Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Jsem třetí měsíc na ÚP, marně hledám práci kde se dá. Zhruba tři dny je manžel divný, moc nemluví, pořád nad něčím koume a včera večer mi řekl, že je dost možné že od začátku roku bude bez práce, že jejich firma končíČověk nenadělá nic, jen nad tím pořád musím přemýšlet co by jsme dělali, nebyl by vůbec žádný příjem, do toho hypotéka
.A co si budem povídat z prací je to těžká bída. Byl jste někdo v takové situaci, že jste skončili oba na pracáku? Co s tím, jak jste to řešili?
okamžitě jsem vzala první brigádu, která se namanula (já byla na úp, můj ex omarodil s tím, že byla vidina cca rok léčení). Z příjmu cca 40 tis jsme spadli na 15 tis nemocenské - začala jsem podnikat a do toho jela na 3 směny ve fabrice. Na první měsíc hlídání zaskočila moje mamka (ex se nesměl vůbec hýbat), pak už to zvládat. dokázala jsem pokrýt 95 % ztraceného příjmu, ale musím říct, že to bylo nejdelších 8 měsíců mého života ![]()
V takové situaci jsem se naštěstí neocitla avzhledem k tomu, že jsem z velkého města, tak tady se v nejhorším vždycky nějaká práce sehnat dá, ale spíš bych reagovala na tu hypotéku. Nevím u koho jí máte (banka),ale u většiny hypoték si lze na samodřejmě omezenou dobu vzít „platební prázdniny“-což je pozastavení splácení. Hlavně to nenechte být, že to nějak dopadne. Pokud by to s prací manžela dopadlo, jak píšeš, kontaktujte hned banku, řekněte problém a snažte se zavčas domluvit co dál, aby jste pak nelítali v průseru.
Proto se bojim hypoteky jak cert krize…clovek by mel mit nejake uspory pro tkove pripady..je to sice tezke v dnesni dobe neco usetrit, ale clovek musi mit jistotu…zkuste popatrat nemate v blizkosti aspon nejakou fabriku ci neco takoveho?…nebo by mohl manzel za praci treba do Prahy a posilat penize
Znamym se to stalo pred par lety, nakonec odesla nejprve ona do Nemecka (ikdyz umela jen zaklady NJ) a delala v McDonalds, pak v hotelu na docela dobre pozici a manzel (tehdy jeste pritel) za ni prijel a zacal jezdit pro nejakou firmu jako ridic. ve vysledku se maji mnohem lip nez kdyz zili tady. Ale bydleli v podnajmu, takze nemuseli resit hypoteku, jen se postupne sebrali a odjeli ![]()
Ja si myslim, ze i alespon do nejakyho tesca by vzali na brigadu tedka v tyhle dobe.. i po novym roce..hodne shani i na zaskoky na recepce atd.. zalezi na vasich casovych moznostech, na tom, odkud jste a tak..
A nebo… hlidani deti…to se da vzdycky nejak splasit si myslim..
@1.zizi máš naprostou pravdu!!! V takové krizové situaci bych uvažovala i na přechodnou dobu nad prací v zahraničí!!!aspoň pro jednoho z vás. Bohužel, je to na úkor vztahů, ale prostě něco mít musíte za každou cenu.
@Anonymní píše:
Jsem třetí měsíc na ÚP, marně hledám práci kde se dá. Zhruba tři dny je manžel divný, moc nemluví, pořád nad něčím koume a včera večer mi řekl, že je dost možné že od začátku roku bude bez práce, že jejich firma končíČověk nenadělá nic, jen nad tím pořád musím přemýšlet co by jsme dělali, nebyl by vůbec žádný příjem, do toho hypotéka
.A co si budem povídat z prací je to těžká bída. Byl jste někdo v takové situaci, že jste skončili oba na pracáku? Co s tím, jak jste to řešili?
a co jste dělaly před pracákem? a co manžel dělá?
@Vermion v zahranici se uchyti celkem dobre si myslim, protoze znam i holky, ktere sotva dodelaly ucnak a ted delaji na hotelech, nebo v nemocnicich jako uklizecky a maji se daleko lepe, nez kdyby pracovaly tady
@Vermion píše:
@1.zizi máš naprostou pravdu!!! V takové krizové situaci bych uvažovala i na přechodnou dobu nad prací v zahraničí!!!aspoň pro jednoho z vás. Bohužel, je to na úkor vztahů, ale prostě něco mít musíte za každou cenu.
Určite sa stotožňujem s týmto názorom, ak by to aj nebolo zahraničie, minimálne manžel by si určite našiel prácu v nejakom väčšom meste. Je to ná úkor vzťahu, ale keďže máte hypo a určite aj iné výdavky, proste neexistuje, aby ste boli obaja doma. Z ničoho sa žiť nedá a pri nedostatku peňazí by sa to tiež odzrkadlilo na vzťahu.
Nam se to nastesti jeste nestalo proto si radeji kazdy mesic ukladam po tisicovce pritel to ani nevi kdyby nahodou…muze se stat cokoli…vzala bych prvni praci jaka se namane i kdybych mela mit treba 3 brigady proste cokoli.Ta hypoteka za to stoji
Aspon nez se najde neco poradneho. Zalezi kde bydlite no, nekde nejsou ani ty brigady
tak to zvladnete
![]()
Nam se to jeste taky nastesti nestalo. Ale porad verim tomu, ze kdyby chlap prisel nedejboze o praci a nic nemohl sehnat, ze a vezmu proste co bude.Bylo by to jednodussi prave tim hlidanim, on by mohl se venovat detem a ja ihned nastoupit klidne na trismenny provoz. Ktery ted nejde, jelikoz je v praci opravdu od rana do vecera.
Jsem třetí měsíc na ÚP, marně hledám práci kde se dá. Zhruba tři dny je manžel divný, moc nemluví, pořád nad něčím koume a včera večer mi řekl, že je dost možné že od začátku roku bude bez práce, že jejich firma končí
Čověk nenadělá nic, jen nad tím pořád musím přemýšlet co by jsme dělali, nebyl by vůbec žádný příjem, do toho hypotéka