Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Potřebuju vyčistit plyšovou hračku, která se ovšem nesmí namáček, neboť je v ní hrací strojek. Je dost ušmudlaná. Nechtěla bych pokud možno používat žádnou chemii. Kdysi jsem viděla v televizi zahraniční pořad, kde dvě ženy uklízely nepořádek a myslím, že používali sodu, nebo citron, ale nechci experimentovat, tak se raději ptám tady, jestli máte někdo nějaké zkušenosti.
Kolozubka, a nejde tu hračku kousek odpárat, vytáhnout strojek, plyšáka vyprat - (třeba v ruce) a pak vrátit strojek a zašít…? Já jsem to tak udělala s hracím medvídkem, který se natahoval jako pendlovky.
radúno, tomuhle jsem se právě chtěla pokud možno vyhnout. Nejsem totiž v tomhle moc zručná.
kolozubko- nezkoušela jsem to teda na plyšáka, ale citronová kůra bělí, takže teoreticky ano. Prosypat plyšáka jedlou sodou a pokapat citronem - promnout a pak vysušit (např. vyfoukat nebo vysát vysavačem)
ale tak jako tak je to tekutina, takže vlhko se ke strojku může dostat ![]()
kolozubka píše:
radúno, tomuhle jsem se právě chtěla pokud možno vyhnout. Nejsem totiž v tomhle moc zručná.
.
Zdravím a oživuji,
stalo se mi, že mi na tohohle plyšového Mufa vběhla myš a pravděpodobně tam zanechala svoje pozůstatky. Jak kvalitně vyčistit? Nesmí se prát a mám strach ho dávat do mražáku, taky kvůli vlhkosti. Vypadá to, že ta pusa a nos jsou vystuženy něčím jako je papír.
Hračka je to ještě po mě a docela by mě mrzelo, jesti by to nešlo vyčistit…
A to jsi plysaka neprala aspon na 30 kdyz si ho prinesla z obchodu? Nez se dostane do regalu tak ve skladu je vlhko spina hnus a mysi taky jen tak pro info
@AndelaCerna píše:
A to jsi plysaka neprala aspon na 30 kdyz si ho prinesla z obchodu? Nez se dostane do regalu tak ve skladu je vlhko spina hnus a mysi taky jen tak pro info
Plyšák byl koupen před 17 lety pro mě. Tehdy se nepral (bylo mi 11 let), než jsem ho dala malému, tak jsem ho důkladně vysála a vzala jsem ho hadříkem s vřelou vodou a octem, nechala jsem ho pak dlouho schnout na přímém slunci. Jinak byl zabalen rovnou z výroby do igelitu, ve kterém jsme ho koupili.