Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky s tím se setkáš uplně všude. Je to špatné ale je to tak. Jsem sice mladý a děti nemám,ale mám na to i školu a něco o šikaně vím. Dělat se s tím moc nedá. Ty s tím nic neuděláš určitě. Když zakročíš, nic se s tím nevyřeší možná jen částečně. Paní učitelka něco pochytí, ale dítě to určitě od šikany neodrádí. But to nechat na dítěti, nevím jak je to moc rozšířené a co mu agresor dělá.. Mnebo zvolit jinou školku,ale tam to muže být to samé. Ale je moc dobře , když ti to říká sám od sebe. To je dobře a klidně to proberte. Mužu ti poradit třeba nějakou knihu.
![]()
Rodiče toho dítěte to většinou popřou, že by jejich syn nebo dcera něco takového mohla dělat, ale není to tak vždy..
Dcera si ze začátku ve školce taky zažila takovou malou šikanu,začla se nám každou noc budit s děsivejma snama,až to z ní vylezlo,že jí kluci čůraj na čerstvě odřený koleno a podobně.Bohužel po řešení s učitelkou nebylo nic lepší,naopak se to zhoršovalo,páč holka byla pro ty malý tyrany žalovník
Takže ač nerada jsem jí prostě řekla až jí bude někdo ubližovat,ať mu prostě jednu vrazí a je to,a věřte nevěřte od tý doby je pokoj.V dnešní době bohužel už i děti musej občas vystrčit lokty ![]()
Plně souhlasím a potvrzuji co jsem napsal. Jinak se to řešit bohužel nedá. Horší to je v starším období nebo dokonce 3 třídy zš. Od špendlíků až po kopání atd. Šikanu najdeme ,ale všude,práce,vojsko, škola atd.
Jo to je děsný,člověk když to slyší,tak by ty šotky do školy radši ani neposílal
Ona ta naše princezna je sice od rány,ale dušičku má citlivou ze všeho se rozteče ![]()
To nee to není řešení, je to hrozné. Proto je dobrá škola, školka, kde ředitel přizná, že ví že u nich na škole je šikana než ředitel co řekne neeee na naši škole toto není. Tak je dobré i vybrat školu či školku. Raději ať tam je šikana a ví o tom ředitel, než tam šikana je a ředitel si to nepřipustí. To věřím chudák, má to křehkou dušičku, ale se holka hlavně nedá
za to to potom nestojí. Mějte se za tím krásně.
Kdyby jakýkoliv spratek cokoliv provedl mému synovi, stala by se ze mě krvelačná saň. Vrazila bych mu takovou, že by druhou chytil o zem! A pokud by to nestačilo, byla bych schopná ho zabít.
agnitas píše:
Kdyby jakýkoliv spratek cokoliv provedl mému synovi, stala by se ze mě krvelačná saň. Vrazila bych mu takovou, že by druhou chytil o zem! A pokud by to nestačilo, byla bych schopná ho zabít.
to agnitas:
tento postoj rodičů je přesně dnešní problém. Myslíte, že toto řešení je správné? Jak by se vám líbilo, když by váš syn uhodil moji dceru a já bych ho šel vyliskat?
Přesně to vidím, taková „saň“ vlítne za učitelkou (nedej bože když jich je více) a pak učitelka řeší situace běžné, neběžným způsobem. Pak vznikají tendence typu „úča“ to nezvládá, školka není dobrá nebo rodiče protější strany to nechtějí řešit apod.
Dnes mám pocit, že se vše řeší až moc. Nejlépe hned všechny trochu jiné dítka poslat do poraden a hlavně abych doma neslyšela, že někdo mojí dceru/syna bije. Přitom je to v určité míře normální. Děti si dělají určitou hierarchii ve skupině. Nebyli jsme jiní. Akorát dříve rodiče nechávali trochu volnější ruce učitelkám ve školce, které si dokázali tu autoritu u dítěte získat. U někoho dříve u někoho později. A učitelky si taky díky tomu více věřili a věděli, co mají dělat. Dnes mají strach na dítě se i škaredě podívat, aby náhodou nepřišlo dítě si domů stěžovat.
Ano, extrémy (je jedno zda se jedná o chování dítěte nebo paní učitelky) je potřeba řešit ale rozumně. Najít příčinu těch jevů, a né to řešit stylem paní učitelko zařiďte to, a paní učitelka je oddělí neboť je to nejjednodušší.
Možná to není tak úplně k původnímu tématu, ale toto je můj názor na dnešní situaci ve školkách.
to karos: nezlobte se, ale ne zcela s Vami souhlasim… „deti si delaji hierarchii… a my jsme nebyli jini“..... nevim, jakou mate zkusenost vy, ale u nas jsou temer vsechny skolky vekove smisene, coz za nas nebylo… a tezko muzete nechat delat deti v takove tride hierarchii … ono tezko muze agresivnimu chovani sestileteho, celit trilete dite… a pokud tento kolektiv ublizuje tomu triletemu, tak kdo to ma tedy resit, kdyz ne ucitelka? jinak liskani samozrejme neni resenim… na tom se shodneme…
To mi ten nas budulinek taky nekdy dela takove starosti je prvni rok ve skolce a sem tam rika ze se mu smeji a nechcou si s nim hrat nejvic to asi boli tu maminku ![]()