Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj Vsem, uz dlouho premyslim o zalozeni tohoto tematu. Zajimalo by me, co vsechno delate s detskem pres den? Cinnosti? Jakym zpusobem se rozviji? My jsme ve veku, kdy hracek mame nad hlavu, ale nezajimaji ho:( zajima ho muj a tatuv telefon, puzzle na iPadu, uci se tam anglictinu (zvirata, tvary, barvy azd) pocitat, notebook atd. Strasne ho bavi vyndat nadobi, kdyz ja neco delam v kuchyni, rozkousat nabijecku, vyndat kolecko z mysi. No proste hruza
![]()
My pres den:
Nechce cist knizky! A zatim nemalujeme ( dopadne to strasne, to vim dopredu) Porad si sterka veci do pusy. Zatim zadna modelina a vodovky ![]()
I pres to mi prijde, ze se nudi, ze musim mu neco vymyslet, ale nevim co ![]()
Co delate Vy?
Příspěvek upraven 09.06.12 v 13:49
Ahoj,
u nás se dělá spousta věcí (Anetka si nehraje sama, takže u všeho asistujeme) - malujeme (pastelkama, vodovkama, prstovkama), modelujeme, skládáme jednoduchá puzzle, lego, houpeme na houpačce, vaříme, čteme, běhá, skáče..
venku pak zvládá hřiště - prolejzačky, kloužačka.
myslím, že vlastně pořád vše co dělá jí rozvíjí..
Venku hlavně pískoviště, hřiště, Zoo, karnevaly, divadlo, výlety… Doma modelína, malované čtení, čtení, velké dřevěné korálky, lego, první puzzle, atd, i když doma nejvíc vede pomáhat máme s prádlem, vařením, úklidem, česání mámy, mobil, luxování, atd.
A poslední dobou zejména zábava s miminkem, její zájem o mimčo je fakt mega
jenže ještě nemá cit a když třeba nandavá dudlík, je schopná na něj lehnout celou vahou. Už ho i „krmila“ hruškou a čistila mu „zoubky“ svým kartáčkem
Mimo mimčo jí teď nejvíc baví pískoviště, děti, zvířátkové dřevěné puzzle, čtení, jízda na koni a do Zoo jsem koupila už permice ![]()
Od dvou let děláme téměř to samé - denně chodíme ven - hřiště, písek, klouzačky, prolejzčky, koloodrážedlo v parku, les. Doma se spíš účastní domácích prací - pomáhá vařit (krájí zeleninu, přisypává a přilívá ingredience, míchá), společně uklízíme, věšíme prádlo, láduje pračku, vyndavá z pračky.Z hraček poslední rok jelo hlavně DUplo, vláčkodráha, nějaké obrázkové vkládačky, obrázkové knížky - takové ty technické - Jak to chodí na… (železnici, letišti, na statku…).
Co mylíš tím „Jak se rozvíjí?“ ?
@Háta_x píše:
Venku hlavně pískoviště, hřiště, Zoo, karnevaly, divadlo, výlety… Doma modelína, malované čtení, čtení, velké dřevěné korálky, lego, první puzzle, atd, i když doma nejvíc vede pomáhat máme s prádlem, vařením, úklidem, česání mámy, mobil, luxování, atd.A poslední dobou zejména zábava s miminkem, její zájem o mimčo je fakt megajenže ještě nemá cit a když třeba nandavá dudlík, je schopná na něj lehnout celou vahou. Už ho i „krmila“ hruškou a čistila mu „zoubky“ svým kartáčkem
![]()
Mimo mimčo jí teď nejvíc baví pískoviště, děti, zvířátkové dřevěné puzzle, čtení, jízda na koni a do Zoo jsem koupila už permice
Obdivuji takove maminky, jako jsi ty! Mit druhe dite do 2 let
Ja bych si hodila masli, zjistit, ze jsem tehotna ![]()
@Alpaka píše:
Co mylíš tím „Jak se rozvíjí?“ ?
tim mamna mysli domaci hry, nebo v celku cinnosti, ktere rozviji motoriku, mluveni, vnimani atd.
Venku delame bordel, doma take. Mam takovy pocit, ze malej potrebuje neco vylozene delat, aby nedelal kraviny doma ![]()
Dneska si čtvrt hodiny kutálel pivníma táckama:-)
Ježíši, to vypadá, jakoby jsme byli nějací alkoholici
Pro upřesnění, babička s dědečkem mu přinesli úplně nové, ještě nevybalené pivní tácky ( řekli si o ně v oblíbené hospůdce, kam chodí na kafe) a malej si s tím vyhraje až až. Buď je kutálí, nebo schovává pod koberec, pak zase vyndavá… na hračky si ani nevzdechne ![]()
@KettyD píše:
tim mamna mysli domaci hry, nebo v celku cinnosti, ktere rozviji motoriku, mluveni, vnimani atd.
Venku delame bordel, doma take. Mam takovy pocit, ze malej potrebuje neco vylozene delat, aby nedelal kraviny doma
mě přijde, že dítě se rozvíjí čímkoli. Ikdyž jedeme MHD, tak si povídáme, o tom, co je okolo. Stejně tak kdekoli venku, něco vidí, zeptá se. Motoriku si rozvíjí také za pochodu - na prochajdě jde kousek po obrubníku, pak po plotě., v lese zkouší přelézat padlý strom, překročit kořeny, přeskočit louži.
@melanka píše:
Dneska si čtvrt hodiny kutálel pivníma táckama:-)
Ježíši, to vypadá, jakoby jsme byli nějací alkoholiciPro upřesnění, babička s dědečkem mu přinesli úplně nové, ještě nevybalené pivní tácky ( řekli si o ně v oblíbené hospůdce, kam chodí na kafe) a malej si s tím vyhraje až až. Buď je kutálí, nebo schovává pod koberec, pak zase vyndavá… na hračky si ani nevzdechne
u nás měl jeden čas ranní rituál vynosit ze šuplete flašky od piva na balkon a pak zase zpátky. ![]()
@Alpaka píše:
u nás měl jeden čas ranní rituál vynosit ze šuplete flašky od piva na balkon a pak zase zpátky.
domácí práce dělá se mnou - dobrovolně a s radostí, tak ji v tom nebráním. Sic mi pak vše trvá jednou tolik, ale myslím, že už to ji pomáhá v rozvoji a učí se nové věci a svým zpusobem i vnímá určitá pravidla, co kam patří, jak se s čím zachází apod.
jinak si chvíli hraje sama, chvíli s ní - čtení, zpívání, skákání na balonu, puzzle, miminko a kočárek, kreslení, modelování z té dětské hmoty…
Ale v tomhle období jsme nejvíce venku - pískoviště, odstrkovadlo, procházka pěšo nebo na kole (v sedačce), ale venku nejvíc vede, okopávání záhonku, plevelení, sázení a přesazování ![]()
MYslím, že pro děti tohohle věku je vše zábava, ale přiznám se že v zimě je to náročnější i pro mě ![]()
Dokud nebylo miminko, tak si Alžbětka hrála sama - četla si (hlavně knížky se zvířátky), malovala pastelkama, sem tam k tomu potřebovala asistenci, sama si hrála s panenkama (dávala je do kočárku, do vaničky, na nočník, přebalovala, svlíkala oblečení), zametala se svým smetákem. Chodili jsme hodně i ven (hlavně na písek a průlizky).
Teď je to náročnější a po narození miminka potřebuje asistovat snad u všeho, u čtení, u malování atd. - skoro nic teď neudělá sama.
Nejlíp jí teď zabaví písek (ale vypravit se na něj trvá strašně dlouho
) a pořád by chtěla něco podnikat s miminkem (a to je dost nebezpečné teda). A dostala teď plastelínu a to jí zabaví taky na dlouho, ale opět u toho musím být i já.
Pouštím jí písničky, sem tam jí pustím DVD (Krtek a Pingu u nás vedou).
U nás taky chtěl pořád asistovat u mimina. Ve 22 měsících to bylo ještě dost nebezpečné. Vyřešila jsem to tak, že dostal svoje mimino. Měl s ním tolik práce, že na blbosti mu nezbyl čas.
Všechno po mě opakoval. Pořád kojil, přebaloval, uspával… ![]()
deti uz jsou trochu starsi, ale treba v odkazech najdete neco zajimaveho pro vas - my se ze zacatku inspirovali hlavne tady http://www.montessori-doma.sk/index.php , ted tady http://www.montessoridoma.cz/ a na dalsich strankach a uz mame i vlastni album
https://plus.google.com/…88210/albums?…
prijemnou „montessori“ zabavu ![]()
Malá si přes den hraje s hračkama,když vařím všechno zkoumá,venku jsme s ní na houpačce,průlezkách za asistence,je na písku,apod.. ![]()