Co čekáte od manželství?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6654
7.12.22 13:38

Manzelstvi je celkem dobra smlouva, jak si usporadat finance, kdyz prijde na radu dite. Netrvala jsem si na svatbe, ale rozhodne jsem chtela mit smluvne zajisteno, jak o me bude postarano, kdyz se kvuli diteti stanu ekonomicky slabsi. A co si budem, je prece jen ponekud romantictejsi nakracet v peknych satech k obradu, kde se upises, nez avsolvovat xy sezeni u notare, kde si dohodnes prakticky stejne podminky :mrgreen:
Kdyz nektera tvrdi, jak je manzelstvi jen car papiru, mam takovou moc peknou story ze sveho blizkeho okoli. Kdyz se poznali, meli oba holou zadel a podobny vydelek, pak ona otehotnela, vzali se, postavili dum, on zalozil firmu a zacalo se celkem darit, pohadka. Jenze dite se narodilo postizene a ona uz se nikdy nemohla vratit do prace, protoze dite potrebuje peci 24/7. Po 20 letech manzelstvi si on nasel mladou milenku a doma placl o stul rozvodovymi papiry. Ac byl po dobu trvani manzelstvi ferovy chlapek ochotny se delit o sve zdroje, najednou s milenkou za zady nehodlal pustit uz ani chlup navic. Ona jakozto manzelka obdrzela rozvodem polovinu majetku, ktery po dobu manzelstvi nabyli a mohla sobe a diteti zaridit trosku dostojny zivot, kdyby byla jen partnerkou, muze si sbalit 2 igelitky a jit pod most, protoze po dobu co pecovala o postizeneho syna logicky nedokazala nic vydelat a nasetrit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
@ontarova.stara píše:
Jasne, ja to tak beru. Spis jsem chtela rict, ze kdyz to treba opakovane nevyjde, pristupuje k tomu clovek jinak, nez kdyz se na to zalozeni rodiny teprve chysta.
Dobry vztah muze byt ve formalnimmanzelstvi i bez papiru, to se asi shodneme.

Jo, možná je to zkušenostmi. Ale já svatbu nechtěla ani kdysi, ex mi přemlouval 2 roky.. a jediné, co mi z toho zbylo byly starosti, dodnes mi dluží cca 2 mega a je to nevymahatelné. A můžu být ráda, že soud uznal, že dluhy nadělal bokem sám a já nemusela platit další mega :think: asi i z toho důvodu bych do toho znovu nešla. Člověk víc ztratí jak získá. Samozřejmě ne vždy :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5810
@Anonymní píše:
Tak tohle snad nemyslíš vážně, že ne? Snad je to o tom, že ti dva chtějí dát sobě i okolí najevo, že k sobě patří, žijou spolu, milují se a myslí to vážně.
Jako já teda jsem v životě něco propásla ale v životě by mě nenapadlo, že svatba je jen o tom, zaopatřit ženu když něco nevyjde. To se pak upřímně nedivím, že dnešní muži se do chomoutu nehrnou😄
A v okolí mám spoustu rozvedených s dítětem/dětmi a stejně mají to, co by měli i jako sami/y. Akorát v jednom případě úmrtí bere dítě docela luxusní sirotčí důchod, ale to nehraje roli zda rodiče byli sezdani nebo ne.Ne každý chlap je právník, doktor co já vím co a postaví pro rodinu honosný dům.

Ano, ale podvádět se můžou i v manželství. Vztah to opravdu nezmění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
226
7.12.22 13:43

Já se vdávala samozřejmě z lásky, ale…
V podstatě v tom byl kalkul. Oba jsme měli holé zadky a chtěla jsem se svým partnerem něco vybudovat, něco co bude nás obou. Chtěla jsem aby děti měli naše jméno, ne moje, nebo jeho, ale naše. A manžel to viděl stejně.
Majetek máme v SJM a sice on do toho za ty roky investoval finančně více, ale já jsem odnosila a porodila naše dvě společné děti, se kterými jsem díky němu mohla být doma a vytvářet domov. Svoji přidanou hodnotu jsem do domácnosti taky vznesla, byť ne finanční. Kdyby se cokoliv stalo a my šli od sebe, tak si vše rozdělíme rovným dílem, jak dluhy (hypotéku), tak péči o děti, jen toho psa bych si bez okolků nechala, přesto že jsme si ho pořídili až v manželství.
Mám ráda tradiční obraz rodiny a jsem ráda, že jsem si našla stejně laděného partnera. Je pravda, že svatba nic na vztahu nemění, ale je to právní úkon, který chrání toho slabšího ve vztahu (není - li předmanželská smlouva).
My jsme se s manželem brali po 5 letech známosti, ani by mě nenapadlo si jej brát po 1,5 letech, ale my jsme na vzájemné poznávání měli čas. A až přišel ten správný čas, tak jsme i založili rodinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14106
7.12.22 13:49

Prostě jsem mu řekla, že se mnou bude mít děti jedině po svatbě. Mně tehdy bylo 28, jemu 32. Byli jsme spolu půl roku. Za dalšího půl roku jsme se brali.

Kupodivu se mnou vydržel. :mrgreen: Nejsem zrovna ideální partnerka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.12.22 13:52
@Ernais píše:
Manzelstvi je celkem dobra smlouva, jak si usporadat finance, kdyz prijde na radu dite. Netrvala jsem si na svatbe, ale rozhodne jsem chtela mit smluvne zajisteno, jak o me bude postarano, kdyz se kvuli diteti stanu ekonomicky slabsi. A co si budem, je prece jen ponekud romantictejsi nakracet v peknych satech k obradu, kde se upises, nez avsolvovat xy sezeni u notare, kde si dohodnes prakticky stejne podminky :mrgreen:
Kdyz nektera tvrdi, jak je manzelstvi jen car papiru, mam takovou moc peknou story ze sveho blizkeho okoli. Kdyz se poznali, meli oba holou zadel a podobny vydelek, pak ona otehotnela, vzali se, postavili dum, on zalozil firmu a zacalo se celkem darit, pohadka. Jenze dite se narodilo postizene a ona uz se nikdy nemohla vratit do prace, protoze dite potrebuje peci 24/7. Po 20 letech manzelstvi si on nasel mladou milenku a doma placl o stul rozvodovymi papiry. Ac byl po dobu trvani manzelstvi ferovy chlapek ochotny se delit o sve zdroje, najednou s milenkou za zady nehodlal pustit uz ani chlup navic. Ona jakozto manzelka obdrzela rozvodem polovinu majetku, ktery po dobu manzelstvi nabyli a mohla sobe a diteti zaridit trosku dostojny zivot, kdyby byla jen partnerkou, muze si sbalit 2 igelitky a jit pod most, protoze po dobu co pecovala o postizeneho syna logicky nedokazala nic vydelat a nasetrit.

To je sice fajn, ale tady muž vybudoval firmu-podnikatel. Když vezmu úplně stejnou situaci s tím, ze manžel bude řadový zaměstnanec, budou bydlet v nájmu a budou mít max třeba auto. A co, odejde a manželka je bez prostředků i tak. Takže jestli se tady nebavime spíš o nějaké šikovnosti muže vydělat dost, aby rodinu zajistil, pak ano, je zajištěná i exmanželka. Ale o jakém zaopatření se tu bavíme když ten muž vydělává průměrný plat třeba.

• Citovat
  • Upravit
7692
7.12.22 13:53
@MartaKosta píše:
Já se vdávala samozřejmě z lásky, ale…
V podstatě v tom byl kalkul. Oba jsme měli holé zadky a chtěla jsem se svým partnerem něco vybudovat, něco co bude nás obou. Chtěla jsem aby děti měli naše jméno, ne moje, nebo jeho, ale naše. A manžel to viděl stejně.

:potlesk: :potlesk: :potlesk: Někdo prostě ví jak se to dělá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106537
7.12.22 13:56
@Anonymní píše:
Aha, takže je to všechno o materiálnu…to jsem asi naivní ale tohle mi nepřijde zrovna jako důvod proč jít do manželství. Životní pojištění je na obmyšlenou osobu, co si pamatuju, to může uzavřít i partner na svoji družku. Státní podpora nevím co je a vdovský důchod je pár tisícovek, to když manžel zemře a žena zůstane náhodou bez práce, tak jí to nespasí.
A my konkrétně bydlíme v nájmu, svoje nemáme a nejspíš mít nebudeme při dnešních podmínkách na hypo.

Pak ta romantická část, chceme k sobě patřit, jmenovat se stejně, užít si svůj den, krásné šaty, svatební dary…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
226
7.12.22 14:05

@Lexter
NJ, ale kromě hypotéky a dětí mám stejně majetkově furt kulový.. I po těch 10 letech od svatby. Zase na druhou stranu máme spoustu krásných společných vzpomínek, které bychom měli i bez svatby.
A ještě jeden příklad pro autorku:
Kamarádka byla ve vztahu s přítelem, oba vydělávali průměrně, ale naskytla se jim možnost výhodně koupit baráček. Takže se s velkou slávou k sobě na barák stěhovali. Barák byl psaný na něj, ona tam byla v podstatě jak v nájmu, on platil hypo, ona jídlo, ale společné a ještě přispívala na energie. Měsíčně jí nic moc nezbylo, ale opravovali společně… atd a pak se rozešli
Barák zůstal jemu a ona šla do podnájmu, a neměla nic.
A tady to je… budovali společně, společně žili, ale zatím co jemu zůstal barák ona šla jak tu někdo už psal se dvěma taškami a mohla začít od znova.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mango_Lassi
7.12.22 14:06

Co čekám od manželství? Až na to přijdu, tak se vdám :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
3792
7.12.22 14:06
@Afrikana píše:
To se dela velice dobre, dokud ti dva nemaji deti. A ja jsem velice pro. Ale pokud si deti poridi, tak uz v momente, kdy zenska otehotni, je teoreticky znevyhodnena. A posleze i prakticky, pokud nemaji chuvu, uklizecku a kucharku. A uz tu na diskuzich jako pripady byly, ze par nebyl sezdany, chlap si zvykal steaky za tisice a oddeloval si policky v lednicce se svymi lepsimi potravinami, zato zenska taktak vyzila z rodicaku, ze ktereho mu jeste platila najem. Nebo neco podobne ujeteho. A nemela v podstate na nic narok, protoze prece neni manzelka.

Ona ale má nárok na výživné na neprovdanou matku. Manželka na stejnou životní úroveň, ale chtěla bych to vidět v praxi u soudu :lol: když si ženská s takovým pořídí mimino, tím že se vezmou, se fakt nic nezmění. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
7.12.22 14:07
@Anonymní píše:
To je sice fajn, ale tady muž vybudoval firmu-podnikatel. Když vezmu úplně stejnou situaci s tím, ze manžel bude řadový zaměstnanec, budou bydlet v nájmu a budou mít max třeba auto. A co, odejde a manželka je bez prostředků i tak. Takže jestli se tady nebavime spíš o nějaké šikovnosti muže vydělat dost, aby rodinu zajistil, pak ano, je zajištěná i exmanželka. Ale o jakém zaopatření se tu bavíme když ten muž vydělává průměrný plat třeba.

Tak i za pulka toho auta je lepší, než nic. Kolikrat I par desitek tisic na uctu pomuze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3792
7.12.22 14:09
@MartaKosta píše:
@Lexter
NJ, ale kromě hypotéky a dětí mám stejně majetkově furt kulový.. I po těch 10 letech od svatby. Zase na druhou stranu máme spoustu krásných společných vzpomínek, které bychom měli i bez svatby.
A ještě jeden příklad pro autorku:
Kamarádka byla ve vztahu s přítelem, oba vydělávali průměrně, ale naskytla se jim možnost výhodně koupit baráček. Takže se s velkou slávou k sobě na barák stěhovali. Barák byl psaný na něj, ona tam byla v podstatě jak v nájmu, on platil hypo, ona jídlo, ale společné a ještě přispívala na energie. Měsíčně jí nic moc nezbylo, ale opravovali společně… atd a pak se rozešli
Barák zůstal jemu a ona šla do podnájmu, a neměla nic.
A tady to je… budovali společně, společně žili, ale zatím co jemu zůstal barák ona šla jak tu někdo už psal se dvěma taškami a mohla začít od znova.

A jak by to spravila svatba? Pokud je ona blbá a on vyčůranej, tak by to že SJM vyjmul a ona by stejně šla s igelitkama :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
7.12.22 14:10
@Sisika9 píše:
Ona ale má nárok na výživné na neprovdanou matku. Manželka na stejnou životní úroveň, ale chtěla bych to vidět v praxi u soudu :lol: když si ženská s takovým pořídí mimino, tím že se vezmou, se fakt nic nezmění. :nevim:

Zassdni rozdíl je v tom, že má narok na penize a majetek, ktery chlap mastradal po dobu, kdy ona pečovat o spolecne děti a nevydelala nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ontarova.stara
7.12.22 14:11
@Venetia píše:
Pak ta romantická část, chceme k sobě patřit, jmenovat se stejně, užít si svůj den, krásné šaty, svatební dary…

Mne tedy nikdy neslo o svatebni saty, svatbu jsme meli jen se svedky. Spis jsme chteli byt spolu, neco spolu vybudovat a neskoncit treba pred prahem sedesatky v pronajate garsonce. To je snad celkem legitimni, ne?
Reci o oskubanem chlapovi maji obvykle ti, kteri nic moc nevlastni a hrozne je zvejka, ze by rozvodem prisli i o to malo, co vydelali. Vsechny pary v mem okoli jsou vydelavajici, zeny byly doma max na tom rodicaku. Cast z nich to proste potrebuje, dalsi cast ma vzdelani a nechce ho promarnit.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky