Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mladší syn -9 let poslední 4 dni chodí často čurat, třeba i po hodině a občas se mu i stane, že si pak ještě trošku krupne. Může to být zánět? Moč má normální světlou barvu a nijak není cítit.
Může, vemte ranní moč a šup k lékaři, než se to rozjede ještě víc..
@unuděná píše: Více
OK, a jak dlouho pak trvá udělat rozbor?
Pomůžou zatím nějaké léčivé čaje, nebo něco, třeba sušené brusinky?
@Jana7ka píše: Více
To je na počkání, detekují se tuším bílkoviny, pH a stopy krve. Pak ti řeknou, co a jak, jestli to bude chtít atb nebo ne.
Zatím ať hodně pije.
U nás to řeším poslední měsíc s třiletym. Hlásili že školky, že furt chodí. Klidne třikrát do hodiny. Byli jsme u doktorky s mocí, udělala i test na glykémii z krve. A nic. Nic ho neboli, když jde čůrat, vždy se vyčůrá a ne málo. Prostě průtokový ohřívač. Prý může mít lehký stres třeba ze školky, může ho víc dráždit chladné počasí. Oblékaný chodí přiměřeně, snadno se potí. Ve školce se mu líbí. Tak teď má homeo na stres a uvidíme. Třeba zas na jaře přestane ![]()
Jo a ještě bral sirup brusinkový na doporučení týden a žádná změna
@Jana7ka píše: Více
Udělají orientační papirkový test a když tam budou vysoké hodnoty tak dají rovnou ATB, když to bude méně průkazné tak to pošlou do laborky a to bude výsledek druhý den
@Tanado1229 Už chodí do školy, ze stresu to asi nebude spíš někde prostydl. Ale je mi divné, že se nevyčurá najednou.
@Jana7ka no to je právě tím zánětem, on ne že by nevycural vše ale měchýř má citlivý tím zánětem a nutí ho tomcurat i když tam je jen málo moci…ono se tím vlastně tělo i brání aby se ty bakterie vyplavovány a nestoupaly nahoru k ledvinám…proto se má hodně pít. Určitě mu můžeš dát brusinky, brusinkovým čaj, nebo ten syrup a opravdu ať hodně pije i jiné tekutiny. Nevím jestli tak malý může urologický čaj, to se kdyžtak zeptej v lékárně.
@Vladusxx Náš třeba zánět neměl a nemá… tak právě nevíme a vždy vyčurá hodně. Pije dost, to pil vždy, akorát teď chodí často čůrat. Ale večer jde naposled třeba v devět a v pohodě vydrží bez nehody do sedmi, kdy vstává
@Tanado1229 tam může být jiná příčina. Třeba prostě víc vylučuje… Já třeba vždycky hodně zas chodila v noci. Je pravda že v noci taky často dohanim piti. Ale i když jsem přes den pila víc chodila jsem málo, třeba jen jednou dvakrát, a večer než jsem šla spát tak třeba ex a pak ještě 2× v noci…
Pak jsem zjistila že nejsem sama a má to tak i několik mých kolegyň. Tak jsme to tak pro zajímavost řešili s urologem když byl u nás kvůli něčemu na konzultaci a on říkal že je to naším biorytmem a denním režimem. Že přes den litame v práci a nemáme tolik času si dojít tak tělo vodu zadržuje a moc hodně koncentruje. A večer když dojdeme domu tak zacne odvodnovat. A že kdybysme přešly na jinou práci tak se to zas po nějaké době upraví jinak. A je pravda že co jsem doma na rodičovské tak chodím normálně přes den a v noci..jen třeba jednou dvakrát a to ještě spis vstávám kvůli dětem ne že by mě probudilo že se mi chce na WC…