Prodloužení patní kosti u dětí

9040
5.12.24 18:44

Prodloužení patní kosti u dětí

Je tu někdo, jehož dítě to podstoupilo? od jara jsme byli dvakrát na ortopedii se synem, kterému je deset let. Má bolesti patní kosti. Na jaře i v létě vyhodnoceno jako růstová bolest. Před měsícem mi sportovní doktor dětí řekl, že má podle něj syn pryčně plochou nohu. Řekl, ať jdem na ortopedi znova. Tak jsme tam dnes byli, doktor to na začátku poněkud bagatelizoval, že je situace neměnná. Když jsem řekla, že syna ty nohy už bolí obě a ne jen levá jako na jaře, poslal nás znovu na RTG. Situace není lepší. Patní kosti v růstu zaostává za zbytkem chodidla. A řekl mi, že to necháme ještě rok, do 12 let a pak by nás poslal na Bulovku. Tam nějaký docent dělá prolongaci patní kosti tak, že tam strčí kost z pánve… Že na rtg je vidět zhoršení na levé noze. Že máme štěstí, že syn je štíhlý, že se unese. Že závodně plave nevadí, to mu pomáhá. Že hraje florball už je horší. Tvrdé povrchy tomu nepomáhají, hlavně zhoršují bolesti. Které má teď denně.
He pravda, že teď trénoval hodně na turnaj ve florballu za školu.. ještě že školou bruslí už 8 týdnů. A k tomu trénoval plavání na krajské závody. Takže to bude teď lepší. Myslím bolesti. RTG to nezmění.
Znáte někoho, kdo na tom byl? Je to řešení? Pomohlo to? Bojí se té operace a já taky. Hledám zkušenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3550
5.12.24 19:25

Kedze relativne sportuje tak by som tento stav konzultoval zo sportovym lekarom. Su kliniky sportoveho lekarstva kde o tom budu urcite vediet viac.

To co pises je dost zmatocne a nesedi mi to. Pricne plocha noha a boli ho pata? Rustova bolest sa riesi operativne? Moj zaver z tychto zmatkov je ze potrebujes lepsieho lekara (alebo lepsie pochopit co ty ten lekar hovori).

Urcite by som sa pytal: Co ho konkretne boli? Ma tam zapal? Ma tam ‚nevhodne‘ vedeny nerv? Zapal vznika z coho? Proste musi tam byt nejaky dovod.

Edit: Napriklad na slinike sportoveho lekarstva dokazu robit CT/MRI v pohybe a to je na pohybove (sportove) bolesti dolezita diagnosticka metoda.

Edit2: Este ste neboli ani na CT a uz chce operovat? To mate nejakeho africkeho samana alebo co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16464
5.12.24 19:51

Ja se priznam, ze na plany typu “pockame a pak uvidime”, jsem uz alergicka. K danemu odbornemu lekari bych sla hned. Treba vam rekne, ze operace neni potreba a vy se nebudete muset strachovat dva roky zbytecne. Nebo neco poradi, nebo synka indikuje k operaci rovnou, ale uz budete u toho praveho.

Neni srovnatelne, ale syn mel mezeru mezi jednickami a vsichni zubari, ze to bude na rovnatka, operativni reseni apod. No a tak jsem se deset let chystala na rovnatka a kdovi co. A samozrejme ma zuby rovne, jako z katalogu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9040
5.12.24 21:39
@IcePlanet7 píše: Více

Příčně plochá noha vznikla jako následek pomalého růstu patní kosti. Bolesti patní kosti jsou už rok, ty jsou od růstu té patní kosti. Teď už má bolesti celého chodidla ze spodku. To je následek příčné plošné nohy.
Synovi roste přední část nohy, hlezna a nártu rychleji než patní kost.
Sportovní doktor nás poslal na ortopedii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3550
6.12.24 17:04

@alisekR Niesom lekar a mam obmedzene znalosti, ale (prosim nejaky doktor ma opravte, upresnite):

1. Nemali by pri priecne plochej nohe boliet prsty, pripadne oblast metatarzalnych kosti (nevznikaju tam unavove zlomeniny?)?

2. „Příčně plochá noha vznikla jako následek pomalého růstu patní kosti.“ O tom by sa dalo s uspechom diskutovat. Priecne plocha noha ma velmi vela inych pricin a mimo ine jeden z nich je sportovanie v mladom veku.

3. Boli ste vysetreni na „tlakovej podlozke“ (neviem ako sa to vola po slovensky) kde sa snima tlak pri stati a pri chodzi, pripadne pri sporte ktory najviac robi? Ake su vysledky tam, dava to pomerne presne cisla. O kolko ste ‚mimo‘?

4. Boli ste na CT + MR? Idealne na pohybovej? Mali by tam bit vidiet pomerne detailne centra zapalov (ak tam nejake su) kedze tolko sportuje tak by som ocakaval ze minimalne upon achylovky bude zapaleny (90% sportujucich deti ktore som poznal mali tento problem), pripadne tie upony zo spodu chodidla, teraz si nespominam ako sa volaju. Zase diagnostika z krvy je nepresna a neadresna potrebujes MR alebo CT (si nespominam co je lepsie na zapal).

5. Je diagnosticky absolutne vylucena zlomenina/prasklina patnej kosti, clenkovych kosti, alebo metatarzalnych kosti? Pripadne neziaduce zmeny na chrupavke (praskliny, vyvojove vady? Specialne by som upozornil doktora ze hladame aj/hlavne unavove zlomeniny a tie sa hladaju na MR, na RTG ich nevidiet.

Ako by som postupoval ja:
A. Presne od syna zistit co znamena „boli“ Pichava bolest pri doslape? Tupa trvala bolest bez ohladu na pohyb? Je bolest povrchova alebo vychadza z vnutra? Pulzuje bolest s tepom? Je staticka? Ked si sadne, nohu vylozi tak aby ju mal vodorovne a pocka 2h tak ho noha boli? Kde presne? Nasledne ides prstom kde to boli? Boli to pri tlaku bruskom palca, alebo to boli ked mu tam „surovo“ zarazis nehet? Kolko hodin denne trenuje? Toto su vsetko dolezite informacie na ktore sa mal lekar pytat alebo si to sam vysetrit.

B. Overit zapalove loziska + zlomeniny (teda presne zistenie sucastneho stavu) - Potrebujes minimalne MR a mozno aj CT a co je absolutne najtazsie potrebujes doktora ktory dokaze ten vystup z pocitaca precitat a rozumie tomu.

C. Ak je zapal, tak najskor sa musi vyriesit zapal.

D. Ked je absolutna istota ze nieje zapal (a pripadne zlomeniny sa zrastli), tak urobit tu tlakovu analyzu, zistit ake su odchylky, k tomu pre istotu by som znovu urobil CT/MR aby bola istota ze vsetky upony/slachy su tam kde maju byt a ziadna nieje zuzena/odtrhnuta (aj ked to v beznom zivote nijako neobmedzuje pri vykone to moze sposobovat problem).

E.1. Ak su tlakove odchylky ‚normalne‘ tak nasadit cvicenie (je vo vyvoji, takze nohu je mozne este stale korigovat), su to normalne cviky ako detom upravit chodidlo. K tomu nechat urobit 3D vlozky do topanok namieru podla vysledkov tlakovej analyzy

E.2. Ak su tlakove odchylky vacsie nez male tak urobit znova MR (alebo CT) v pohybe nasledne konzultacia u fyzioterapeuta a cvicit tak ako povie

E3. Ak su slachy/upony nejako zuzene alebo odtrhnute ale neobmedzuju v beznom zivote tak si treba zo synom sadnut ci chce mat karieru profesionalneho sportovca, alebo nie… ak ma sancu a chce tak to zoperovat a opravit. Ak nema sancu/alebo nechce/ tak s tym oboznamit fyzioterapeuta a nechat si poradit cviky ako presunut maximum zataze na ine upony/svaly (co u achylovky dost dobre nejde, ale u inych uponov to relativne ide).

Obecne
O.1. V kazdom pripade ked ide do vykonu tak by som pouzival vysoke topanky (minimalne kym nebudu vyjasnene body A-D), bandaze, pripadne ortezu
O.2. Dosledne sa treba venovat rozcvicke (kazda cast tela -teda aj pata/clenok- sa musi pred vykonom zahriat a prebehnut v celom uhle/rozsahu pohybu) a rovnako to iste plati pre strecing - kolko casu po treningu venuje strecingu?
O.3. Kedze uz ma nejaky ‚handycap‘ tak je dolezite (viac ako inokedy) aby mal absolutne spravnu techniku vsetkeho co robi, teda behat nemoze cez patu, ak maju trening vo fitku tak musi vediet ako sa robi drep… V jeho pripade nieje dolezite ci tych drepov zvladne 10 alebo 100 ale aby boli technicky spravne!!!
O.4. Spravna chodza, vyhnut sa akejkolvek zbytocnej zatazi nebehat ked netreba (napriklad v triede cez prestavku), neskakat po schodoch, takze to bezne denne nic (ale 1000× nic zabilo slona ze ano).
O.5. Pri vybere fyzioterapeuta pozor, existuju ludia ktory to studovali, vzdelavaju sa stale… a su aj ludia ktory boli na weekendovom kurze aj to cez webkameru… Podobne plati aj pre lekarov…
O.6. Ci aktualne obmedzit treningy alebo nie by som nechal na synovy… ja som za ich neobmedzovanie, radsej by som sa snazil v normalnom zivote co najviac znizit zataz a treningy nechal minimalne kym nebude jasne co sa vlastne deje.
O.7. Vie si vobec zaviazat topanky? Bez urazky, ale 99% deti toto aktualne nevie, ako maju byt spravne utiahnute snurky, ako ma topanka sediet na nohe, ze nemoze v topankach chodit ked tam ma pokrcenu ponozku… Ak ma trvale zaviazane topanky a iba si ich nazuje tak to moze byt hlavny dovod (v spojitosti zo sportovou zatazou)
O.8. Ponozky - neviem ake pouziva ale mne sa osvedcili ‚sportove‘ - ked ich chytis do ruky tak spodna cast ma anatomicky tvarovane casti a je vyznamne hrubsia ako horna (to casto byva iba taka lahka sietka).

Znovu upozornujem niesom doktor, povedzme ze maximalne pouceny sportovec-laik… ale trvam na tom ze sa mi ten uvodny prispevok nezda a rozhodne by som z jedneho-dvoch RTG nenechal ist syna na operaciu.

Znovu bod 1+2. Nieco som si k tomu pozrel, ked uz sa tu relizujem ;-) a aby pri priecne plochej nohe vznikali tak velke bolesti PATY ako popisujes sa mi proste nezda. Inak povedane podla mna je to nezmysel. Je to vacsinou popisovane v tych najhorsich/najpokrocilejsich stadiach (co je u 12r dietata absolutne vylucene aby malo takto pokrocile stadium aj keby trenovalo 8h denne), ale v prvych stadiach by to malo zacinat bolestami prstov, me… kosti, alebo aspon tvorbou otlakov, pluzgierov, odrenin. Ak nic take predtym syn nemal, tak sa mi to nezda este viac (samozrejme kazdy sme iny a moze byt jeden z 10000 ktory to ma takto zvlastne - ale aj tak je to podozrive).

Edit1: Kozmetika

Edit2: Este som zabudol ze dolezite je zmerat/sledovat osove zatazenie nohy, to tlakove meranie tomu pomaha, ale obecne ci ma nohy do X alebo do O. Pretoze pri ‚normalnom‘ chodidle mozu nohy do O vytvorit uplne iny doslap ako nohy do X… beznemu cloveku to nemusi vadit, ale pri vykonnostnom treningu moze 1mm rozhodovat o tom ci je to OK alebo uz nie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9040
6.12.24 18:11

Protože nejsi doktor, tam mě vůbec nebaví reagovat na tvé domněnky. Asi to myslíš dobře. Ale jsou to jen dedukce. Syn tam žádný zánět nemá. Krátká patní kost je genetika. Ono totiž stačí pochopit jak dětem chodidlo roste. Žádnou zlomeninu nemá. Boty si zavazuje. Pokud možno nosí boty kotníkové krom léta. A nosí boty kvalitní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3550
9.12.24 14:53

OK tak mu to nechaj zoperovat, to urcite odstrani rastove bolesti a precne plocha noha sa vdaka tomu sama opravi.

Edit: Aby som nebol iba sarkasticky :-) Si na verejnom fore. Kazdy tu prezentuje svoj nazor a je iba na tebe aby si sa na to pozrela dostatocne kriticky a zvazila co z toho ti dava zmysel a co nie. Ja by som nedovolil dieta operovat bez toho aby sa vylucil zanet alebo zlomenina. Oboje si vylucila iba na zaklade tvojho pocitu. Ale o svojom dietati rozhodujes sama mna do toho nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9040
9.12.24 16:55

Zlomeninu a zánět jsem nevyloučila já, ale lékař. :zed: pak si napsal xxxx blabla domněnek. Takže to bylo vše mimo mísu. Chtěla jsem názor někoho, kdo o tom něco ví. To ty nejsi, takže zbytečné psaní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3550
9.12.24 17:07

@alisekR A ako to ten lekar vylucil? Pozrel sa z okna?
Ako som pisal na potvrdenie/vylucenie unavovej zlomeniny potrebujes MR. Bolo urobene MR? Z toho co si pisala nebolo! Teda nemozno urobil zaver ci unavova zlomenina v nohe existuje alebo nie! Si tuto primitivnu logicku uvahu skonzultuj s akymkolvek lekarom aby si si urobila vlastny nazor.

Never mi si na verejnom fore a kazdy si sem moze pisat co chce. Moj prispevok by nebol o nic hodnotnejsi keby som sa predstavil ako dr rndr css dc :-D (nie, naozaj ziaden z tychto titulov nemam)

Mozes si byt primerane ista ze som absolvoval MR s viacerymi detmi nez ty!

Viac do tejto temy uz nepisem. Je len na tebe co odsuhlasis aby sa dialo na tvojom synovy a ked si presvedcena ze ta navrhnuta operacia je spravny postup chod do toho (a to ci by som to ja osobne robil inak ti fakt moze byt uplne jedno).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí