Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky,prosím Vás,nemáte některá zkušenost např.z logopedie,jak naučit výslovnost C a S?naše Niky všude dává Č a Š.jako šýr,čože atd.Třeba nějakou básničku nebo jak vůbec na to?DĚKUJU za jakoukoliv radu:-)
Je,můžu se přidat? Já bych zase potřebovala poradit, jak naučit k, místo k říká syn t.
Já zkušenost z logopedie mám, syn taky neumí sykavky - klasicky si šlape na jazyk. Myslím, že nejlepší je vyžádat si doporučení od prakt. dr. a na logopedii zajít. Moje další zkušenost se starším synem totiž je, že jak se dítě něco naučí vyslovovat špatně, je pak přeučování strašně těžké. Na logopedii na sykavky nacvičujeme jednak správné postavení mluvidel při výslovnosti, jednak trénujeme obratnost jazyka a teď, když už to syn trochu zvládá, tak i různé hříčky na výslovnost - básničky, atd. Záměrně nepíšu nic konkrétního, protože fakt myslím, že nejlíp poradí logoped.
Jé,jestli se taky můžu zeptat…syn říká tředa(středa),kříň(skříň)…Jinak slovo od S říká normálně
Tak nevím zda se taky objednat na logopedii
nebo to mu dát čas? ![]()
Já bych teda počkala. Anežka taky neuměla C a S, přidávala si tam háčky, ale naučila se to sama, nikdo ji neopravoval, nikdo jí nic neučit. Dokonce vloni byli se školkou u logopeda a vzhledem k tomu, že jsme nedostali žádný vzkaz, tak bylo asi vše v pohodě
. Logoped je ev. dobrý prý až po 4.roce, dítě musí spolupracovat.
Jít na logopedii,básničky nepomůžou,odborník musí zjistit,kde dítě dělá chybu,proč ji dělá,naučit pracovat maminku i dítko s jazykem a hlavně maminku proškolit,jak dítě navigovat,aby nesykalo. Není to žádná sranda a lepší dřív,než později.
Na logopedii jsme byli,ale prý by bylo nejlepší přijít v lednu,ale to budeme mít doma měsíční mimi,tak to nějak nedokážu skloubit dohromady.já v šestinedělí,buď nechat mimi doma s flaškou,nebo ho tahat s sebou do - 20:-( Mám to tak hrotit,když Nika bude mít 4 teprve v únoru?Proto bych či chtěla něco na doma:-)
Protože R jsme taky bez problémů naučili doma,říkadly tdtdtdnka až jí tam vletělo trnka:-)
já bych to nechala…
Ještě je času - když teda logopedka tvrdí, že to nepospíchá…
A nebo zkusit oslovit jinou, která by vás vzala už teď?
já bych to doma nedělala.
Sykavky se učí těžko
kristynab píše:
Je,můžu se přidat? Já bych zase potřebovala poradit, jak naučit k, místo k říká syn t.
Ahoj, tohle dělala moje ségra, když byla malá. Vím, že to měla trénovat tak, že vleže říkala slova, která obsahovala k.
Za sebe pokud mluví dlouho jinak čistě, tak nenechávat, dítě si tohle špatně zažije a pak je to peklo. To máme s R a už se to nespravilo a učitelky v MŠ mi rok tvrdily, že je to v pohodě.
Dcera neuměla D a T a zlobily i sykavky, ale ty byly brzo v pohodě. Tam logopedka žádné postavení jazyka nezkoumala jen pusu - zuby pevně na sebe a pusu roztáhnout jakoby do úsměvu. V podstatě nám to jednou ukázala - samozřejmě by to bylo lepší přímo od odborníka - a pak už jsme trénovaly samy, logopedka jednou za měsíc až 2 přezkoušela. Myslím, že zrovna u sykavek pokud se dodrží pravidlo zuby na sebe a žádný jazyk mezi nima, tak nehrozí špatný návyk.
A jiná logopedka se spletla a myslela si, že dcera neumí K, tak mi říkala, že můžeme přes prázdniny učit tak, že si dítě lehne na záda a říká slova na K. Prý se stane, že to tam „spadne“ samo.
Takže my jsme zrovna nedávno C pilovali. Libča říkal místo C S. Uč. ve školce si s náma sedla a předvedla mi jak ho to učit.
Posadit se před zrcadlo, zoubky na na sebe, hodně se usmát, jazyk leží volně v puse a říkat T. Říkat to hodně potichu, šeptat a říkat to rychle /TTTTTTTT…/ Když si to zkusíš sama, po chvilce se ti tam to C ozve. Takhle to trénovat. Pak ať zkusí po tom tttttt víc zatlačit a zkusit říct C.
Pak se říká IC EC AC UC OC. Nejdřív takhle. Pokud to občas zazní, říká se CA CE CI CO CU…
No pak už slova /noc, pec, palec, kopec, líc, víc, nic, cihla, culík, Lucka, pecka, necky, cin, cinka, cesta, cedule…/
Trvalo nám to přesně 14 dní. Včera ho uč. ve školce poslechla, dostali jsme pochvalu.
Jen chci dodat, nečetla jsem předchozí kom., takže jestli už někdo radil, omlouvám se.
JO vždy trénovat tak pět minut, třeba 3× denně.
Klidně se ptej.
mně řekla doktorka, že se sykavky učí s nějakým navlečeným kroužkem na jazyku… tak je to asi nejsnazší… ale nevím, třeba je víc metod.
Mava píše:
Takže my jsme zrovna nedávno C pilovali. Libča říkal místo C S. Uč. ve školce si s náma sedla a předvedla mi jak ho to učit.Posadit se před zrcadlo, zoubky na na sebe, hodně se usmát, jazyk leží volně v puse a říkat T. Říkat to hodně potichu, šeptat a říkat to rychle /TTTTTTTT…/ Když si to zkusíš sama, po chvilce se ti tam to C ozve. Takhle to trénovat. Pak ať zkusí po tom tttttt víc zatlačit a zkusit říct C.
Pak se říká IC EC AC UC OC. Nejdřív takhle. Pokud to občas zazní, říká se CA CE CI CO CU…
No pak už slova /noc, pec, palec, kopec, líc, víc, nic, cihla, culík, Lucka, pecka, necky, cin, cinka, cesta, cedule…/
Trvalo nám to přesně 14 dní. Včera ho uč. ve školce poslechla, dostali jsme pochvalu.
Jen chci dodat, nečetla jsem předchozí kom., takže jestli už někdo radil, omlouvám se.
Děkuju,děkuju,děkuju!přesně toto jsem měla na myslí!!!i:-):-):-):-):-)
Jsem ráda, že jsem mohla pomoci.
Mě to docela trápilo, protože ze začátku mu to vůbec nešlo.
Nejdřív se na sebe do zrcadla děsně řechtal
, byl na zabití
. Nakonec s ním začal trénovat táta, pak jsme to zkusili spolu a šlo to.
Ale chce to vážně čas, a zezačátku jen šeptat to T /ttttttttttt/. Ono se to tam ozve.