Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj,
obracím se hlavně na ty, které mají za sebou porod, popř. se jim blíží a mají podobný problém jako já: Mám moc nízko uloženou placentu - sahá dost do DS (dolního segmentu) dělohy, takže to u mě vypadá na císařský řez. Není to ještě na 100%, ale hodně pravděpodobné.
Proto bych se ráda dozvěděla, zda některá z vás měla podobý problém s placentou a zda váš porod skončil císařem, nebo se některé z vás i přes takové nepříznivé uložení placenty podařilo porodit „normálně“
Předem moc díky za vaše komentáře !
Inka 38+5
Ahojky, taky se připojuji s dotazem. Ve 20 tt mi na velkém ultrazvuku řekli, že mám placentu poměrně nízko, a že se to musí hlídat…prý se může stát, že se postupem času vytáhně nahoru…teď jsem 26+2 a ve zprávě od lékaře mám napsáno placenta vzadu do DS (dolního segmentu). Prosím, napište někdo info…
díky Mirka
Ahoj,stejný problém jsem měla i u prvního těhotenství.Kdyby tenkrát nedošlo k předčasnému ukončení těhu sekcí o 8 týdnů dříve kvůli komplikacím, tak jsem měla plánovaný císař 2 týdny předem.Nakonec vše dopadlo jinak, taky sekce, ale stejně je to jedno,hlavně, že miminka jsou zdravé, což bohužel nebyl náš případ.Druhý porod byla také sekce, ale absolutně v klidu kvůli nepostupujícímu porodu.A ten porod jsem si užila taky…, bylo to nádherné.Manžel byl celou dobu se mnou a nakonec je fuk,že to bylo císařem. ![]()
Tak hodně zdaru a ničeho se neboj, je to i tak krásný okamžik.Petruna
Ahoj,
já měla placentu vcestnou (zasahující do děložní branky) ještě ve 38 týdnu. Ještě ke všemu byla placenta velká a na přední stěně, takže podle dr. by císařský řez byl větší riziko, než se pokusit o normální porod. Ta placenta se trochu hnula až chvíli před porodem, ale i tak byla pořád v DS. Doktor byl naprosto v klidu (narozdíl ode mně), že prý si počkáme, jak se to samo vyvrbí.
Porod se vedl v operační pohotovosti, ale nakonec to nebylo potřeba. Máťa se narodil normální cestou a nebyl to žádný drobek (4750 g, 54 cm). Při porodu ani po něm nebyly žádné komplikace, vlastně mu ta nízko položená placenta možná zachránila život, protože měl pupeční šňůru dvakrát omotanou kolem krku.
Tak budu držet palečky, opravdu se všechno může změnit v poslední chvíli (taky jsem tomu nechtěla věřit).
Jitka + Matyáš (včera 5 měsíců
)
Petruna, Jitka - diky moc za vase komentare! Ja mam, stejne jako Jitka placentu na predni stene, tak doufam, ze taky budu moct odrodit „normalne“. Doufam jen, ze nebudu prenaset, aby se s placentou nezvrtlo jeste neco jinyho…
opatrujte se !
Inka
Ahoj,
já měla placentu vcestou ještě v 36 tt, což už se prý nemůže posunout. Ve 20 tt je to ještě dost častý jev a ve většině případů se placenta posune mimo DS s tím jak roste děloha.
Mě se placena posunula i po 36 tt, čemuž dr. nechtěla věřit
) a několikrát ověřovala. Stejně jsem jí ale měla v DS, takže císař hrozil.
Nakonec jsem se přes všechny komplikace, které jsem měla (údajná těhu cukrovka, málo krevních destiček - špatná srážlivost a placenata v DS) rozhodla rodit v malé porodnici. Samozřejmě jsem to tam konzultovala s lékařem i primářem. Ten mě nakázal klid a užívat si konec těhu plnými doušky, žádná dieta, žádné omezování. Možná i tím jsem se zklidnila a nakonec porodila 10 dní po termínu (ve fakultní nem. už bych byla odrozená, kvůli cukrovce) a téměř bez problémů. Císaři jsme se vyhla, což jsem byla hrozně šťastná. Jediný problém byl, že jsem i kvůli té placentě dost krvácela, takže šití a následná slabost. Ale za pár dní jsem byla fit.
Neboj se, jestli není placenta přímo v porodních cestách, ale jen v DS, tak se prý při porodu přitlačí hlavičkou a jde rodit normálně. Určitě je to pro tebe i mimi mnohem lepší. Al kdyby to nevyšlo, tak se určitě i císař dá zvládnout. Já jsem byla skalní příznivce přirozeného porodu bez medikace, ale když šlo do tuhého, tak bych i na toho císaře šla ani okem nemrkla. A fakt je ten, že tak může skončit i dobře vypadající těhu bez komplikací a zachrání to život mámě i miminku.
Držím ti pěsti, ať to zvládneš normálně a všechny komplikace se ti obloukem vyhnou.
Suri a Elenka 5 měsíců
Já měla taky placentu blízko děložní branky (0,6 cm) a díky tomu jsem 23.-27. tt krvácela a strávila v nemocnici. Pak se placenta vytáhla, na UZ ve 32. týdnu zasahovala do DS. Rodila jsem normálně, bez komplikací. Myslím, že pokud je placenta v DS, nemusíš se bát porodu císařem.
Ahoj všechny,
můžu říct, že jste mě trochu uklidnily. Jsem v 15tt a taky mi doktorka našla nízko položenou placentu. Taky zakázala sex, což mě ani tak moc netrápí, ale manžela se to nějak dotklo. Prý to vypadalo jako bychom laškovali každý den. Přitom za celou dobu těhotenství jsme spolu spali asi 2×, tak se cítil nějak dotčený. Ale to je jedno.
Chtěla jsem se zeptat, co vám doktorky/ři poradily/i jako nápravné opatření? Mám pořád pocit, že tím, že ležím s nohama nahoru a podloženou pánví, se nicmoc neřeší. Připadá mi to moc pasivní. Už jsem zkoušela i cvičit svíčku. Nemáte někdo tip na nějaké cvičení?
Díky… i za ty zprávy, že je šance, že se to srovná samo. Zatím jsem nekrvácela, jenom trošinku špinila asi 2 hodiny. Ale vyděsilo mě to. Krvácení bych asi nerozdýchala. ![]()
Lucy