Prvotrimestriální screening

486
17.9.10 11:12

Prvotrimestriální screening

Ahoj kočky :-) Jen tak by mě zajímalo, kolik z Vás dobrovolně podstoupilo tenhle UTZ? Já na něm byla před 2 lety, když jsem čekala Samíka a tehdy to bylo gratis. Hned poté mi moje dr stejně v ordinaci provedla Tripple-test. Prý je ale méně spolehlivý než PS. No a teď jsem těhotná znovu, objednala jsem se do naší fakultky na PS, ale stále fárám nad tím, jestli to není zbytečné vyhození 850 Kč. Co si o tom myslíte? :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16365
17.9.10 11:18

zbytečný to není :palec:
spíš už by se odpovědní mohli domluvit a zařadit to mezi povinný screening místo tripplů :dance:

já si na něj jela před skoro 3ma lety 170km, a nelituju, i když pravda platit jsem ho tenkrát nemusela :wink:

Příspěvek upraven 17.09.10 v 11:19

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1718
Anomiska píše:
Ahoj kočky :-) Jen tak by mě zajímalo, kolik z Vás dobrovolně podstoupilo tenhle UTZ? Já na něm byla před 2 lety, když jsem čekala Samíka a tehdy to bylo gratis. Hned poté mi moje dr stejně v ordinaci provedla Tripple-test. Prý je ale méně spolehlivý než PS. No a teď jsem těhotná znovu, objednala jsem se do naší fakultky na PS, ale stále fárám nad tím, jestli to není zbytečné vyhození 850 Kč. Co si o tom myslíte? :mavam:

Ahoj, určitě to není zbytečné vyhození peněz. Mě na NT screning poslal můj gyndař do fakultky v Olomouci s žádankou a měla jsem ho zadarmo. I kdyby mě tam neposlal šla bych sama a klidně bych si ho zaplatila. Díky výborným výsledkům jsem už nemusela podstoupit triply,stejně vychází často falešně a zbytečně vystraší budoucí rodiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10178

Já myslím, že zbytečné to není, jestli vyjde PS v pořádku, tak už bych si nelámala hlavu, kdyby triply vyšly špatně, ty totiž vycházejí často falešně pozitivní. PS je přesnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
17.9.10 11:19

Rozhodně zbytečné není! Já si ho platila a stálo mě to mnohem víc. Oproti tripple testu je mnohem méně falešně pozitivní (triply vycházejí pozitivní dost často a maminky to pak stresje, tenhle je spolehlivější). Další výhodou je, že se na případné postižení přijde dřív.

Ale aby mělo dostatečně vypovídající hodnotu, musí ho provést lékař, který má na to certifikát, a musí ho provést v zařízení, které je certifikované. Pak je možné odmítnout následné triple testy (v případě negativního výsledku 1.screeningu).

Já si ho hradila vloni, při prvním těhotenství jsem sice nic neplatila, ale nebyl to ten samý screening. Tenkrát to byl jen UZ a odběr krve, ale nehodnotilo se to jako celek, takže to nebylo ono (v mém případě).

A moje zdravotní pojišťovna mi ho nakonec celý proplatila - dává těhotným příspěvek 1200Kč mj i na nadstandardní ultrazvuky. I kvůli tomu jsem přecházela od VZP k jiné pojišťovně - VZP by mi nezaplatila nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
17.9.10 11:22
quinny píše:
spíš už by se odpovědní mohli domluvit a zařadit to mezi povinný screening místo tripplů :dance:Příspěvek upraven 17.09.10 v 11:19

No ono tak jednoduchý bohužel není. Mně to vysvětlovala sestřička na gynekologii. Prý je problém v tom, že ten screening nemůže dělat jen tak někdo - musí mít na to certifikát (pracoviště i ten lékař). Ale snad ten certifikát časem bude mít alespoň většina pracovišť a pak už to ZP budou proplácet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12982
17.9.10 11:24

Já jsem taky za názorem, že to zbytečné není :palec: Už jen kvůli tomu, že člověk o případném problému ví dříve než v 16tt, navíc mi to vyšetření přišlo delší a zajímavější než klasické u Dr. a i proto mi to za ty penízky stálo :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7602
17.9.10 11:26

Zbytečné to určitě není…
Já o tom vloni nevěděla, můj nemožnej doktor mi o tom neřekl, takže mi dělal standartní triply.
Letos mám novou super doktorku, která mě na to upozornila, platí se u ní jen 300Kč, tak mi je příští poradnu udělá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Any11
17.9.10 11:29
hkac píše:
quinny píše:
spíš už by se odpovědní mohli domluvit a zařadit to mezi povinný screening místo tripplů :dance:Příspěvek upraven 17.09.10 v 11:19
No ono tak jednoduchý bohužel není. Mně to vysvětlovala sestřička na gynekologii. Prý je problém v tom, že ten screening nemůže dělat jen tak někdo - musí mít na to certifikát (pracoviště i ten lékař). Ale snad ten certifikát časem bude mít alespoň většina pracovišť a pak už to ZP budou proplácet.

Problem je v tom, ze to pojistovny nechteji proplacet… vsem, jinak by se to uz davno delalo. Proste se setri.

Za sebe bych sla jen na tohle a pak nesla tripply v 16tt.

• Citovat
  • Upravit
5708
17.9.10 11:31

já jsem teda neplatila nic. A to mě zkoumali horem dolem. První tripple vyšel špatně, tak mě ještě honili na genetiku, ultrazvuky, druhý tripple… Prostě může to ukázat určitou pravděpodobnost. A ta je závislá taky na věku, stavu… Kdo je nad 30 let, tak tam jsou šance na Downa daleko vyšší.
Každopádně mě zaráží, že to chtějí platit. Kromě poplatků u doktora mě to nic nestálo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
486
17.9.10 11:32

Holky, máte recht :palec: Akorát mě mrzí, že neberou krev a nedělají UTZ v jeden den, ale v rozmezí 14 dnů… to je otrava :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
755
17.9.10 11:33

Souhlasím se všemi, zbytečné to není… Pan doktor mi také vysvětlil, že je to daleko spolehlivější a když se to ještě porovná s triple testem, je větší jistota (v případě obou špatných výsledků by se až pak přistupovalo k amniocentéze, což by Tě při absolvování pouze triple testu mohli posílat úplně zbytečně…) Já platila 1100 Kč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1718
17.9.10 11:34
Anomiska píše:
Holky, máte recht :palec: Akorát mě mrzí, že neberou krev a nedělají UTZ v jeden den, ale v rozmezí 14 dnů… to je otrava :roll:

někde to tak dělají. Mě brali krev přímo při UTZ a výsledky byly hned odpoledene. Dr. mi řekl,že pokud se neozvou do třech odpoledne je vše v pořádku a taky bylo. Pak mi můj gyndař řekl,že výsledky jsou výborné,tak nemusím na triply.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17.9.10 11:41

ahoj, mě dělali vše v jeden den, nic jsem neplatila a triply jsem neměla, prý je to zastaralá metoda.. já bych ten PS šla určitě :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Marry11
17.9.10 11:42

mně to stálo 1500 kč 8-o takže zadarmo za 850 kč jdi do toho nedělali mně tripple testy jen tento ulz

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky