Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
syn navštěvuje od září školku a nyní začal chodit domů s tím že ho mlátí jeden kluk, nevím zda li to nechatat ať si to výřídí mezi sebou nebo to nějak řešit, není to nějak časté ale občas to od syna slýchám. Nneí ten typ dítěte co by se pralo nebo někomu něco vracelo spíš pravej opak a tak se přirozeně bojím. P. učitelka samozřejmně zasáhne ale také nemůže vidět vše. Prosím o radu co by ste v mém případě dělali ![]()
Ahoj měla jsem to samé náš malej chodí taky od září,a tím že tam byl nejmladší a nový tak mu to dali dost pocítit.Chodil domu s pláčem a že tam chodit nechce že ho kluci mlátí.Já jsem z toho byla špatná a celý dny jsem na něj musela myslet.Doma jsem mu řekla že se nesmí nechat že mu to má vrátit anebo to říct učitelce.on sám není takoví že by si něco začínal.Pak jsem tam jednou sním na chvilku zustala a řekala jsem přímo těm klukum že se to neděla a byl klid zatim ![]()
určitě bych to pořešila s rodiči toho dítěte.Já vím,je to těžké vinit jen učitelku ![]()
Ahoj,
určitě bych hned v pondělí kontaktovala učitelku a řekla jí, co mi povědělo (a ne jednou) mé dítě. Ona už by měla vědět, který kluk to byl, a minimálně by si ho měla pohlídat a domluvit mu.
Přeci to tak nenechám, ne? Jednoznačně jednat, v klidu, srozvahou, ale určitě promluvit s učitelkou.
M.
ahoj
uz jsem to psala mozna ve vic diskusich, postup, ktery jsem slysela jen z druhe ruky a nadchl me, sama zatim nic takoveho nastesti resit nemusim.
To bylo teda v pripade holcicky - naky kluk ve skole ji ublizoval, tak si ho jeji maminka vzala stranou s tim, ze slysela, ze holcicce naky kluci ublizujou a ona neni tak silna a smela, aby se sama ubranila. Poprosila ho, jestli by na holcicku dohlidl a zasahl, kdyby ji nekdo ublizoval. Kluk to vzal jako zodpovedny ukol a holcicku pak pred vsemi branil a sam ji prestal ublizovat. Zni to moc pekne, takovy kulantni reseni,…
Rozhodně řešit. Bohužel ne každá učitlka umí pracovat s šikanou a někdy se stává, že v dobrém úmyslu se vše ještě zhorší. Hlavně si všímat na synkovi věcí jako je: časté bolení břicha hlavně v neděli odpoledne a k večeru (nemusí to simulovat, ale ze strachu může opravdu bolet), rozthané oblečení, pokresléné sešity, uzavřenost…Šikanované dítě dokonce někdy může ze strachu mlžit nebo se agresora dokonce zastávat. Nechci tu nějak přehánět, doufám, že se synek do takové situace nedostane. Je však potřeba být na pozoru. Pro kantora je velice těžké situaci řešit a správně vyřešit. Existují na to různé speciální metody a testy, které ukáží, zda je třídní kolektiv v pořádku nebo zda je v kolektivu šikana a jakého stupně…
malému zas jeden starší /odložený školák/ „ničil“ čepici, že jsem ji furt doma musela přitahovat, tak jsem tam jednou odpoledne zašla, ale slyšela mě pí účitelka, tak to vyřešila ona i s čepicí v ruce ![]()
ten starší kluk, je to hrozný hrdina, ale když na něj houkneš, tak se sesypal a byl poloviční a červený až za ušima …
takže ŘEŠIT ŘEŠIT ŘEŠIT !!!!
Taky si myslím, že je potřeba to v klidu probrat s učitelkou a chtít od ní slyšet, jak se k tomu postaví. Bohužel byly i případy (celkem časté), že učitelka řekne: „Vy z toho naděláte!“ I na to bych se připravil. Školka má za dítě zodpovědnost. I to bych jí řekl.
Handulinka píše:
ahoj
uz jsem to psala mozna ve vic diskusich, postup, ktery jsem slysela jen z druhe ruky a nadchl me, sama zatim nic takoveho nastesti resit nemusim.
To bylo teda v pripade holcicky - naky kluk ve skole ji ublizoval, tak si ho jeji maminka vzala stranou s tim, ze slysela, ze holcicce naky kluci ublizujou a ona neni tak silna a smela, aby se sama ubranila. Poprosila ho, jestli by na holcicku dohlidl a zasahl, kdyby ji nekdo ublizoval. Kluk to vzal jako zodpovedny ukol a holcicku pak pred vsemi branil a sam ji prestal ublizovat. Zni to moc pekne, takovy kulantni reseni,…
super
![]()
Teď se znovu koukám, že mu ubližuje chlapec už ve školce. Děti by tam měly být pod neustálým dozorem, promluv si v klidu s učitelkou, jestli si také něčeho nevšimla a trvej na tom, že se společně domluvíte na postupu řešení. Pokud ten chlapec uznává učitele jako autoritu, tak by mohla pomoci domluva nebo jak psala Handulinka nějaké takové šikovné řešení…Školka by mohla pro děti vytvořit besídku, kde by si povídali o tom, co je to šikana, kdy se jedná o šikanu a kdy o škádlení, jak mohou ostatní děti pomoci, když se někomu ubližuje…
Kaczenko, v posledních měsících se dozvídám odevšad, že školky nejsou to, co my pamatujeme jako děti, že učitelky jsou ledaskde i přetížené, mají moc dětí… Docela by mě zajímalo, jestli to třeba není ten případ, kdy učitelka „nestíhá pozorovat“.
Jura007 píše:
Kaczenko, v posledních měsících se dozvídám odevšad, že školky nejsou to, co my pamatujeme jako děti, že učitelky jsou ledaskde i přetížené, mají moc dětí… Docela by mě zajímalo, jestli to třeba není ten případ, kdy učitelka „nestíhá pozorovat“.
Je pravda, že to mají učitelky ve školce hodně těžké, zvyšuje se počet dětí i nároky rodičů…
Nicméně kdyby to nestihla pozorovat, tak by to mohlo být i dobrou zprávou…Pokud někdo někomu ubližuje dlouhodobě a cíleně, tak by snad nějaké šťouchance zahlédla…doufám
![]()
No zrovna dneska ze synka vypadlo, ze nejakemu chlapeckovi mackal ruku a pani ucitelka na nej pohrozila prstem tytyty. Nevim, do jake miry to bolelo, nebo jak se to odehralo, takze se poptam. Nicmene me potesilo, ze si toho vsimla a resila to.
Urcite bych to resila s ucitelkou!!
I já bych to řešila s učitelkou.
Sama učitelku ve školce dělám, takže já osobně bych si pak na chlapečka dala větší pozor, ale rozhodně bych i upozornila jeho rodiče, kteří by mu také měli domluvit.