár posledních plen, co máte doma s tím, že až je dopotřebujete, žádné další už se kupovat nebudou. No, a pak už žádné další nekupovat.
Ahoj.. a jak to u vás probíhá? Není to třeba tím že se může vykadit jen když dřepí a v sedě na záchodě mu to nejde? Neříká si o plínu na velkou třeba každý den ve stejnou dobu? Co kdybys dala plenku odpoledne třeba že si může jít hrát a u toho kakat.. u nás chtěla kadit vyloženě ve stoje opřená o stůl (jinak ji nešlo tlačit) takže na nočník nic
.. vytipovala bych si čas kdy většinou kadí, třeba půl hodiny před tím dala plínu s tím že si může jít hrát/odpočívat třeba někde do soukromí a v klidu se do ní pokadit, pak jen se přijde přebalit..
Tady pomuze jedine nedat plinku. U dcery to bylo to samé, jen teda byla mladsi asi 3 roky. Chce to vychytat kdy zacne tlacit do plinky, odnest na wc a odměnit. Na nocnik uz nedavat, vzdyt se mu tam uz musi spatne kadit. K nočníku jsme meli schudky, kde se dcera oprela nohama a slo ji tlacit. A takhle kazdy den. I za cenu, ze bude mit zacpu, na to jsme brali forlax, protoze samozrejme zadrzovala. Trvalo to, ale uspesne, fakt je dulezity vzit plinku a uz nedat. Ve 4,5 letech uz to chape. Ackdyz se pokadi do trenek, rict, ze si to vypere a uvidite, ze to zabere
@angelika92 mohla bych poprosit take o pdf knizku? mame totiz uplme stejny problem jako zakladatelka. 4 mu budou v unoru.
@Anonymní píše:
Ahoj.. a jak to u vás probíhá? Není to třeba tím že se může vykadit jen když dřepí a v sedě na záchodě mu to nejde? Neříká si o plínu na velkou třeba každý den ve stejnou dobu? Co kdybys dala plenku odpoledne třeba že si může jít hrát a u toho kakat.. u nás chtěla kadit vyloženě ve stoje opřená o stůl (jinak ji nešlo tlačit) takže na nočník nic.. vytipovala bych si čas kdy většinou kadí, třeba půl hodiny před tím dala plínu s tím že si může jít hrát/odpočívat třeba někde do soukromí a v klidu se do ní pokadit, pak jen se přijde přebalit..
On právě kadí ráno po snídani, než jde do školky. Přinese si plínku, pak s ní stojí za gaučem nebo u stolku a hraje si. Utřeme a jede se do školky. Takže tam jde o to, že je těžké ho přeučit kadit v sedě a v té malé wc místnosti. Bohužel z jeho strany není zatím žádná vůle nebo motivace, dosavadní pokusy, jak jsem už psala, skončily řevem a zácpou. Je to těžké, protože se mi nechce narušit tu ranní pohodu, aby odjížděl do školky s řevem. Když je víkend nebo prázdniny, tak pro to zase nemá pochopení tatínek ![]()
@Anonymní píše:
On právě kadí ráno po snídani, než jde do školky. Přinese si plínku, pak s ní stojí za gaučem nebo u stolku a hraje si. Utřeme a jede se do školky. Takže tam jde o to, že je těžké ho přeučit kadit v sedě a v té malé wc místnosti. Bohužel z jeho strany není zatím žádná vůle nebo motivace, dosavadní pokusy, jak jsem už psala, skončily řevem a zácpou. Je to těžké, protože se mi nechce narušit tu ranní pohodu, aby odjížděl do školky s řevem. Když je víkend nebo prázdniny, tak pro to zase nemá pochopení tatínek
Zdravím, povedlo se to nakonec nějak vyřešit? Mám to stejný u dcery tak budu ráda za jakoukoliv radu
Muj syn si takto chodil jeste chvilku po tretich narozeninach a znam i chlapecka, kde to opravdu trvalo do ctyr. Za me fakt jen trpelivost a netlacit na pilu. Mate o kadeni nejaky knizky? Dneska jsou tak zabavne, ctyrletaka uz bude bavit sledovat, kudy putuje hovinko. My jsme taky vypraveli pohadky, tehdy chtel furt dokola pohadku o hovinku a jak se dostalo do cisticky, i kdyz nechtelo…proste jsme z toho udelali tak trochu psinu. Taky me napadaji nejake sety na modelinu, myslim, ze jeden je hovinkovy, videla jsem na krame ![]()
Jinak funkcni zacpu jsme resili mesic, nedala se vyresit navratem pleny (uz nechtel), a pomohla taky trpelivost a teda parkrat jsem dala i Laktulozu.
@Anonymní píše:
Zdravím, povedlo se to nakonec nějak vyřešit? Mám to stejný u dcery tak budu ráda za jakoukoliv radu
Chce to trpělivost. Řev ho akorát zablokuje. Náš syn má řadu znevýhodnění a na plínkách byl do pěti a půl. Také jsem si kolikrát říkala, co s tím. Nakonec z toho vyrostl. Jednoho dne si dal říci a skončilo to ze dne na den.
Ahoj maminky, jsem zoufalá. Ačkoliv se syn brzy poté, co začal v 15m chodit, naučil čůrat ve stoje a byl hned i na noc bez plínky, tak se nám to s kaděním někde zadrhlo. Sice si i na velkou krásně říkal už v tom roce a půl, ale na nočník ho nebylo možné posadit, vždy jsem musela nasadit plínku. On je od narození křikloun, ve všem takový vzdorovitý a neoblomný, když si něco umane, je náročné ho trpělivě usměrnit.
Teď jsou mu 4 a půl a vykadit se jde pouze do plinky. Schovaný v obýváku za gaučem a hraje si u toho. Hrozné, vím. Zkoušela jsem maximum možné - malý záchodek se zvukem splachování, redukce na prkýnko polstrované i obrázkové, relaxační lampičku s hudbou, pohádku na tabletu. Potom se nabízelo to zlomit při průjmu, kdy nebyl čas nasadit plínku. Prarodiče, dovolená,… Dohoda, že bude s tou plínkou aspoň na wc nebo v koupelně. Neúspěch.
Bohužel to není jako s dudlíkem nebo kojením, kdy se řekne že není, pár dnů si popláče a zapomene. Když jsem jednou plínky už nekoupila a byla neoblomná, měl 5dní zácpu, trápil se, byl protivný a pak jsem ho čapla a s řevem posadila na záchod. Byla sláva a odměna….jenomže druhý den se znovu domáhal plínky a zase několik dní zácpa, pak se bal kadit i do té plínky. Půl loňského léta tím pokaženého. Protože pak nastoupil do školky, kde zpočátku plakal, přišlo mi důležitější pracovat na jeho pohodě a aby ráno z domu odcházel v klidu. Bojovali jsme totiž ještě i s nočním a odpoledním kojením.
Pořád si říkám, že třeba musí jen dozrát k tomu, aby si na ten záchod sám sedl. Ukončit kojení nám taky trvalo nekonečno a pak to bylo najednou ze dne na den.