Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jsem učitelka a vůbec neřeším, kdo dárek přinesl nebo nepřinesl. Většinou se děti domluví a koupí něco společně. Já jim také každý rok dám nějaký malý dárek. Moje vlastní děti většinou do školy také něco paní učitelce nesly.
Syn vybral pro paní učitelku (1. třída) malé mýdlo s andílkem. Drobnost. Sama bych asi nic nedala. Nemyslím, že by paní učitelka selektovala děti podle toho, jestli od někoho dostane nebo ne
Syn nesl menší svíčku zabalenou v celofánu, paní učitelce do školky, já u toho nebyla když ji předával, měl radost že může paní učitelce něco dát, ale nemyslím si že by učitelka děti škatulkovala podle toho jestli něco přinesli nebo ne. Nedělám to proto, aby si šplhnul, ale proto že mi přide hezké dát aspoň drobnost jakože syn na ni mysli i mimo školku ![]()
Ne, určitě si nemyslím, že učitelka kouká jinak na děti, co donesou dárek nebo ne. Ale doufám, že když ho dcera donesla, tak radost udělal. Dávala jsem i ve školce, vždycky nějakou drobnost, co se dá „zlikvidovat“, tedy ne žádné pracholapky, hrnečky, svíčičky… Letos prvňačka nesla balíček vánočního čaje a vyrobily jsme spolu přáníčko - ona ho vlastnoručně napsala (po třech měsících školy dobrý!). Paní učitelka je fakt skvělá, přišlo mi fajn jí to nějak vyjádřit. Má těch dětí ve třídě 20 a prý některé donesly i větší věci, některé nic, tak snad si nebude rvát vlasy, že je zase jako každý rok zaplavená dvaceti krabičkama čaje…
Já souhlasím u starších dětí (které se domlouvají a kupují učitelce něco dohromady). U školkových dětí a dětí třeba v 1. třídě mi to přijde divné, protože ještě jedeme čistě v dárcích od Ježíška, a nevím, proč by měla dostat dárek učitelka, když dárky nosí Ježíšek. Učitelkám ze školky dáváme dárek na konci školního roku, jako poděkování za celoroční péči.
Vím, že se může dítěti vysvětlit, že některé dárky může dát i dospělý, ale já nějak nevím, proč by je měl dát zrovna paní učitelce a ne třeba babičkám, tátovi a blízkým, prostě dokud děti bezmezně věří na Ježíška, dárky budu kupovat učitelkám až na konci školního roku.
@Anonymní píše:
Dobrý den, jen by mě zajímalo, zda jste dnes dávali učitelkám vašich školáků Vánoční dárečky a vlastně jaký názor na to máte? Myslíte si, že pokuddítě paní učitelce dárek nedonese, že to učitelka může vnímat jako že si jí dítě nebo rodiče neváží?Letos jsme to prostě nestihli a já jsem z toho trošku nervozní, že to paní učitelku zamrzelo nebo tak něco. Omluvte divný dotaz, prosím a také anonym. Moc díky a hezké Vánoce!
Ahoj.
Vlastní zkušenost: Určitě ne. ![]()
Kdyz jsem byla dite tak darky ucitelum na vanoce nenosil nikdo ![]()
No a v Německu, kde žiju, podepisují rodiče na začátku roku formulář (ne prý všude) že se učitelům nesmí nosit žádné dárky. Je to tu zakázané a považuji to za správné.
@zrcadlo já synovi řekla že Ježíšek nosí dárky jenom hodným dětem a když chceme udělat radost dospělým, které máme rádi můžeme jim ten dárek koupit a zahrát si na Ježíška sami ![]()
@a12 píše:
Kdyz jsem byla dite tak darky ucitelum na vanoce nenosil nikdo
My jsme naší třídní na ZŠ milovali a společné dárky dostávala. A od doby co učím, dětem nosím drobnosti, pekla jsem koláč na narozeniny a děti mi vždy něco daly. Je to milé, i když je to třeba namalovaný obrázek.
@Anonymní píše:
My jsme naší třídní na ZŠ milovali a společné dárky dostávala. A od doby co učím, dětem nosím drobnosti, pekla jsem koláč na narozeniny a děti mi vždy něco daly. Je to milé, i když je to třeba namalovaný obrázek.
My nosili jen na konci roku, na vanoce ne
@Aduš8 píše:
No a v Německu, kde žiju, podepisují rodiče na začátku roku formulář (ne prý všude) že se učitelům nesmí nosit žádné dárky. Je to tu zakázané a považuji to za správné.
@tininas píše:
Ahoj.Vlastní zkušenost: Určitě ne.
@zrcadlo píše:
Já souhlasím u starších dětí (které se domlouvají a kupují učitelce něco dohromady). U školkových dětí a dětí třeba v 1. třídě mi to přijde divné, protože ještě jedeme čistě v dárcích od Ježíška, a nevím, proč by měla dostat dárek učitelka, když dárky nosí Ježíšek. Učitelkám ze školky dáváme dárek na konci školního roku, jako poděkování za celoroční péči.
Vím, že se může dítěti vysvětlit, že některé dárky může dát i dospělý, ale já nějak nevím, proč by je měl dát zrovna paní učitelce a ne třeba babičkám, tátovi a blízkým, prostě dokud děti bezmezně věří na Ježíška, dárky budu kupovat učitelkám až na konci školního roku.
spravne, ucitelkam nic nenoste, sak ony si kopi co potrebuji samy.
Sou desne zpovykane, co by nechtely, nic jim nedavejte. To naopak ony by mely nosit darky zakum, za to jak jsou hodni a nezlobi a poslouchaji ty jejich *****
@Aduš8 píše:
Muzu se zeptat proc?
Dobrý den, jen by mě zajímalo, zda jste dnes dávali učitelkám vašich školáků Vánoční dárečky a vlastně jaký názor na to máte? Myslíte si, že pokud dítě paní učitelce dárek nedonese, že to učitelka může vnímat jako že si jí dítě nebo rodiče neváží? Letos jsme to prostě nestihli a já jsem z toho trošku nervozní, že to paní učitelku zamrzelo nebo tak něco. Omluvte divný dotaz, prosím a také anonym. Moc díky a hezké Vánoce!