Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím… Dcera dostala ve škole ve výbavě do 5. třídy také čítanku. Když odhlédnu od stavu knihy, která je hnusná, špinavá, odrbaná, roztrhaná a stará 26 let (dle záznamu na konci od prvního dítěte, které ji používalo), zarazil mě i její obsah. Už jen to, že je z roku 1998, tudíž nemůže obsahovat ukázky z dětské literatury za posledních 26 let… Ale ukázky jsou např. Boží soud od Aloise Jiráska, Jack London, Otakar Batlička, Fráňa Šrámek… já chápu, že jsou to významní autoři, ale ke čtení děti opravdu nenalákají… zřejmě jde o seznámení se s existencí těchto autorů… ![]()
Možná to je jen jako doplněk k výuce dějin české a světové literatury? Jaké učebnice využíváte v literatuře vy, místní učitelky… saháte po novějších čítankách?
Loni měli ještě Čtení s porozuměním, kde byly ukázky novější i starší, dle mého lépe vybrané, ale neznám vzdělávací plán v 5. třídě, možná jsem zbytečně kritická? Co však vím jistě, tato čítanka dceru teda rozhodně bavit nebude (nebaví to ani mě
)…
Mimochodem, koupila bych dceři novou, aby tuto hrůzu, na kterou nechci ani sahat (FUJ), nemusela vůbec mít, ale už se neprodává… ![]()
Je docela dobře možné, že jim budou nosit na čtení jiné knížky, ale nedostanou je domů. Taky občas máme takové čítanky, kterých je málo, takže jsou pustovní pro celý ročník. Nejsou prašule.
@Fazulina píše: Více
Zkus knihobot nebo restorio, nějaké čítanky z roku 1998 tam jsou. ![]()
Jinak u nás to bylo s podporou čtení ve škole bída, pančelka našich dětí je evidentně nečtenář.
Já jsem v některých věcech dost umanutá, z dětí jsem si čtenáře vychovala sama. Četlo se cokoli, nebránila jsem se brakovkám, hlavní kritérium bylo, aby to bavilo.
Jirásek, Božena Němcová a podobní klasici jsou postrach dodnes, od čtení odrazují, nelákají.
Aha, díky. Jako čtou samozřejmě jiné knihy. Jakože do čtenářského deníku, i když ani to není dle mého úplně fajn, že musí číst všichni stejnou knihu (společné čtení), ale opravdu ne překvapil ten výběr, prostě Jirásek je pro 10 leté děti dost mimo ![]()
Podle ne je ostuda, že tohle vůbec škola pustí do oběhu, doufala jsem, že školství se aspoň trochu posunulo… vždyť se o tom čtení a čtenářství všude tak mluví… navíc vím, co děcka čtou, tohle rozhodně ne…
Budu doufat, že to nebude hlavní zdroj četby ve škole…
Nabídla bych škole sponzorský dar na nákup nových učebnic…
Není to blbé?
@SAJ píše: Více
Hledala jsem, tohle konkrétní vydání nemají, jen nějaké novější doplněné, ale je tam jiné stránkování a dcera by byla ve stresu, že na jinou knihu…
Jo, tak já se samozřejmě nebráním jakékoliv literatuře, ať si děcka čtou, co je baví…
Jinak já pracuju v knihovně na dětském oddělení, vím, pro co si chodí děcka do školy, v tomto směru se nic nezmenilo už snad 50 let. Někde se snaží a zařadí do doporučené cetby něco aktuálního, ale ty stálice českého
literárního nebe stále zůstávají
… bohuzel…
Nejprve bych se domluvila s učitelkou a vedením. U nás se všechny sponzorské dary musí oznamovat zřizovateli a musí to oficiálně projít radou města.
@vokishka píše: Více
Právě, bojím se, aby to nakonec nebylo kontraproduktivní
. Akorát budou mít papírování, když můžou mít ještě dalších 30 let staré knížky
![]()
tak ono hlavně můžou mít opravdu knížky ve škole, které chtějí používat. A pokud dáš sponzorský dar konkrétně na čítanky, tak je musí koupit. Neříkám, že nemáš nic dávat, ale řešit to s vedením.
Čítanky pro pětku jsem neviděla. Buď je výběr starých učebnic (nejsou teda salátové vydání) a někdo se vždy trhne, že je zcela odmítá. Nebo je kombinuje na doplnění. Čtvrťáci vím, že pojedou opět Hravou. Jim se pořizují od druhé třídy. Takže ty jsou nové všechny. Plus bude mimo čítanku četba. Každý rok se kupují nové knihy do školní knihovny, ať je pro celou třídu (Lichožrouti, Harry Potter atd., co děcka aktuálně baví). Vlastivědu pro pětku jsem si prosadila, že chci také opět Hravou. Ve svých předmětech jedu vše Hravou. Už tento školní rok jsem je měla. Vedlejší třída měla jiné učebnice. Takže moje děti mají nové učebnice, protože se kupují nové. Teď teda i paralelní třída bude mít stejné učebnice. Učitel je chtěl taky. Takže se přikupují pro jednu pětku stejné učebnice. Bylo jich málo pro obě třídy v ročníku.
Mě by asi Jirásek, Němcová, Štorch v citance neuražel, děti by o nic měly vědět a těch pár úryvků je nezabije. Horší je ten výběr literatury na společné čtení, kdy se děti prostě musí "prokousat " celou knihou. To mě tedy pak zamrzí, když paní učitelka nedokáže vybrat knihu a sáhne tak jak je 30 let zvyklá po Ferdovi mravenci z roku 1936
@Fazulina on může problém s penězmi. U nás jsou ve škole některé učebnice, co jsem se podle nich učila ještě já. Obnova učebnic jde velmi pomalu.
Osobně kvůli tomu nepoužívám učebnice vlastně vůbec. Jedeme mimocitankovou četbu, hodně kopiruju, děti si nosí svoje knihy. Pokud to jde, kupuju pracovní sešity a to i na čtení. Bohužel na to potřebuju souhlas všech rodičů.
@Kunikula Strhana píše: Více
Já jsem s dětmi četla Děti z Bullerbynu a Honzíkovu cestu, mělo to velký úspěch.
No a jednou jsme i četli Lovce mamutů, přečetla jsem jim kapitolu a děti mě přemluvily, že to chtějí celé.
Samozřejmě to nebaví všechny. Naopak jsem s nimi zkoušela číst něco „super moderního“ a po 4 kapitolách jsme to vzdali.
Řeknu ti, že někdy je to fakt na
jaké knížky si děti berou domů. Jsem učitelka a tohle mě fakt štve. Měnila bych učebnice nanejvýš po deseti letech!!! Hygiena nula. Je to děs ![]()
@Anonymní píše: Více
v družině se četla knížka o nějaké střelené babičce, vyšetřovala nějaký zločin s vnučkou nebo něco takového. Mám dojem, že jezdila na motorce. To se děckám líbilo, i mně ![]()
edit babička drsnačka