Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky maminky co dáváte dětem na imunitu, když chodí do školky?
Syn 4 roky je pořád nemocný už je objednaný na imunologii, ale až na únor a ráda bych věděla s čím máte dobrou zkušenost?
Zatím bere betaglukan, D ale nevidím žádné zlepšení.
Bylo mi doporučeno colostrum máte s tím zkušeností?
Děkuji všem za odpověď. ![]()
Z mé zkušenosti jsou děti a děti. Některé se mohou na hlavu stavět (teda jejich rodiče) a stejně jsou pořád na kupě, jiné neberou nic a jsou zdravé a v pohodě. Mám doma obě ty děti, stejné geny, stejný pohyb na vzduchu, spaní ve stejné místnosti, stejná strava atd. atd. Syn pořád nějaká rýmička, dcera téměř nikdy nic ![]()
Krom těch betaglukanů a déčka můžeš doplnit ještě Céčko a zinek, my brali i preventan, ale velké zázraky bych nečekala. Můžu tě ale uklidnit, to, jak dítě marodí ve školce, nic moc nevypovídá o tom, jakou bude mít imunitu z dlouhodobého hlediska ![]()
D3 a hodně ovoce a zeleniny. Celkově zdravý, vyvážený jídelníček, pobyt venku. Doplňky stravy absolutně k ničemu.
Ale ve školce děti nemocný prostě jsou. Syn byl výrazně víc doma než ve školce až do předškoláku. Předškolák už lepší.
Detem davam kolostrum a betaglukany (plus se snazim dodrzovat zasady zdraveho zivotniho stylu).
Pokud je to mozne, podle me je taky dulezite od podzimu do jara neprechazet vsechna nachlazeni jako rymicky a kasilky a proste nechat dite nekdy treba tyden az 2 doma do uplneho vyleceni.
@unuděná píše: Více
Céčko má v tom betaglukanu. Jenže on byl třeba měsíc a půl doma pak šel do školky 3 dny a šup znova 10 dní doma pak zas na 4 dny a zůstal týden doma a teď je znova nachlazený. 🤦 🤦
@Verča2698 píše: Více
Nj, to je bohužel realita spousty dětí
Obávám se, že moc rad na to není, držte se.
@Asta135 píše: Více
No tak zeleninu do něho nedostanu vůbec on má celkově problém s jídlem už od malá a ovoce max banán či jablko. Já právě doufala, že to bude procházka růžovou zahradou, když chodil do dětské skupiny a nic on je snad nejvíc ze všech dětí nemocný. ![]()
Pobyt venku několik hodin denně, dlouhodobější pobyt u moře nebo na horách. Otužováni. Moje malá zatím chodí v teniskách a tenké bundě do školky (je od mala zvyklá)
Ale jak už někdo psal - někdy pomůže jen z toho vyrůst. Me prijde ze u nejmladší se to zlepšilo kolem 4.marozenin - to uz chodila dva roky do školky a prošla si spoustou rymicek a viróz.
A spoustu ovoce a zeleniny (s tím mám problém - bonbónky a mlsy bohužel jsou atraktivnější).
Děti otužujeme v bazénu, ven chodí za každého počasí a oblékáme spíše méně, první spala venku přes den do 2,5let, mladší spí v 15m také nejčastěji venku, snažíme se, aby měly děti hodně pohybu a sportu a jedlý zdravě…
@LednovaLocika píše: Více
A máte je oba stejně často a závažně nemocné? Podle mě strašně moc dělá asi nějaký genetický základ, protože my toto děláme s oběma dětma a dcera fakt nemarodila (krom neštovic, spály a covidu) skoro nikdy, ani ve školce, syn ještě na druhém stupni pořád nějaká viróza
A ten se cpe třeba zeleninou podstatně víc, než dcera, pohybu má taky fůru a prd z toho ![]()
@unuděná píše: Více
Já právě i chlap máme dobrou imunitu jsem nemocná 1 za 1-2 roky chlap to samé. Je pravda, že asi to otužování no pro mě je malý vymodlene dítě a neustále od malá měl nějaké problémy pořád něco snad si o prošel vším takže jsem se o něj čím dál víc bála a samozřejmě pořád oblékala, co kdyby mu byla zima 😂 takže nejspíš částečně za to můžu i já. 🤦
Rybi olej davam. Kluk byl hodne nemocny jen po covidu jak se prvni rok sundaly rousky. To bylo peklo. to odneslo slusne i mimino. Loni to bylo mnohem lepsi. Predskolak chybel 3 dny za cely rok kvuli rymicce. Zbytek absence bylo planovane. Batole rymicky a z toho 2× na atb kvuli druhotne infekci. Letos chodi do skolky uz i batole a zatim ‚jen‘ zapal plic a jedna ryma co dochazku nenarusila. Jinak jsem prekvapena jak se drzi. Jeste nemela zadnou teplotu, coz je fakt prekvapeni. Prvnak jednou ryma a stacilo zustat doma jeden patek jinak chodi. bude lepe a lepe
@hospodki píše: Více
Rybí olej mu asi taky koupím ještě, ale musím v sirupu koupila jsem mu totiž ty rybičky od omegamarine, ale to odmítá přitom jsou výborné mě teda chutnají 😂
@Verča2698 dávám ten ten od moellers s ovocnou příchutí a ji mi to i batole od roka a čtvrt. Je v něm i C a D tak už nic nepřidávám