Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Dobrý večer chtěla bych se zeptat.
S přítelem se snažíme o miminko byli jsme i na vyšetření přítel má málo spermií +je má pomale u mě je problém taky neprobíhá u mě ovulace mam až moc vajíček ale nejsou dost velká aby praskla a proběhla ovulace paní dr. Mi řekla ze jediná šance je umele oplodneni ale i tak mi zkouší ovulaci vrátí s clostilbegytem užívám ho druhý měsíc o prvním mesici brání ovulace nebyla tenhle měsíc ještě nevím teprve půjdu na kontrolu
Ale chtěla bych se zeptat jestli tady není naka maminka co měla stejný problém a otěhotněla přirozeně nebo co jí pomohlo
Budu moc ráda za vaše rady a zkusenosti
Ahojky, taky jsem před lety brala Clostilbegyt, měla jsem také problémy, že u mě neprobíhala ovulace. Nikdy jsem neměla menstruaci pravidelnou a jako mladé holce mi to naopak vyhovovalo.Jak byl na tom manžel tehdy se spermiemi nevím, neboť na test se tenkrát ani nedostal, neboť jsem po Clostilbegytu otěhotněla po 3 cyklu. A to mě doktorka strašila, jaký to bude problem otěhotnět přirozeně, když mám ty anovulačni cykly. A švagrova tak samo a mají dvojčatka ![]()
@Anett21 To je hloupe takhle zbytecne brat clostibegyt - v principu je pro organismus horsi nez hormonalni stimulace pro IVF a nesmi se brat dlouho. Kdyz uz ma muz spatne spermie (neuvadis hodnoty), tak aspon IUI - to ti vpravi spermie do delohy- by se hodilo pro zvyseni sance, takze nabehnte do CAR a nechte techto podivnych pokusu.
Upřímně, než do sebe rvát Clostilbegyt a doufat že to vyjde doma se špatným spermiogramem mi přijde trochu zbytečné.
Nchcete jít do CAR abys ten Clostil brala pod jejich dozorem a pokud to bude vypadat na ovulaci aby se to podpořilo třeba IUI? Kor s horším spermiogramem mi to přijde jako lepší možnost, když už do sebe pereš hormony.
Ale taky se může stát že v CAR ti řeknou že spermiogram není ani na IUI a že doporučují rovnou IVF, v tom případě bych je asi poslechla.
Mimochodem, nám se to stalo, že v CAR řekli že IUI nedoporučují, že je to jen ztráta času, že ten spermiogram na to není… no a teď už jedeme IVF.
@Gracetheworld my jsme s přítelem byli v ferticare karlovy vary tam nám řekli co má přítel jak se to jmenuje ale já si nemohu vůbec vzpomenout paní dr mi řekla moje nejspíš jediná šance bude IVF ale že zkusí ještě tu ovulaci vratit právě lekama taky se mi moc nechce brat furt naky leky ale věřím dr. Že ví co dělá přítel půjde tento měsíc na kontrolní spermiogram tak dám vědět jak dopadl
Drzim palce ať vám IVF vyjde ✊️✊️
Moc dekuji za rady
@Anett21 Je fajn že jste už v péči CAR. Pokud se podaří nastartovat ovulaci a doktorka bude pro, zkusila bych klidně to IUI abys měla vnitřní klid že jste to zkusili, než půjdete do IVF.
Jinak IVF samotné mi nepřijde jako nějaká hrůza, tak se toho kdyžtak nemusíš bát. Pro mě je to nekutečná naděje. Těch 40% šance na úspěch u IVF je mnohem lepší vyhlíska než 0,001% šance při snažení doma nebo IUI.
O ferticare jsem slyšela spíš kladné věci, tak jste určitě v dobrých rukách.
A mas 100% jistotu, ze ovulace neprobiha? Treba i mimo bezny termin? Do me doktor taky cpal clostil s tim, ze mam anovulacni cykly, dost me to rozhodilo telo. Otehotnela jsem s nim, ale 2× potratila. Pozdeji jsem zjistila, ze u me ovulace probiha, jen o deset dni jinak, nez pan doktor cekal (zhruba 25 den cyklu, zatimco jsem na folikulometrii chodila vzdy 12, takze folikul byl vzdy mrnavej).
Nakonec jsem otehotnela prirozene, kdyz jsem se o to zacala vic zajimat a sledovala svuj cyklus pomoci ovulacnich testu (mam cyklus nepravidelny, takze ovulace pokazde jinak, nejde to na tele vypozorovat). Zpetne lituju, ze jsem to brala - uz bych to pod vedenim beznyho gynekologa neudelala a sla do CARu (chystala jsem se tam, ale nakonec nebylo treba).
Mně Clostilbegyt nezabral. Poprvé mi zabral Tamoxifen+ IUI, podruhé IVF. Řešila bych to v CARu, Clostilbegyt se muže jen 3×, tak ať si pokusy nevyplacáš, v CARu tě budou kontrolovat, ev IUI aby byla větší šance. Držím palce.
@KerrisKate mě dr kontroluje vždy 12 den a to ovulace není ale jestli probíhá jiný den nevím zkusím ovulacni testy třeba to může být tak jak u vás já mám taky nepravidelnou menstruaci na to beru duphaston
@Venceslavka mě první měsíc taky nezabral ale dr říkala že to je normální že další měsíc už by se to mělo aspoň trošku zlepšit tak uvidím
@Anett21 Jenze kdyz beres duphaston, tak k ovulaci vubec dojit nemusi. Zatimco kdybys ho nebrala, tak muzes mit ovulaci treba 20.ty den. Duphaston je progesteron, takze spusti lutealni fazi (kterou by jinak spustila ovulace), pak uz vetsinou k ovulaci ani dojit nemuze. Kdyz se vysadi, zacne krvaceni a je jedno jestli byla ovulace.
@Anett21 ja brala 3 cykly a nic, ale fakt jsem zila v domeni, ze ovulaci vubec nemam… ten treti cyklus me to bylo uz divny, zvlast, kdyz me po clostylu hrozne pichalo v podbrisku, ale vzdy cca ten 23 DC, kdy uz jsem si myslela, ze ma zacit menstruace (takze jsme se ani nesnazili). No, tak jsem si ten cyklus udelala ovulacni test a zjistila, ze to je ovulace, jen posunuta. Diky tomu jsem otehotnela, ale bohuzel s clostylem 2× potratila. Samozrejme proc, to netusim.
Dali jsme si pauzu, dala jsem se dohromady, zkusili jsme pak prirozene (dle ovulacnich testu jsem ovulaci stale mela, jen takhle posunutou, i bez clostilu). Povedlo se hned napoprve, to uz dopadlo dobre.