Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahojky,maminky,prosím Vás chci se zeptat,byla jste některá na císařském řezu a to při vědomí?Za pár dní budu rodit a budou mi dělat císařský řez,protože miminko je naopak
Před rokem a půl jsem také měla císařský řez,ale to jsem měla komplikace,takže jsem byla uspaná a ted jsem si říkala že bych chtěla být při vědomí,jen umrtvená spodní část těla,máte stím někdo zkušenosti,já jsem někde četla,že to bolí,že žena cítí všecko,tak jsem chtěla poprosit o Vaše zkušenosti.Děkuji
Ahoj, ja jsem mela prvniho cisare take v celkove narkoze a podruhe jsem u toho chtela byt, takze jsem si nechala napichnout spinal. Vsechno jsem slysela, pravda, je to trochu neprijemne, ale neboli Te nic, neni vsak nic lepsiho, nez byt s miminkem hned jak ho vytahnou. Navic jsem mela mnohem lepsi a rychlejsi rekonvalescenci nez po prvnim cisari v celkove narkoze.Za sebe dopurucuji!
Ahoj, tak svodná anestezie u CS lepší pro mimi, i pro tebe jako matku. Jednak pro mimi je to šetrnější, a budou ti ho moct pak hned přinést ukázat, a co si budem povídat…ne každému ta celková anestezie sedí ![]()
Samozřejmě vpich do zad příjemný není, ale není to nic co by se nedalo vydržet, je pak nepříjemné jak cítíš jak tupnou a ochabují nohy, ale myslím že pro mimi se to dá vydržet ![]()
Co se týče popisů té bolesti…to je blbost, to by musela být špatná dávka anestetika, a to pochybuji…samozřejmě cítíš, že se v bříšku něco děje, ale vnímáš spíš takové tahání, a hýbání s bříškem, neřekla bych že je to bolest, možná spíš nepříjemné tahání
Ale jak říkám…pro miminko je to šetrnější, a pro rozkojení jednoznačně taky ![]()
Dává se ještě epidural - tj. že ti umrtví jen spodní polovinu těla. Potom to necítíš, ale jsi při vědomí, prý je cítit jen tahání a tlak, bolest ne…
Konkrétně tady odborně od kámošky:
spinální anestezie se dělí na A) subarachnoidální anestezii, ad B) epidurální anestezii
ad A) anestetikum se píchá přímo do míšního kanálu… máš „umrtvenou“ celou dolní polovinu těla (ale ty ho cítíš, nicméně nebolí tě to- nebo by aspoň nemělo… ne jako mě, že ti anestezie nesedne a ty cítíš, jak tě řežou )… po subarachu se nesmí 12-24hod vstát a to ani zvednout hlavu, mohla by tě pak enormně bolet hlava, kvůli tlaku… (těch 12h je fajn dodržet, i kdyby nutili jinak)… kojit se dá i vleže
ad B) anestetikum se aplikuje do prostoru, který obaluje míšní kanál- proto se zde mluví pouze o analgezii (ne anestezii), ta bolest je pouze tlumená (a nemusí být dokonale)… na sekci se z 90% nepoužívá (ale někde ho používaj, nevím proč, není to zrovna luxusní pro sekci)… výhoda: můžeš chodit, není žádné omezení…
Já měla CS jenom s epidurálem, který mi píchli do páteře. Za pár minut jsme od pasu dolů nic necítila, je to takový pocit, jako když ti umrtví třeba u zubaře pusu, ale cítila jsem se jak ochrnutá. Při operaci jsem vůbec nic necítila, až potom, co to začalo přicházet k sobě. Na JIPu mi píchli nějakou injekci proti bolesti a bylo to OK. Další 2 dni mi ještě dávali čípky proti bolesti a pak už to bylo v pohodě.
Ahoj!
Můžu napsat jen vlastní zkušenost…
Při prvním synovi jsem byla na sekci v epidurálu. Cítila jsem jen to tahání dítěte ven, ale ne tak že by to bolelo.
Po „akci“ jsem akorát měla takovou jakousi třepavku. To bylo pravděpodobně tím epidurálem, protože paní, co přivezli nějakou dobu po mně, na tom byla stejně. Ale aspoň jsem ji mohla ubezpečit, že je to normální a přejde to. ![]()
rodila jsem takhle naše dvojčátka a je to fajn! nemusíte se ničeho bát…dostala jsem cévku, pak mě odvezli na sál, tam mě posadili a hlavu jsem dala na rameno zřízenci, kterej mě držel a anestezilioložka mi napíchla spinál do páteře…nic nebolí, není to nepříjemný…cítila jsem teplo rozlejvající se do nohou a pak to bylo děsně rychlý…položili mě, něco jsem měla napíchnutýho v rukách, anesteziložka mě hladila po vlasech a říkala, co se tam dole děje…řez jsem necítila, ale pak jsem cítila strašný lomcování se sebou a tlak na hrudi…jako by mi tam sedl 100kilovej chlap, ale to byla jediná nepříjemná věc…viděla jsem svý holčičky hned a za to to stálo…vzhůru do toho ![]()
Ahoj, taky jsem rodila druhého syna císařem s epidurálem a doporučuji. Cítila jsem jen takové tahání, když mě šili, bylo krásné vidět syna hned, jak ho ze mě vyndali, manžel mohl být u toho. Nemám k tomu nic negativního. Syna měl pak celou dobu, co mě šili, manžel v náručí, takže fajn
.
Já jsem rodila dceru akutním císařem.Při vědomí.Říkala jsem si, že aspoň si daj záležet když vše vidím a slyším.A šla bych do toho znovu.Je fakt, že to píchnutí spinálu do páteře je nepříjemné, ale dá se vydržet.Pak už jen člověk cítí mravenčení v nohou a pak už jen krásné teplo.Bolest cítit není.Jen vnímáš, jak ti jako roztahujou břicho.Takové jako tahání, ale vůbec to nebolí.Před hlavou máš plentu, takže nic nevidíš.Jen anesteziolog mi popisoval, co se zrovna děje.Pak na Jipce jsem měla neskutečnou zimnici, jak ten spinal odezníval.A tak za 8 hodin už jsem mohla pohnout nohama.Doktoři i říkají, že lokálka je lepší.Že člověku není tak blbě, jako když se probouzí z celkové narkozy.A asi na tom něco bude.Přeji hodně štěstí a zdraví pro vás i pro vašeho broučka.
Zizalka píše:
Ahoj!Můžu napsat jen vlastní zkušenost…
Po „akci“ jsem akorát měla takovou jakousi třepavku. To bylo pravděpodobně tím epidurálem, protože paní, co přivezli nějakou dobu po mně, na tom byla stejně. Ale aspoň jsem ji mohla ubezpečit, že je to normální a přejde to.
Při prvním synovi jsem byla na sekci v epidurálu. Cítila jsem jen to tahání dítěte ven, ale ne tak že by to bolelo.
Ahoj, stejně tak u mě ![]()
Zizalka píše:
Ahoj!Můžu napsat jen vlastní zkušenost…
Po „akci“ jsem akorát měla takovou jakousi třepavku. To bylo pravděpodobně tím epidurálem, protože paní, co přivezli nějakou dobu po mně, na tom byla stejně. Ale aspoň jsem ji mohla ubezpečit, že je to normální a přejde to.
Ahoj, stejně tak u mě ![]()
AnastazieB píše:
Konkrétně tady odborně od kámošky:
spinální anestezie se dělí na A) subarachnoidální anestezii, ad B) epidurální anestezii
po subarachu se nesmí 12-24hod vstát a to ani zvednout hlavu, mohla by tě pak enormně bolet hlava, kvůli tlaku… (těch 12h je fajn dodržet, i kdyby nutili jinak)… kojit se dá i vleže
Fakt se nesmí zvednout ani hlava? To mě dost děsí, možná mě to čeká…
No už aby to bylo zamnou,( chci aby tam manžel byl také semnou)mám úplnej strach,termín mám 26.11 ale na ultrazvuku říkaly že to bude o týden dřív,ani nevím když je to takhle je řez plánovanej na určitý den,nebo se normálně čeká až to příjde?To jsem se ani doktora ještě nezeptala,no jdu za ním v pátek.
taky jsem tak rodila.
napřed to vypadalo na spontánní porod, po 14ti hodinách kontrakcí mi píchli epidurál, po dalších 6ti hodinách do toho připíchli anestezii a udělali akutní SC.
nic nebolelo, vnímala jsem, jak prcka vytáhli, pak šití si nepamatuju - k tomu připíchli dormicum,takže žádné trauma ![]()
rodila jsem v podvečer, přes noc mi ještě nechali lehkou anestezii proti bolesti - to mě brněly nohy, ráno vše odpojili a šla
jsem normálně na pokoj.
vše se zhojilo neuvěřitelně rychle, neměla jsem ani problémy s předklonama.