Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Čauvec,
ještě tady někdo jednou psal, že se dá těm spermijkám trošku pomoct dostat se až tam, kam mají - po sexu prstíkama.........nějaká mamča popisovala svoji kladnou zkušenost (dozvěděla se to od kamarádek).
Tak brzké //
Veronika
Byli jsme na tom jako ty, všechny vyšetření byly Ok a přesto 1 a 3/4 roku nic. Ten první rok jsem byla celkem v klidu, ale pak… však víš… Šli jsme si nakonec domluvit umělé oplodnění. … a pak čekala jsem kdy to dostanu abych mohla do gyncentra pro hormony na podporu tvorby vajíček a nic. čekala jsem a čekala (vždycky jsem měla trochu nepravidelný cyklus a pak už jsem toho měla dost, koupila jsem si test, že se jako dozvím, že nejsem těhotná a skočím si na gyndu spustit menzes a …představ si byly tam dvě čárky!!! Doktor na gyncentru, když jsem mu oznamovala, že „stornujeme objednávku miminka“ říkal, že se to stávgá… že člověk prostě přestane myslet na to, že to nejde, uklidní se a soustředí se na něco jiného a je to
.
Moc dobře vím jak je nemožné nemyslet na to, že chcete mimi, přesto ti radím… nemysli na to
Hlavně klid. Nám to vyšlo přirozenou cestou po 1 a 3/4 roce…
PS: co třeba si říct tento měsíc se na to vybodnu a budu pařit jako blázen a at se můžu opíjet nechci ted otěhotnět, odložím to o měsíc, to už mě nezabije… a bude to.
Držím palce, já VÍm , že vám to výjde
.
Lucka + Vojtíšek za týden 1rok
Ahoj,
vím že se mi to radí (mám dvě děti), ale několik našich známých co nemohli otěhotnět otěhotněli poté co to zabalili a přestali se snažit. Asi je moc těžké vsugerovat si, že to miminko vlastně nechceš, ale pokud jsou všechna vyšetřebá v pořádku, hraje velkou roli psychika. Moc ráda bych ti poradila, ale nevím jak (třeba toho pejska…?).
Ahoj Ciaro,
mně je už přes 30 a snažíme se cca rok a půl, teď s 3 měsíční přestávkou kvůli začátku cvičení Mojžíšové. A můžu říct, že jako malé dítě, které se těší na vánoce, já počítám dny do začátku snažení po nucené přestávce. A to ti opravdu dr. řekl, že to cvičení nemá vliv? Myslím si, že má a to hlavně dvěma způsoby. První je vlastní cvičení, které pomáhá uvolňovat a posilovat svaly pánevního dna. Druhý (a ne zcela nezanedbatelný) je potom psychický, protože žena má pocit, že pro TO může sama něco udělat. Já i partner jsme na tom úplně stejně jako ty, já jsem zdravá jak řípa, laparoskopie to jen potvrdila, graf BT mám učebnicový a můj partner má ukázkový spermiogram bez jakýchkoliv anomálií a množství na rozdávání. Ono se to velmi lehko radí, nemyslet na to a hodit to za hlavu, ale copak to jde? Jestli ano, tak to se už fakt těším, až k takovému stádiu dospěji. Zatím se mi to totiž nepodařilo. Já už takových rad slyšela. Snažím se uvědomovat si, že to ti dotyční myslí dobře, ale od těch, co se jim to povedlo hned, nebo kdo si tím neprošel, to už začínám považovat téměř za zlomyslnost. Každopádně poslední dobou mě takové rady spíš deprimují, než že by mi měly pomoct. Takže výsledek je ten, že o tomhle trápení mluvím jen s manželem a jedinou kamarádkou, která moc dobře ví, o čem je řeč. Ale boj nevzdávám (protože jej ani vzdát nechci), cvičím denně Mojžíšovou, chystám se na dovolenou k moři a doufám, že už brzy (co je to brzy, že?) uvidím na TT //.
Květina
Ahoj Ciaro,
vím, je to pro tebe těžké, obzvlášť když vidíš maminky s dětmi a těhulky a říkáš si, proč já ![]()
Můj gynelokog mi řekl, že otěhotnění může trvat až dva roky, tak pokud do 1,5 se nic nezdaří, začneme terpve pak dělat testy..
Vy už jste testy dělali dříve, tak máte klid, že je aspoň vše v pořádku.
Měla jsem všelijaké vyhlídky, protože ještě k tomu jsem měla velice nepravidelnou m. (30-50cyklus) a strefit se byl jen zázrak.
No a ten zázrak přišel. A víš za jakých podmínek jsem otěhotněla? Když jsme s manželem byli na vánočním večírku, pití, legrace.. a doma pak juch juch.
![]()
Pamatuji se, že ten večer jsem na možné otěhotnění myslela minimálně a byla jsem uvolněnější než jindy a vůbec to tu noc nebylo v plánu..
Tím nechci říct, aby si se opíjela, ale na té psychice opravdu něco bude.
Hodně štěstí a dobrou náladu
Iri
Ahoj Ciaro,
musela jsem se pousmát, když jsem četla tvůj příspěvek o tabulce grafů. Já si ji totiž taky tiskla a přemýšlela, kolik kopií mám udělat. Vytiskla jsem jich 10, popsala je a teď už mám 19.list papíru a nic. Kromě jednoho chybějícího vejcovodu jsem naprosto v pořádku, byla jsem i na rentgenu (HSG), taky dobrý, bt ukázková, cyklus pravidelný, manžel má spermiogram supersamce
. Podstoupila jsem 2× inseminaci, nic. Beru vitamíny, bylinky, hormony, píchám si injekce do břicha, chodila jsem na reflexní masáže, regresi, ke kartářce, několikrát do měsíce jsem u doktora a stále řešíme, co dál. Čeká mě poslední IUI a pak IVF. Úplně se ztotožňuji s komentářem Květiny, kromě mojžíšovky jako bych to psala já. S nikým o tom nemluvím, pouze jedna příbuzná a tenhle server. Nemyslet na to…jak? Tolik pokusů už jsem nazvala posledními a nejde to vzdát. Máte úplnou pravdu, že pokud někdo řekne nemyslete na to a otěhotněl hned, tak neví, o čem mluví. Taky jsem tady někde v diskusi četla „Jeden měsíc jsem na to myslela a nevyšlo to, další měsíc jsem už na to nemyslela a dopadlo to“. Asi to není myšleno zlomyslně, ale my to tak můžeme cítit, protože oni si ten pocit zoufalství neprožili, nám to připadá jako výsměch. Mám dojem, že dokud neotěhotním, budu to v té palici mít, ať chci, nebo nechci, nedá se to nijak odstranit. Aktivit mám hodně, práce nad hlavu a přesto u všeho co dělám mám myšlenky na jediné: PROČ.
Návod ti nedám, protože jsem na tom podobně, ale chci tě povzbudit, nejsi v tom sama, je nás hodně a prožíváme to taky, nezbývá, než věřit, že jednou to prostě vyjde.
Pajdule
Ahoj Pajdule, tak si tady s tebou budu chvilku „basovat". I můj manžel (i když vím, že si miminko přeje stejně jako já) mi už několikrát říkal, že se na to moc upínám a moc na to myslím (to mu asi někdo poradil). Až jsem mu posledně se slzami v očích řekla, že jsem se ještě (snad díkybohu?) nedostala do takové situace, kdy by na to nebylo možné myslet, tak toho nechal. Během tříměsíční přestávky kvůli Mojžíšové jsem se sice trochu uklidnila, ale jak se den D blíží, zdá se mi, že už to zase začíná. Těším se a mám strach zároveň. Těším se, že to opět budeme moci zkoušet a mám strach, že tyhle myšlenky zase omotají můj mozek jako pavučina. Ještě že už příští týden odjíždíme na tu dovolenou. Měj se.
Květina
Téda, holky, moc jste mě potěšili, že píšete, a že v tom nejsem sama, a že se Vám to nakonec povedlo..
Květino a Pajdule, myslím, že jste to nazvali úplně přesně, můj příběh s tímto : dozvěděla jsem se od své kamarádky, že jsem hysterka a že proto nemůžu mít dítě…
Hrůza, přijde mi , že jsou na mě všichni zlouni…
fiha, to je krava
zabudni na nu
jedno je viac ako iste - ak nieco moc chcete, neda sa „na to nemysliet“, tym double ze sa jedna o babatko, to moze naozaj povedat len niekto, kto nevie co to je, MYSLIM na to kadial chodim, myslim na to, ze CHCEM, ze TUZIM, ze PROSIM aby sa to uz podarilo, PREDSTAVUJEM si ake to bude, BUDEM krasne pysna tehulka, pysna na to ze mojmu manzelovi a sebe NOSIM a DAM dieta, TESIM sa nan a som nan krasne ZVEDAVA, a po vsetkych tych pokusoch stale VERIM a na druhej strane si vobec NEVIEM PREDSTAVIT, ze sa raz rano ZOBUDIM, ocuram ten tenky pruzok papiera a tam budu 2 (slovom DVE) uplne naozajstne realne ciarky, ktore budu znamenat ZE VO MNE JE NASE BABATKO!
ani keby ste nestretli ziadnu tehulku, ziadne male dieta, ziadny kocik, ziadny obchod s miminkovymi vecami, nikto by sa vam na to neopytal, vobec nic by vam to nepripominalo, nikde by ste o tom necitali a nepocuvali, AJ TAK TU MYSLIENKU STALE BUDETE MAT V HLAVE.
moj manzel mi tiez hovoril, ze sa na to upinam, nechcel o tom rozpravat, hoci tiez velmi mimi chce, ale proste to nechcel „zarieknut“ a myslel si, ze tvarit sa „ze sa nic nedeje“ je lepsie … ale nefungovalo to, prave naopak, boli sme obaja smutni, ale tajili sme to, potrebovali sme sa o tom rozpravat, ale nechceli sme trapit toho druheho, mlcali sme a budili dojem ze to toho druheho nezujma …
tento mesiac sa vsetko zrazu zmenilo, mozno preto, ze sme si obaja uz mysleli, ze to vyslo (mala som bolesti, ale ms si davala na cas - ale nakoniec aj tak dorazila), a ono to nevyslo, ale nam dvom je akosi lahsie … moj manzel sa z nicoho nic zacal rozpravat s mojim bruskom a prihovarat sa mojmu vajicku, dohovara mu, kedy si uz da rande s jeho chvostikmi
a tak podobne
a je to sladke, pomaha mi to hrozne moc a rozosmieva ma to … neviem, ci to teraz vyjde, len koli tomuto urcite nie, ale rozhodne nam je lepsie, ako ked sme sa obaja nasilu snazili „na to nemysliet“.
nesnazte sa o to. snazte sa NA TO MYSLIET POZITIVNE. to ide tazko, ale toto ide ![]()
Baboo
Ahoj všem snažilkám!
Ty miminka jsou opravdu něco mezi nebem a zemí… Já sama mám ve svém okolí několik „zajímavých“ případů. Kamarádka se v sedmnácti poprvé! pomilovala s klukem (znali se 2 měsíce) a otěhotněla! Naštěstí to oba ustáli a jsou spolu dodnes (13 let). Sousedi adoptovali po pětiletém marném snažení dceru, po roce paní otěhotněla
. Mamky kolegyně v práci se snažila marně otěhotnět dokonce 10 let!!!! Jezdila do Prahy na různá vyšetření, nikde nenašli žádný zádrhel (ani u ní, ani u manžela) a přesto se nedařilo… Tak si nakonec koupili starý baráček, začali opravovat, místo dítka si pořídili psa… No a když šla ta kolegyně za pár měsíců udiveně k dr., že jí začal ve čtyřiceti přechod, tak dr. s úsměvem a s vrtěním hlavou oznámila, že to není přechod, ale těhotenství
! Kolegyně mojí švagrové nemohla otěhotnět asi 3 roky. Vždycky si přáli dvě děti, takže když se těhu konečně podařilo, tak si s manželem řekli, že na to „vlítnou“ hned po šestinedělí bez antikoncepce a že se jim třeba za pár let to další mimi podaří… Ha, ha, otěhotněla hned další měsíc, takže mají děti necelých 10 měsíců po sobě
.
Všechny tyto příběhy jsou fakt pravdivý, snad jsem tě, Ciaro, trochu povzbudila. Ta psychika je opravdu mocná čarodějka, ale asi je opravdu těžký na to nemyslet… No, hlavně neskákej z tý skály
, to na těhotenství nepomáhá
.
Iva
ahoj holčiny,
moc děkuju Všem za Vaše příběhy se šťastnými konci… ![]()
Po tomhle krásném víkendu, který jsem si vážně užila, začínám na svět koukat trochu z té lepší stránky, a kromě toho mě navštívila má známá v sedmém měsíci a příšerně přibrala a už má taky óbr bříško, a byla v tomhle horku strašně ztrhaná, pořád tvrdila jak mi závidí, že jsem lehčí
Jinak moje „kamarádka“ co mi vytkla, že jsem hysterka je nyní ve 4 měsíci, povedlo se jim to hned první měsíc - takže zase byla strašně chytrá, jak na to nemám myslet a že je jasný že nám to nejde když na to myslím… Je to fakt kráááávička… ![]()
Holky tak vzhůru do nového pracovního týdne , mám to dostat v půlce týdne - snad to přežiju, už teď se hrozím prořvanýho dne
…
Hezký den…
Pa Ciara
Ahoj Cairo.
Souhlasím s holkama, hlavně neplaš. My to zkoušíme rok a půl a za pár dnů mi navíc bude 31
a furt nic. Chce to být psychicky v pohodě. Pokud jste zdraví a nevíte o žádném problému, tak to chce klid. Kamarádce ve Švýcarsku, když taky nemohla otěhotnět a její manžel měl špatný spermiogram, dokonce řekli, že samotný fakt, že si chlap má nechat udělat spermiogram ho může natolik stresnout, že pak kvalita spermií jde dolů a výsledek je špatný. Navíc existují i alternativní postupy, byliny, homeopatie, vitamíny..ale každý takový ne-alopat Ti stejně řekne, že nejdůležitější je být v pohodě.
Majda..
Ahoj holky,to jsem ráda,že nejsem sama,už si nikomu neodvažuju postěžovat,že my pořád nic,ze všech stran slyším,uvolni se ,nemysli na to,ALE JAK? Kdyby tak byly nějaké prášky na „nemyšlení“.Ještě horší je ,že teď se s těhulkama rozrhnul pytel,všechny moje známé jsou těhu,i ty, kterým to dlouho nešlo,tak si říkám,že snad se to taky povede.Všem přeju co nejdřív // Berunda ![]()
Ahoj holky,
mám jeden dotaz. Myslíte si, že na tuleníčko den nebo dva dny po ovulaci je už pozdě nebo je ještě šance otěhotnět???
Děkuji za odpovědi, Katka