Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nečekala jsem nic. V postatě jde jen o zajištění dětí a rodiče, kdyby se nedej bože něco stalo.
Na svatbě trval manžel
Svatbu bych nebrala jako něco, čím se vás vztah stane stabilnější.
Očekávám pouze dědictví a vdovecký důchod. Zbytek je jen snůška nevýhod.
Manželství neberu jako záruku, že nám to vydrží, ale chci byt oficiálně součástí rodiny. Nechtěla bych mit pritele a s nim tři děti. Pak to nekde vysvetlovat. Nevidim na manželství nic špatnyho.
Manželství je větší jistota pro chlapa že přijde o polovinu svých věcí (stačí se podívat na rozvodovost a kolik z toho iniciují ženy) a prožití emocionálních sraček okolo rozvodu. Pro tebe je to záruka, pro něj hrozba. Z manželství chlap netěží nic, jen na sebe bere další břímě stvrzené závaznou smlouvou. Nadhoď že by si to chtěla s předmanželskou smlouvu.
Příspěvek upraven 07.12.22 v 12:59
@epsice píše:
- dítě má stejné příjmení jako jeho rodiče. Oba jeho rodiče, nejen otec.
- jistota zabezpečení když se partnerovi něco stane. Životní pojištění, státní podpora typu vdovsky duchod…
- v případě rozvodu máš nárok na majetek, který jste spolu vybudovali… neodejdes s holou pr**li a 3 detma na krku. Toto by se ti klidně mohlo stát.
Svatbu bych nebrala jako něco, čím se vás vztah stane stabilnější.
Aha, takže je to všechno o materiálnu…to jsem asi naivní ale tohle mi nepřijde zrovna jako důvod proč jít do manželství. Životní pojištění je na obmyšlenou osobu, co si pamatuju, to může uzavřít i partner na svoji družku. Státní podpora nevím co je a vdovský důchod je pár tisícovek, to když manžel zemře a žena zůstane náhodou bez práce, tak jí to nespasí.
A my konkrétně bydlíme v nájmu, svoje nemáme a nejspíš mít nebudeme při dnešních podmínkách na hypo.
Je to veřejná proklamace, že to myslíš vážně.
Na druhou stranu, společně dítě je mnohem větší závazek. Takže mě baví všichni, co tvrdí -svatbu nechci, moc velký závazek, ale klido si pořídí dítě a tím se s protějškem svážou do konce života.
@Svetluska55 píše:
Na druhou stranu, společně dítě je mnohem větší závazek. Takže mě baví všichni, co tvrdí -svatbu nechci, moc velký závazek, ale klido si pořídí dítě a tím se s protějškem svážou do konce života.
Takový člověk má pak odpovědnost za dítě a ne za dítě a ženskou k tomu. Nevím co tě na tom tak baví.
Prostě vyznávám tradiční hodnoty a přišlo by mi ujeté kdyby mi chtěl chlap udělat dítě (= závazek v podstatě po zbytek života) ale bylo.by mu proti srsti být se mnou v manželství (=lze zrušit vcelku snadno). Dává mi smysl mít stejné příjmení, být oficiálně rodina. Ale já to nějak prosazovat nemusela, chlap se chtěl ženit dřív než já vdávat ![]()
@Svetluska55 píše:
Dítě je závazek k vlastní krvi. Vůbec se to nedá srovnávat s manželstvím.
@Lexter píše:
Takový člověk má pak odpovědnost za dítě a ne za dítě a ženskou k tomu. Nevím co tě na tom tak baví.
Já nemluvím o odpovědnosti, ale o tom, že s tím druhým už budeš muset být nějak v kontaktu do konce života, dokud dítě nedospěje, musíte se být schopni i domluvit.
Když se vdám a rozvedu bez deti, můžu na ex manžela spokojene zapomenout.
Jakmile je v tom dítě, už to nejde, nezbavíš se ho.
Takže ano, připadá mi zábavné, jak někteří lidé nedomýšlí věci. Radši mi to přijde zábavné než abych se trapila tím, kolik lidí není s chopno vyhodnotit potenciální následky svých činu.
@zoidberg píše:
Dítě je závazek k vlastní krvi. Vůbec se to nedá srovnávat s manželstvím.
Vždyť jo.. takže dítě problém není a svatba je? To mě fascinuje.
Pokud to porovnám, dítě je z pohledu závazků 100 a svatba tak 10?
Za sebe naopak svatbu doporucuju, protoze az me mel partner po svatbe jistou, tak se projevil naplno. Fofrem nasledoval rozvod z moji strany. Dokud jsme vziti nebyli (a svatbu teda v nasem pripade inicioval on), tak se aspon trochu snazil a staral se o sebe.
Do svatby jsem sla, protoze jsme planovali deti, a vse vyse zminene je sice velice pragmaticke a materialni, ale kdyz se neco stane, tak se hodi to mit osetrene. A svatba je proste nejjednodussi zpusob, jak si to zaridit.
@Anonymní píše:
Aha, takže je to všechno o materiálnu…to jsem asi naivní ale tohle mi nepřijde zrovna jako důvod proč jít do manželství. Životní pojištění je na obmyšlenou osobu, co si pamatuju, to může uzavřít i partner na svoji družku. Státní podpora nevím co je a vdovský důchod je pár tisícovek, to když manžel zemře a žena zůstane náhodou bez práce, tak jí to nespasí.
A my konkrétně bydlíme v nájmu, svoje nemáme a nejspíš mít nebudeme při dnešních podmínkách na hypo.
A o čem jiným by to mělo být? Když to hodně přeženu, je to o tom, že v určitý den dáte podpis na papír, a pak se pojede stejně jako před tím. Vztah to nespasi a nezlepší (ani nezhorší), nemá to na vztah jako takový vůbec vliv. Aspon u nás není.
Ahoj hlavně ženy,
Jsme s partnerem spolu asi rok a půl. Rozumíme si ve všech oblastech, jsme si dost podobní. Je nejlepší chlap, kterého jsem dosud potkala, on říká totéž. Je nám oběma přes 30 a jelikož jsem přesvědčená, že je to moje životní láska, nadhodila jsem párkrát téma svatba. On se tomu tématu nikterak nebrání a je ochotný mě vyslechnout, jako u každé debaty, kterou vedeme. Já jsem řekla, že by to bylo hezké posunout takto náš vztah. Že to nabírá na vážnosti a jakési pomyslné jistotě. On tvrdí, že manželství není ani jistota, že spolu budeme ani to nezaručuje spokojený vztah. Když jsem se nad tím zamyslela, má vlastně pravdu.
Tak se ptám, proč (většinou ženy) tak lpí na manželství? Nebo jak tu čtu velmi často, děti až po svatbě? Vždyť to není záruka, že se nerozejdete. Přece i otec dítěte, po případném rozchodu platí alimenty, tak jako tak.
Dodám, že s přítelem budu, at si mě vezme nebo ne, ale prostě ten vztah já bych vnímala jako stabilnější.
Co čekáte od manželství, od muže a proč vy, které jste chtěly děti až po svatbě jste na ní trvaly? Díky a hezký den