Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
co dál učit 2,5 letou? Umí se obléknout, svléknout, problém je někdy s ponožkami a tílkem. Obuje si bačkůrky a botičky na zip. Umí na nočník, sama se utře jen po čůrání. Uklízí jen za mojí asistence. Básničky a písničky říká také. Neumí počítat, neumí barvy. Maluje tak, že čárá, vybarvuje, tak že to přečárá nebo tečkuje. Jí sama, jen lžičkou, polévku jen když nemám čas, ale to pak je úplně mokrá. Příborem jí to moc nejde. Co jste učili dál své děti?
Sama jsi vyjmenovala, co ještě neumí, tak se do toho můžeš pustit
Ale raději ať si hraje. Ono to všechno přijde stejně samo, třeba o pár měsíců déle, než to budeš „učit“, ale nakonec je to vlastně jedno, kdy se to naučí. Máš moc šikovnou holčičku, jen doufám, že jsi nevydeptala ostatní mamči, jejichž dvouapůlleté děti tohle ještě neumí…
umí toho hodně, tak pilujte to, co ještě pořádně neovládá - přijde zima a přibudou punčochy, overal, čepice, rukavice…
a jinak ji nech hrát si, prohlížet obrázky, můžete si třeba říkat barvy - ty se budou stejně probírat ve školce, roční období - proč je, co je pro ně charakteristické a časem uvidíš o co bude mít zájem - když se bude ptát, tak jí odpověz…
Tak to je šikulka, ale proč to píšeš, když sama víš, co neumí
A co takhle číst knížky, náše děti se toho nejvíc naučili z knížek.....
Myslim, že toho umí dost. Obléknouta s vléknout se kolikrát neumí děti ani ve 4 letech
(znám to jsem učitelka ve školce
) Na počítání je myslim ještě brzy, barvy bych spíš jen tak při každodenních činnostech (obleč si červené tričko apod.) A s ti kreslením si hlavu nelam, čárání je v tomhle věku normální, na to přijde sama, neboj, stačí, že bude mít možnost malovat.
Máš šikovnou holčičku, s tim učením bych to tak nepřeháněla, spíš tak nenásilně, navíc v tomhle věku to děti většinou chtějí dělat samy, tak bych jí prostě nechala
![]()
Já bych řekla, že toho na svůj věk umí víc než kdejaké dítě
![]()
Takže souhlasím s ostatníma. Vylepšovat to, co není perfektní a nechat taky trochu klidu a užívat dětství ![]()
Připadá mi, že jsem zmrzla na mrtvém bodě. No knížky ráda prohlíží, umí toho hodně vyjmenovat, co je za obrázky, ale když chceme barvy, tak hádá, denně jí ukazuju co je tohle za barvu, a pak chci třeba, aby mi přinesla žlutou, tak nic. Ale nijak to nehrotím, jen tak že ukazujeme a říkáme si jaké je tohle auto. Kolik má prstů, umí vyjmenovat všechny prsty na ruce, jak se nazývají.
Chodila na cvičení s dětma, ale ty byly starší, a běhala na druhou stranu, než ostatní. Za ruku se s nimi vzít nechce, a dělá jen, co ji baví, třeba s míčem, se nadovyvádí. Ale nechce půjčovat hračky, ani po domluvě, na písku všem hračky zabaví a už nechce vydat, jen pak s velikým přemlouváním a s hrozným pláčem, až mne to mrzí.
Je šikovná ![]()
Já bych zařadila ještě nějaké hračky a pomůcky na procvičení jemné motoriky - dcerka má navlékací dřevěné korálky, nejprve velké, teď už i malé..Ráda skládá takové ty malé barevné hříbečky - „mozaiku“.
Nebo může zabavit dětské „šití“ - motýl a provlékám dřevěnou „jehlu“ s provázkem většími dírkami..
V tomto věku jsme zkoušeli malovat prstovými barvičkami, vodovkami nebo omalovánky „vodou“, kdy se maluje jen čistým štětcem a není nutný velký úklid ![]()
Pokud je hudebně nadaná, pořídila bych dětské hudební nástroje - tamburínu, malé činelky, triangl, dcerka má i flétnu..Hudebně nadané děti budou při poslouchání z CD tancovat a samovolně hrát nástroji do rytmu.
Moje dcera už nějaký čas zdatně hraje pexeso - z klasického odebereme půlku, pokud s ní hraju sama, když hraju i se synem a dětmi se sousedství, hrajeme s celým pexem..
Má dobrou paměť, je úspěšná..Jen je problém při větším počtu hráčů trpělivě počkat, až na ni přijde řada, zvlášť, když ví stejnou dvojici..
Dětské obrázkové člověče je taky fajn věc..I na naučení barviček.
Potom hrajeme různé jiné hry s pexesem a pexetriem(pro tak malé děti se hodí jen „zvířecí rodinky“, kdy se přiřazuje „máma, táta a mládě“, jen ale, pokud ty zvířata pozná..Nehrajeme jen klasicky, že hledáme dvojice,trojice(tak hraju jen se starším), ale odebíráme z hromádky a přiřazujeme..
Jinak taky souhlasím, že děti si musí hlavně volně hrát..
Každé „organizované“ činnosti věnujeme několik minut denně, dokud to malou baví..Ale snažím se jí naučit, že je nutné rozdělanou práci dokončit, hru dohrát, obrázek dokreslit..Záměrně volím krátké činnosti..Při velké únavě na pravidle dokončení netrvám za každou cenu.
Ahoj Klarko, naprosto chapu, ze bys rada dceru dal vedla, protoze zamrznout na jednom bode je ubijejici prevazne i pro to dite. Pokud si vzpominam na syna, tak v tomto veku byl nejdulezitejsi krok ostatni deti a kolektiv. Presne jak pises - pujcovani hracek, deleni se, zapojeni do cinnosti ostatnich, chodila jsem s nim hodne na pisek za ostatnimi nebo do hernicek. Neobeslo se to bez kriku, place, vztekani, ale casem se umel zaclenit a s detmi si pohrat. Co se tyce barev, tak muzu doporucit nejake basnicky s barvami, ja takto pilovala se synem vyslovnost, jinak bychom skoncili na logopedii, koupila jsem mu knizku, kde byly vsechny pismenka a kazdy den jsme si predcitali basnicka na jednotlive pismenka, takze snad by se treba dalo sehnat neco podobneho na barvy
Opakovani je matka moudrosti
Jinak je dobre spis vypozorovat, cemu by se dal rada venovala dcera, je to jeji rozvoj, takze neco ji urcite bavi vic, neco min, takze v tomto souhlasim s ostatnimi, proste si hrejte tak, at ji to bavi, takhle se rozviji uplne nejlepe
Napriklad jsme na prochazce sbirali listi a doma na zemi si vytahli hromady barev a stetcem na ne malovali, vsechno bylo spinave a mokre
ale syn byl spokojeny, mel taky problem s jemnou motorikou, na to je dobre se zamerit. Jinak urcite na internetu najdes spoustu odkazu, jake hry se daji podnikat s tak starymi detmi.
Ještě k tomu hraní si s dětmi. Obávám se, že na to je taky ještrě malá, i tříleťáci si nehrají spolu, ale vedle sebe a s tím půjčování to taky není nic zvláštního, takhle staré děti vidí sebe jako střed světa, takže po ní nemůžeš chtít žádnou empatii.
Chápu, že jí chceš dál rozvíjet, ale spíš bych se teda zaměřila, jak píšou holky, na tu jemnou motoriku a různé skládanky, dřevěné vkládanky a tak. To jí bude rozvíjet zrakové vnímání a mohlo by jí to i bavit.
Temaho píše:
Ještě k tomu hraní si s dětmi. Obávám se, že na to je taky ještrě malá, i tříleťáci si nehrají spolu, ale vedle sebe a s tím půjčování to taky není nic zvláštního, takhle staré děti vidí sebe jako střed světa, takže po ní nemůžeš chtít žádnou empatii.
Chápu, že jí chceš dál rozvíjet, ale spíš bych se teda zaměřila, jak píšou holky, na tu jemnou motoriku a různé skládanky, dřevěné vkládanky a tak. To jí bude rozvíjet zrakové vnímání a mohlo by jí to i bavit.
Pod to se plně podepisuju..Mateřská centra a různé organizované aktivity nemusí mít ještě v tomto věku blahodárný význam..Zase ale záleží na dítěti..Dle mého názoru to nemá význam do 2 let vůbec a potom individuálně..Já jsem začala chodit s dětmi jednou týdně do MC od 2 let, u staršího to bylo o nervy..On byl takový dobrák, že všem všechno půjčil, agresivnější děti mu braly hračky z ruky, matky se na to dívaly a nic neřekly
Však jsme tam brzy přestali chodit, narodila se dcerka..
Nijak mu to neublížilo, do školky nastoupil v pohodě, bez adaptačních potíží..
S dcerkou chodím do MC taky od 2 let, ale spíše k vůli výtvarným činnostem, které ji baví, ale mě po nich nebaví uklízet
V MC mi společné uklízení nevadí a malovala už i na hedvábí - tím myslím věk kolem 2 let, teď už je to trošku o něčem jiném..
Ale s jinými dětmi jsme v kontaktu od malinka - máme přátelé s dětmi, hřiště..Někdy je to o nervy..A tak do 2 nebo 3 let si dítě skutečně v kolektivu nehraje, hraje si samo..
Jinak co jsem dcerce koupila a baví - foukací fixy..To sice nerozvíjí ruku, fouká se do toho, ale dítě to baví a líbí se ty hezké obrázky podle šablon
Pro zábavu super, nemusí si hrát jen s „didaktickými hračkami“..
Dále se dcera hodně zabaví, když jí do dětské kuchyňky dám na „vaření“ hrách, čočku apod..To ale dělám jen, když mám náladu uklízet potom
Ale to je nejlevnější metoda na procvičení jemné motoriky..
Existují různá puzzle o 6,9 dílech, mají předtištěný obrázek vespod, potom puzzle o 16 kouscích na kartonové desce, má vespod obrysy dílků..