Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Nevím jak je to u dvojčátek, ale můžeš se zeptat. Myslím, že je to i možný, že ti ho udělají.
Ahoj,podle toho,co jsem kdy kde četla,tak si myslím,že dvojčátka se většinou rodí císařem,a že i kdybys o něj požádala,tak by ti měli vyhovět… ![]()
no v čr se císařský řez na přání naštěstí neprovádí .Neboj lékař je určitě dost kompetentní aby zhodnotil rizika a popř.když k tomu bude důvod císař udělal,myslím že se u nás v čr v tomto směru zbytečně neriskuje.Dvojčátka můžeš jistě porodit i přirozeně .Císařský řez je velká operace a nese se bou rizika pro matku tak i pro dítě (může mít horší adaptaci).Ale chápu ,žese bojíš já se taky bála a nakonec na tom císaři skončila ,ale ne na přání nýbrž z nutnosti .
Ahojky Andrejko je jasné že se bojíš ,ale od toho je dr. aby ti poradil.Záleží na spoustě věcí,ale někde jsem četla že porod sekcí je 6× rizikovější jak pro matku tak pro dítě.Já jsem si moc přála rodit přirozeně ,ale bohužel to nevyšlo a věř mi ,že císař není nic mín bolestivého nebo lepšího než přirozený porod.
Andrejko… najdi si rozumného doktora a domluv se, situace se liší porodnice od porodnice, doktor od doktora. Můj doktor říkal, že u dvojčat po IVF je větší pravděpodobnost, že přirozený porod skončí akutním císařem a komplikacemi, než u přirozeně počatých dvojčat. Takže on, pokud jsou dvojčata po IVF a matka má z přirozeného porodu obavy, tak jí vyhoví s císařem.
Sama jsem byla ve stejné situaci jak ty - obě děti hlavičkou dolů, přirozený porod možný, ale řekla jsem, ať udělá to, co je bezpečnější pro děti, a řekl, že v tom případě císař. Pak mi řekli, že obě děti měli pupeční šňůru kolem krku…
Určitě bych dala na tvoji intuici… pokud máš z přirozeného porodu obavy (ne kvůli sobě, ale kvůli dětem), šla bych do císaře.
pro pavlu5: ano, cř se na přání neprovádí, jenže tady jde o dvojčata, a to je trochu jiná situace.
ANDREJKO TY CHODÍŠ DO OLMIKA K TURČANOVI?mYSLÍM,ŽE POKUD NEPŮJDEŠ RODIT DO OLOMOUCE,ALE TŘEBA DO 3TERNBERKA,TAK TI CÍSAŘE UDĚLAJÍ,V oLMIKU SI MYSLÍM,ŽE SPÍŠ TĚ NECHAJÍ RODIT PŘIROZENĚ,POKUD SE JEDEN BOBÍŠEK NEOTOČÍ NA KP.
Ač má císař třeba svoje výhody, mě přijde strašný, že jsou děti od mamči na mimimálně 4 dny pryč (tak je to u nás). Navíc bříško pak bolí a starat se o 2 děti málokdo zvládne a tak se to většinou ještě protáhne.
Zazila jsem a fakt hruza a ceka me to znovu :/
Kazdopadne ti stejne hrozi brzky porod, ja rodila 33+5, praskla mi voda a nebyla cira, nybrz to byla jen krev, takze predcasne se odlucujici placenta, u dvoj docela caste, takze jsem mela akutniho cisare. Vetsina dvojek se rodi cisarem, ale znam i jednu holku co rodila normalne. Kazdopadne si o cisare rict nemuzes, to se v CR nepestuje, cisar je velky zasah, velka brisni operace a je to pouze v pripadech nutnosti.. Hlavne sse neboj, lekari se postaraji, budete vsichni v poradku. mimochodem dva kluci jsou moc fajn
my uz cekame treti
tak varuju, po ivf se muze stati clovek plodnym
ahoj,
tak já jsem měla opačný problém: doufala jsem, že se druhá holka umoudří a pěkně bude hlavičkou taky, už to vypadalo dobře, ale 3 dny před porodem udělala opět rotaci a byla příčně, takže sekce…
Myslím, že u dvojčat ti v případě jakékoli tvé obavy císař udělají, už proto, že se doktor přirozeného porodu dvojčat taky obává, a když ty vyjádříš své pochybnosti, chtěla bych vidět toho blázna porodníka, co by ti v tom bránil. Dneska se každý gynekolog modlí, aby nenastaly komplikace, protože to je i solidní doktor pořád jednou nohou v kriminále, všichni hned okamžitě žalují, a ono prostě se nikdy nedá předem říct,jak to bude a někdy ty komplikace nastanou u úplně pohodového porodu, čili být gynekolog - porodník, to každej řekne, že se kolikrát pěkně zapotil, a závidí všem obvoďákům… Takže můj názor je, že do přirozeného tě v žádným případě nutit nebudou.
Já si ho přála (rozuměj: přirozený porod, ne sekci), nejsem prvorodička a věděla jsem, do čeho jdu, nebudu tě přesvědčovat, samozřejmě člověku jde především o bezpečí mimin. On tedy císař taky ní úplně „bezrizikový“ pro děti, jak píšeš „že je vyndají“, no…
Jak tu ale píše Terrad, tak není pravda, že jsou 4 dny miminka od tebe. Já měla sekci ve spinálu, ve 3 v noci, někdy dopoledne už mi je přivezli na kojení, pak vozili ještě během odpoledne a večera. 1 noc byly tedy beze mě na kojeneckém, dokud jsem byla na JIPce, ale druhý den už mě přesunuli na normální pokoj a dali mi je. Na noc jsem je ještě nechala, aby si je sestry vzaly, tolik sil jsem neměla, ale od 3. dne už byly u mě pořád a všechnu péči o ně jsem zvládala sama, i jsem si je už sama dávala na společné kojení, jen když šla kolem sestra, tak mi pomohla. Domů jsme šly 5. den, a to jen díky tomu, že jsem já dostávala injekce na ředění krve jako prevence embolie (v Chrudimi se dává automaticky všem po sekci). V Chrudimi tak po císaři propouští, pokud nejsou jiné zdravotní komplikace na straně rodičky ani dětí. 7. den se přijde na vyndání stehů.
U nás je totiž oddělení pro matky po sekci jinde než dětské, takže ti děti přivezou 3× denně ukázat a až 3 den jdeš na patro k dětem. Tak je to u nás, kde pracuji.
Ahoj Andrejko!
Ja mam opacny problem, chtela bych rodit prirozene, ale ditka jsou na me asi moc velka a holcicka je nejspis porad sikmo, i kdyz nevim jak se tam porad nejak otaci
takze to vypada na cisare. U nas jsou teda doktori spis pro cisare pri sebemensim riziku, ale me ho chteji naplanovat az na 39.tyden, takze neni pravidlem, ze by se 2 ditka rodila az tak predcasne. U nas po cisari ani na jipku nedavaji a s epiduralem (celkovou uz pry skoro vunec nedavaji) deti muzes videt hned a daji je hned na pokoj, pokud chci a propousti se 7. den,pokud je vse v poradku. Takze zadna hruza to zas asi nebude.
Ja osobne teda dam urcite na radu svoji doktorky, myslim, ze si zadny doktor nedovoli vest prirozeny porod dvojcat pri sebemensim riziku. Tak hodne stesti ![]()
Ahoj,
myslím, že závisí na konkrétní porodnice a doktorech. Já rodila v Ústí a musela jsem si dost prosazovat a zdůrazňovat, že chci rodit přirozeně (byť s vyvoláním na konci 38tt, přes to tu nejel vlak) a císaře až jako záložní variantu. Dost se tomu divili a myslím, že z toho měli docela vítr (a to jsem byla druhorodička a první porod byl taky v Ústí a úplně bez problémů), když došlo na samotný tlačení, tak bylo v tom porodním pokoji snad patnáct lidí ![]()
Takže myslím, že když jako prvorodička budeš mít z přirozeného porodu dvojčátek obavy a dáš přednost císaři, tak ti určitě vyjdou vstříc, protože jejich zájem taky je, aby všechno dobře dopadlo a vystresovaná rodička by tomu určitě nepomohla.
Jak je to s rekonvalescencí po císaři netuším, ale oproti prvnímu porodu, kdy jsem měla nástřih a celý šestinedělí seděla na nafukovacím kruhu, jsem byla po porodu dvojčátek bez nástřihu (Sofinka áčko měla o dost menší hlavičku) a druhý den jsem v pohodě seděla, hýbala se, fungovala.
Držím palce, ať ti těhotenství vydrží co nejdéle a porod dopadne podle tvých představ!
Ještě doplním, že obě mimča byla už docela dlouho otočená hlavičkou a že ještě těsně před zavedením tablety na UTZ polohu kontrolovali a kdyby se jedno nějak otočilo, tak mi asi doporučí císaře.
Holky moc vám děkuju…Co žena to názor
.Dvojčátka jsme počali bez pomoci zkumavek a čehovšeho to jde,prostě jsme skákali a pak to bylo
(někdo tu psal o IVF a tak).Každopádně to co píše anonymní je právě to čeho se bojím…omotané pupeční šňůry a já nevím co ještě..Nejsem doktor,ale budu maminkou jsem za ně přece zodpovědná už ode dne početí a fakt je že se přirozenou cestou budu bát pořád…Uvidíme…zatím si chlapečci krásně plavou v bříšku a na narození ještě moře času..Všem velký dík ![]()
Ahoj maminky i nemaminky
,
.Akorát se prostě porodu přirozenou cestou bojím.Bojím se že by ten druhý chlapeček nechtěl jít ven nebo se zamotal a otočil no prostě císař je mi milejší už proto že je oba vytáhnou a je to.Nejde mi o bolest pro ně udělám cokoliv,ale říkám si jestli když o něj zažádám udělají ho? Máte s tím zkušenost?
chci se zeptat zda se dá o císař i požádat,prostě o tom přemýšlím a vím že mám ještě čas jsem 26tt a čekám dvojčátka dva chlapečky.Při včerejši kontrole byli oba krásně hlavičkou dolů a jsou prostě úžasní