Co čtou deváťáci?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4817
29.12.18 18:56

Dcera, devátá třída: Univerzita výjimečných, Smrtka, Nikdyuš,Kaziměsti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
29.12.18 19:02

dcera čte Stephena Kinga (aktuálně prvák, ale táhne se to s ní už někdy od osmičky), na něm ujíždí :lol: v devítce se jí líbila i od Čapka Válka s mloky a tuším R.U.R. z mojí a dědovy knihovny vybírala různé sci-fi, to mi přišlo tak nějak bez nějakého systému.
zmiňovaného Pratchetta má ráda zfilmovaného, ale knihy ji nijak nenadchly a že by někdy toužila číst opět zmiňovaného Harry Pottera, to ani náhodou. letos pod stromeček dostala od starší sestry cosi anglického od Tima Burtona, tvářila se vcelku nadšeně. a i starší holka ze mne dneska vytáhla peníze, že si tu knížku musí koupit i pro sebe.

starší dcera v té době nějak prakticky vůbec nečetla, krom povinné literatury (a to předtím četla ráda). z nepovinných knih tehdy četla snad jedině Poseroutku (nejdřív anglicky, aby ho měla hned, později i česky), kterého si nechala koupit letos pod stromeček a to už jí je osmnáct :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
95
29.12.18 19:23
@heia píše:
Ahoj, potřebovala bych poradit nějaké konkrétní příklady knih, které mají potenciál být zajímavé pro puberťáky, co chodí do deváté třídy (nebo plus minus podobně). Potřebovala bych vybrat do jednoho projektu nějaké ukázky textů, a čím budou pro děcka zajímavější, tím lepší. (Nejde tam sice primárně o četbu, ale připadá mi smysluplnější pracovat s texty, které je můžou podnítit k četbě, než třeba s Nerudou a Máchou… asi chápete.)

Ideálně aby to byla spíš novější, moderní literatura, klidně fantasy, young adult, ale pokud možno aby to nebyl úplný škvár. Proto ocením hlavně informace od učitelů, od knihovnic, od lidí, co se profesně zabývají literaturou, příp. od rodičů, kteří v tom mají trochu přehled.

Pokud vás něco napadne, třeba pokud jste dávali dětem něco ke čtení pod stromek, budu moc ráda. Ocením informaci „autor - dílo“, případně pokud víte i „žánr“.

Třeba tím inspirujete i další rodiče :-) Moc děkuju!

McManus- Jeden z nás lže (YA detektivka)
Asher- Třináctkrát proto (tabuizovaná témata znásilnění, sebevraždy zasazena do srdceryvneho příběhu- známé jako seriál 13 reasons why)
Sapkowski- série Zaklínač (fantasy- překvapí kluky protože ji určitě hrají jako hru)
Green- Hvězdy nám nepřály
Kerman- Oranžová je nová černá (zpověď ženy o prostředí americké ženské věznice)

Styl psaní ani u jedné z nich asi moc přínosný nebude, ale všechny tyto knihy spojují teenagerům blízká témata nebo jsou u nich populární :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
639
29.12.18 19:24

U nás hodně boduje
Artemis Fowl (série) Časodějové (série)
Hraničářův učeň (série)
Marťan, Artemis (sci-fi)
Enderova hra
Hunger games (bylo velmi oblíbené)
Noční můry (série) často pomůže, když je to i film (seriál), to pak čtou radši

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
182
29.12.18 23:18

Moc děkuju vám všem za tipy i za komentáře, které mi pomáhají se v tom zorientovat. S Harrym Potterem nebo Tolkienem jsme počítala, napadly mě Hunger Games i Pratchett, o Hraničářově učni vím, ale většinu knih, které jste zmiňovaly neznám. Přece jen je to už hodně let, kdy jsem byla v tom věku, a od té doby přibyly žánry, leccos se změnilo, preference jsou jiné, je víc na výběr… ani kolem sebe nemám mládež v tomhle věku, takže jsem vážně vděčná, že jste napsaly. Jdu si udělat seznam a po Novém roce poklapu do knihovny se na to mrknout, zalistovat, vybrat.
Ještě jednou, díky všem!

@Delaltctrl 50 odstínů v light verzi pobavilo :-
@DoubleA Tvoje tipy zní hodně zajímavě, Třináctkrát proto nebo Oranžová je nová černá zní zase trochu jinak, mohla by to být dobrá změna - díky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2013
30.12.18 00:20
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
131
30.12.18 07:31

@heia Co vím, tak kluky oslovily i dobrodružné příběhy o skutečných lidech: Lví kouzlo (o Dr. Emilu Holubovi), Duchové na mé lodi (O Elishovi Kaneovi), Ďáblova písmena ( o prokletém kapitánovi La Pérousovi). Pak taky Odyssea kapitána Blooda (pirátský příběh) a Bezhlavý jezdec (divoký západ). Fantasy Rytířovo kopí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26417
30.12.18 07:59

Zeměplocha, Zaklínač, Hunger games a Hra o trůny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie