Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj tak už se přišlo na to co manžela skolilo. Je to CMV na játrech. Sice byl už sám od sebe z nejhoršího venku ale i tak mu nasadili antivirotika. A mě by zajímalo jak se dá poznat aktivace CMV od běžné virozi a dá se po tom to očkovat proti dalším atakům CMV a ještě co se stane pokud bylo nakaženo dítě (již 9měsíců) jak by se to projevilo. Prosím neposílejte mi odkazy z netu tam jsem byla včera několikm hodin a obecné informace mám tak na tři hlavy, mě zajímájí vaše zkušenosti. Moc děkuji
Diagnoza serologicky(krev), očkování není, navíc manžel už má protilátky po prodělání infekce, u dítěte buď nijak, nebo jako viroza (teploty, atd - to je různé)až jako mononukleosa. Ale u malých dětí spíš jako horečka nebo bezpříznaků.
Manžel měl s tímto virem nějaké vážné problémy?
@BellinkaX píše:
Diagnoza serologicky(krev), očkování není, navíc manžel už má protilátky po prodělání infekce, u dítěte buď nijak, nebo jako viroza (teploty, atd - to je různé)až jako mononukleosa. Ale u malých dětí spíš jako horečka nebo bezpříznaků.
Manžel měl s tímto virem nějaké vážné problémy?
No teď je v nemocnici nemohli přijít na to proč má horečky a bolí ho hlava. A našli CMV na játrech. Teda nejdříve ho v Motole poslali domu, že se o nic nejedná a nakonec zkončil na Karláku. Je sice pravda že to skoro přešlo samo a antivirotika mu dali až na přeléčení a doktorka říkala, že už by se dávat nemusela ale, že se k tomu přiklánějí. Ale nevím jak je to pak, prý se to vrací a nevím jak se tomu dá zabránit.
No pokud nemá nějakou poruchu imunity, tak by problémy mít neměl, ono je tím promořeno dost lidí…
Je to vir, který když chytíš, tak už v těle zůstane „schovaný“ (jako vir po neštovicích, který ti pak může udělat pásový opar, herpes HSV, který Ti pak dělá opar na rtu atd).. CMV neovlivníš.
Tady jsem Ti okopčila takové základní info a pokud manžel nemá imunodeficit, tak si hlavu dál lámat nemusíš:
Lidský cytomegalovirus je rozšířen po celém světě. V lidské populaci se udržuje v latentní fázi, odhaduje se, že 50–80 % populace je tímto virem postižena. Většina se nakazí v dětství, a nemoc infekční mononukleóza spojená s horečkou a hepatitidou propuká pouze jednou. Výjimku tvoří osoby s imunodeficiencí, jako například pacienti po transplantaci nebo lidé s AIDS. V drtivé většina případů však virus zůstává v těle skryt a nepůsobí žádné závažné problémy.
Vir inklinuje k nákaze bez příznaků. V těle se však vytvoří protilátky, které přetrvají celý život.
PS: problém je primoinfekce v těhotenství, ale to je jiná písnička