Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, mám tří děti, všechny císařem. první byl akutní, podruhé jsem měla rodit normálně, ale porod nepostupoval, pak slábly ozvy, takže taky akutně císař. třetí už pak plánovaný. komplikace v těhotenství jsem nikdy neměla, jizvy se vždy dobře hojily. z toho důvodů mi bylo řečeno, že i další těhotenství je možné, pauza ale minimálně rok.
@SamínkaSamuelka sousedka má 3 děti císařem. Moje znám žila několik let ve Francii. Tak také měla císařem 3. dítě a prý tam počet porodů nijak neomezují. Mohla by tam mít i 4.
@patlamatlaxy jizva se rozřízne. Ale tuším, že vevnitř na děloze se dělá nová. Mě to čeká za pár týdnů podruhé a bylo mi řečeno, že pokud nebudou žádné komplikace a počkám dva až tři roky, tak můžu ještě potřetí. ![]()
Mám 3 děti císařem, u druhého dítěte by mne ještě nechali rodit přirozeně, u 3. uř nebyla diskuze, automaticky sekce. Porodník mi řekl, že mezi 2. a dalšími sekcemi velký rozdíl nevidí, čili je možné i více dětí císařem, jen je dobře před otěhotněním nechat zkontrolovat jizvu.
@patlamatlaxy většinou to je tak jak píše @Lishaa na břiše se řízne do původní jizvy a na děloze se dělá nová.
Já teda to mám obráceně, na břiše mám 2 jizvy asi 2cm od sebe, protože ta původní byla hodně nízko a nedalo se do ní říznout, na děloze mám jizvu pouze 1
Já mám tři deti císařem, 4,3 a skoro rok, první akutní, ostatní dva plánovane, vždycky naprosto bez problémů. Jizvu mi kontrolovali az před porodem, před těhotenstvím to prý nemá význam to az se děloha poradne zvětší (teda pokud je dobře zahojena). Možná někdy ještě zauvažujeme o čtvrtém, ale az za hodně dlouho ![]()
@janicka.ocet po první sekci víc jak po třech letech, kluci jsou o 4r a 9 dní a pak jsme otěhotněla nečekaně po 19m ![]()
Třetí S. C. se nikdy nedoporučuje, ale hodně záleží v jaké stavu je stěna děložní… Dříve se také automaticky po císaři další těhu zase ukončovalo císařem. Dnes je v některých porodnicích trend, aby se rodilo spontálně, ale po pravdě - pracuju v oboru. V době, kdy byla automatika císař - dlaší těhu císař, bylo minimum komplikací. Dnes se u nás hodně i po císaři rodí spont. a tolik ruplých děloh jsem tehdá nikdy neviděla
Takže mě osobně by nikdo po císaři spont, rodit nedonutil, protože ten fičák okolo ruplé dělohy s koncem na ARU bych podstoupiot něchtěla a bohužel tomu nenahráv ani ten fakt, že věk rodiček se zvýšil - upřímně, ženy, rodit v 35ti není to stejné jako v 25ti - prostě si musíme přiznat, že jsem staré, takže to naše tělo míň vydrží a po 2 předešlích císařích obzvlášť. 3. těhu nikdo nikomu zakázat nemůže, ale je to na riziko a zvážení maminky, jestli do toho rizikas půjde… Člověk si musí uvědomit taky to, že doma má další 2 děti, které potřebují živou a zdravou mámu…
Řeže se vždy v původní jizvě, ale jizva je pořád a zjizvená tkáˇn nemá stejné vlastnosti jako normální stěna - není tak pružná a navíc má tendenci se ztenčovat, proto to riziko ruptur…
Zkušenost nemám. ale jedna kamarádka má 3 děti císařem, a bez problému. durhá první císařem, druhé přirozeně, teď čeká třetí.
@SamínkaSamuelka mám 2 známé, které mají 3 děti císařem.. A kdysi jsem tady lovila jakési info o císařích a jsou tu i ženské, co mají císaře 4 a celkem jeden za druhým. Hodně záleží na tom, jak ti sroste jizva na děloze, jestli bude dost silná, pevná, jestli se ti neudělají nějaké srůsty, které by tam táhly.. Ale třeba já mám po 2. císaří 3. dítko výslovně zakázané, jizva nic moc.. Takže záleží.
@quinny néé, já měla zcela jiné plány, mláděti už měl být minimálně měsíc ![]()
Děvčata a jak je to s řezem jako takovým? Kudy se vede druhý příp. třetí. Rozřízne se jizva, nebo se dělá další řez nad jizvou?