Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Tak moji chlapi(jak malí,tak velký)mají nejvíc rádi ovocné koláče a navrch štáva z kompotu uvařena s pudinkem.Rychlé,levné a hlavně chutné ![]()
Většinou nic
Když už se odhodlám, dělám buď povidlovou nebo ovocnou s drobenkou (a nebo štrůdl, ale to je jiná věc
). Ale ty asi myslíš na buchtu, kde je to potřeba? To mám ráda piškot, pak upečený pomazat zakysanou smetanou s vanilkovým cukrem, poklást libovolným ovocem a zalít buď želatinou nebo pudinkem uvařeným ve vodě…
ano, my taky rádi ovocné - základ piškot, krém jogurt+ušlehaná šlehačka, navrch ovoce a pudink ne ze šťávy kompotu, ale příslušného druhu sirupu, je to barevnější a sladší. Např. mandarinky kompotované + kolečka banánu a na to poleva 1 dcl pomeranč. šťávy, dolít do půl litru vodu a uvařit s vanilkovým pudinkem jako pudink.
Taky rádi Míša řez, tam je tmavý piškot, tvaroh s máslem a čokoláda.
Jinak na buchtu kynutou to se peče samozřejmě dohromady - kynuté těsto, tvaroh, ovoce, drobenka.
A děti teď úplně nejradši strouhanou buchtu s tvarohem: nastrouhá se půlka těsta, zalije tvarohovou nádivkou, nastrouhá druhá a upeče, ono se to tak propojí a děti to milujou. Je to rychlé, nemusí se vytahovat vál, najednou upečeno, hotovo. Kdyby někdo chtěl recept, tak kdyžtak dodám.
buď peču ovocné koláče s drobenkou - kynuté, nebo udělám pištok a jak už psala ovoce s pudinkem a tou šťávou z kompotu, nebo já mám moc ráda směs tvarohu, kysané smetany popř. poklást nějakým ovocem, postrouhat čokoládou… želatinu moc nepouživám ale je taky dobrá.. záleží na daném receptu…
Moc dobrá je rozpuštěná čokoláda smíchaná se zakysanou smetanou nebo jogurtem, udělá to moc dobrý a lehký krém. Na klasický plech s okrajem to dávám v poměru 1 smetana či jogurt (150-200 g) a 1 čokoláda na vaření (100 g), ale klidně se může dát vyšší vrstva z dvojnásobné dávky.
A potom je ještě dobré smíchat ušlehanou šlehačku s oslazeným tvarohem (trochu ho ředím vodou a taky vyšlehám) - chutná to trochu jako pribiňák.
Betty03 píše:
ano, my taky rádi ovocné - základ piškot, krém jogurt+ušlehaná šlehačka, navrch ovoce a pudink ne ze šťávy kompotu, ale příslušného druhu sirupu, je to barevnější a sladší. Např. mandarinky kompotované + kolečka banánu a na to poleva 1 dcl pomeranč. šťávy, dolít do půl litru vodu a uvařit s vanilkovým pudinkem jako pudink.
Taky rádi Míša řez, tam je tmavý piškot, tvaroh s máslem a čokoláda.
Jinak na buchtu kynutou to se peče samozřejmě dohromady - kynuté těsto, tvaroh, ovoce, drobenka.
A děti teď úplně nejradši strouhanou buchtu s tvarohem: nastrouhá se půlka těsta, zalije tvarohovou nádivkou, nastrouhá druhá a upeče, ono se to tak propojí a děti to milujou. Je to rychlé, nemusí se vytahovat vál, najednou upečeno, hotovo. Kdyby někdo chtěl recept, tak kdyžtak dodám.
Betty, prosím ten recept. Tvarohové buchty máme rádi a když je to rychlé, tím líp
Díky ![]()
ja delala minuly tyden buchtu a dala jsem na ni po upeceni ovoce z kompotu a zalila pudingem uvarenym ze stavy z toho kompotu. ![]()
dnes se chystam na kokosovou buchtu. na neupecene testo se nasype kokos a cukr, po upeceni se polije smetanou (jeste horke)
Jako už tady některé holky zmínily, světlou buhtu potřeme marmeládou, poklademe ovocem a zalijeme ovocným pudinkem (jahoda, malina..), který rozděláváme se šťávou z ovoce ( a dolijeme vodou, nikoli mlékem), Chutná mi to víc, než když je tam rosol… ![]()
Tak já udělala klasický olejový piškot,¨ještě než jsem ho dala péct,tak jsem si uvařila z půl litru mléka klasický pudink a po lžících dala cik cak na piškot a dala péct.Na studenou jsem potřela 2 zakysané smetany s cukrem a postrouhala čokoládou.mňamky,teď jím u kávičky.
Tak recept na tvarohovou strouhanou buchtu:
40 dkg hladké mouky, 3 lžíce mléka, 25 dkg moučkového cukru, 1 prášek do pečiva, 1 Hera, 1 žloutek, 3 velké lžíce tmavého (=holandského) kakaa - uhněteme těsto-hroudu, dáme ztuhnout do ledničky, já dávám do mrazáku, aby to bylo rychle.
Uděláme si tvarohový krém: 2 tvarohy, 1 dcl mléka, 2 žloutky, 20 dkg cukru moučka, 1/2 vanilk. pudinku (=nasypat prášek, ne uvařenýho), sníh ze 3 bílků (vyjde to tedy celkem na 3 vejce - 1 žloutek do těsta, 2 žl. do tvarohu, z bílků pak sníh)
Zmrzlé těsto vyndáme, rozdělíme na půlku, vymažeme a vysypeme plech hrubou moukou, půlku těsta rovnoměrně po něm nastrouháme na hrubém struhadle, nalijeme tvarohový krém a opět po celém rovnoměrně roztrouháme zbytek těsta, upečeme a hotovo! ![]()
Dejte vědět, jak chutnalo.
![]()
Natalushka, tak to dělám podobnou s tím pudinkem, akorát dělám dvoubarevnou - světlý a tmavý piškot:
Tak vám sem ještě hodím recept, a jdu zas něco dělat pro změnu /dneska máme teda makovou bábovku/
tak ta pudinková:
20 dkg cukru moučka, 20 dkg hladká mouka, 4 vejce, 100 ml oleje, 100 ml vody, 1 prášek do pečiva.
Umíchám těsto, naliju na vymazaný vysypaný plech. Umíchám toto těsto podruhé, ale přidám 2 lžíce kakaa a vyleju na to světlé. Uvařím si kakaový pudink, tužší (dám o fous méně mléka) a jak psala Nat. pokydám lžící po tom plechu a dám péct. Těsto jakoby obleze ty pudinkové kopečky.
Když se upeče a vystydne, smíchám si dvě zakysané smetany s cukrem, potřu po vrchu a posypu skořicí. ![]()
Betty03 píše:
Tak recept na tvarohovou strouhanou buchtu:
40 dkg hladké mouky, 3 lžíce mléka, 25 dkg moučkového cukru, 1 prášek do pečiva, 1 Hera, 1 žloutek, 3 velké lžíce tmavého (=holandského) kakaa - uhněteme těsto-hroudu, dáme ztuhnout do ledničky, já dávám do mrazáku, aby to bylo rychle.
Uděláme si tvarohový krém: 2 tvarohy, 1 dcl mléka, 2 žloutky, 20 dkg cukru moučka, 1/2 vanilk. pudinku (=nasypat prášek, ne uvařenýho), sníh ze 3 bílků (vyjde to tedy celkem na 3 vejce - 1 žloutek do těsta, 2 žl. do tvarohu, z bílků pak sníh)
Zmrzlé těsto vyndáme, rozdělíme na půlku, vymažeme a vysypeme plech hrubou moukou, půlku těsta rovnoměrně po něm nastrouháme na hrubém struhadle, nalijeme tvarohový krém a opět po celém rovnoměrně roztrouháme zbytek těsta, upečeme a hotovo!
Dejte vědět, jak chutnalo.![]()
Jééé díky za připomenutí,tuhle buchtu dělala moje máma často a je fakt výborná
akorát po upečení ještě občas polívala čokoládou mňam…dneska jsem už upekla tvarohovo.pudinkový koláč,ale brzo ho určitě vyzkouším ![]()
Já dělal v pátek na plech piškot, potřít zakysanou smetanou a ušlehanou šlehačkou, na to poskládat čerstvé jahody a celé jsem o zalila jahodovým pudinkem, do kterého jsem nalila 1/4l vody a 1/4 l jahodové šťávy. Moc dobré, snědla sem celej velkej plech skoro sama ![]()
Ahoj, můžete mi poradit, hlavně aby to bylo dobré a žádné náročné a drahé. Co dáváte na upečené těsto buchty? Díky moc. Nemyslím klasické krémy. Díky moc.