Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
tato diskuse byla zalozena v r.2013 a nyní byla oživena. oživující dotaz a moji odpověď na něj najdete na straně 3. "
původní text ponechávám ale problém již neřeším.
Holky teorie znam, ale už bych potřebovala trochu povzbudit.
Úvodem bych chtěla ty, které neznají termín „noční běs“, aby si to pogooglili, než začnou radit.
Ten starší (3,5) má noční běs téměř pokaždé, když odpoledne alespoň chvilku nevyspí. Což je jednak čím dál horší docílit i doma, na výletech samozřejmě nejde už vůbec. Závislost je tak 90%.
Kolem 22-23 hodiny to přijde, řvaní, neoslovitelný, kolikrát vztekle kope nohama. Já mám z toho fakt blbý pocit, ráda bych mu nějak pomohla, uklidnila ho, ale nejde to. Dokonce mě ani nechce u sebe, když už se nakonec nějak probere, posílá mě pryč. Zkoušela jsem lehnout si k němu a držet ho za ruku, ale nechce to. Manžel ho nechává řvát delší dobu a jde za ním až když se trochu probere a pak ho uklidní rychleji - když už se probere, tak se mu třebas řekne, ať spinká, že brečí z únavy - a pak to jde. Nebo si na konci řevu řekne „vysmrkat“, dá se vysmrkat a spí.
Já jsem kolikrát už úplně vzteklá z toho, že on proste vřeští a já nemůžu po dobrém ani po zlém ho jakkoli umlčet. Spí s mladším v pokojíčku, ten se naštěstí většinou nevzbudí, ikdyž to trvá třeba 20 minut.
Vím, že se radí nechodit tam vůbec, ale to jsme nevydrželi snad ani jednou. On se u toho i posadí a někdy i vyleze z postele, myslím, že by asi sám neusnul.
Příspěvek upraven 19.07.16 v 22:43
Vím že u dětí je dobré přetnout tyto noční děsy léky-třeba na 10 dní-a potom je to dobrý. Marně vzpomínám co to bylo za lék-klasika, vyráběla Zentiva, vím, že ho chtěli přestat vyrábět…
Synové tím taky trpěli, bylo to k vzteku. Nyní vím, že je to dobře ovlivnitelné homeopatiky, nebo Bachovými esencemi.
Mívala to sestra, když byla malá a taky si pamatuju, že jí na to nakonec dětská nasadila nějaké léky - nebrala je dlouhodobě, maximálně měsíc a pak po vysazení už se to nikdy nevrátilo.
To mívala holka zhruba od roka a půl. Trpěla jsem jako pes, když jsem jí nemohla uklidnit a utěšit. Byla úplně v tranzu. Po několika měsících to přešlo. Teď ale mluví ze spaní celé příběhy.
Přidám zkušenost taky - syn měl noční běsy a je to epilepsie. Takže já radím - lékař, neurolog!!!
Jo, je důležité to řešit s lékařem. Dcera je měla taky a bylo to na palici. Nakonec brala diazepam a zabralo to.Je to už víc jak třicet let, tak možná už je léčba jinde. Nenechávej to jen tak.Jo a nesměla se dívat na pohádky, bo tam je pokaždé nějaké zlo a nedělat nějaké moc emocionální činnosti. Přeju pevné nervy. Určitě to začni řešit s lékařem, ony ty děti jsou totiž pak unavené i přes den a je to pořát dokola.
Tak to jsem teda nikdy neslyšela, že by běs byl projevem EPI, ikdyž jestli je tam nevyspání jako jasný provokující faktor, tak to celkem nahrává. Zkusim se poptat.
Mladej to nemá denodenně, podle toho, jak to vyjde s tim spanim v prumeru 1× tydne
@lasička1 píše:
@legoun Pudloslava je lékař, neurolog.Ale dospěláckej.
Asi by to chtělo dětského neurologa, jinak než z eeg se to prostě nezjistí. Jak to tady čtu, většina těch běsů samo přešlo, ale je možný, že to může být ta epilepsie jak u nás, do té doby naprosto žádný jiný příznaky a když se pak na to na vyšetření přišlo, dělalo se i spánkové eeg, tak bral léky sice několik let, ale dneska už je bez léků a záchvatů a všeho jinýho.
@Pudloslava píše:
Tak to jsem teda nikdy neslyšela, že by běs byl projevem EPI, ikdyž jestli je tam nevyspání jako jasný provokující faktor, tak to celkem nahrává. Zkusim se poptat.
Mladej to nemá denodenně, podle toho, jak to vyjde s tim spanim v prumeru 1× tydne
Já toho taky plno neslyšela a neznamená to, že to neexistuje
Jen přidávám svoji zkušenost, z nočních běsů se vyklubala epilepsie. Proto, než tady dlouze diskutovat a co holka, to jinej vlastní názor, nechat se poslat od dětské k neurologovi. A kdyby to byla zbytečná cesta, zaplaťpánbůh za to, aspoň můžete zkusit nějaký ty uklidňující tabletky na spaní.
Mívala jsem jako dítě, občas ještě i teď
, ale ne tak často, jak, Pudli, píšeš.
Mamka, pokud mě vzbudila, bylo to ještě horší, děs jsem si pamatovala, pokud nevzbudila, bylo to o kousek lepší, zbyla nepřesná vzpomínka, někdy ani to ne.
Pokud mě hladila, pokoušela se vzbudit, bylo to opravdu horší.
Líbí se mi přístup tvého manžela.
Spíše nechat „odžít, prožít“ a pak houknout a nechat usnout.
Uff, jen si to připomínám, mám orošené dlaně…
Manžel mě nechá „vyřvat“, ale pokud se rozběhnu ven z ložnice, tak na mě houkne.
Většinou se mi zdává o pavoucích, takže už několikrát se mnou v noci hledal neviditelné pavouky pod polštářem, i je i jako zabíjel a po tom „zabití“ si klidně lehnu a spím, ráno si to někdy pamatuju někdy ne.
Ale je to taková hrůza, ta bezmoc, ten strach, děs, nepřeju to nikomu. Zpocená, srdce mlátí, klepavka…
Léky jsem nikdy nebrala, epilepsii nemám, i u léčitelky jsem byla ![]()
Zlepšilo se to kolem puberty, ale mívám je ještě i teď někdy, souvislost s úplňkem nemám vypozorovanou…
Snad jsem pomohla ![]()
Zkusím z úplně jiného soudku - nechce se mu čůrat? Máma říkala, že takohlý noční běsy měl brácha přesně v tomhle věku, už byl bez plen a před půlnocí řval jak pominutej každou noc, nešlo to zastavit. Pak ho začla dávat preventivně čurat cca půl hodiny před, ani se pořádně neprobudil, vyčural se a spal klidně dál. Ale jestli má ještě plínu, je to rada k prdu.
Pracovala jsem na dětské neurologii, jako sestra. Právě že jsme tam měli dost pacientů s nočními děsy. Rodiče se vždy bránili užívání léků. Lékařka říkala, že je potřeba přetnout takový ten kruh nočních běsů-tzn. třeba na týden, deset dní nasadila léky, něco jako diazepam-a nepamatuji dítko, kterému by to nepomohlo. A rodičům se vždy ulevilo. Protože bohužel to nepříjemné je.
@legoun píše:
Já toho taky plno neslyšela a neznamená to, že to neexistujeJen přidávám svoji zkušenost, z nočních běsů se vyklubala epilepsie. Proto, než tady dlouze diskutovat a co holka, to jinej vlastní názor, nechat se poslat od dětské k neurologovi. A kdyby to byla zbytečná cesta, zaplaťpánbůh za to, aspoň můžete zkusit nějaký ty uklidňující tabletky na spaní.
no tak jinak, ja mam jeste z atestace, ze bes projev epilepsie neni, je to samostatna spankova porucha
nicmene nejaka forma temporalni epilepsie by se mohla prjevovat, jako bes, protoze ta se projevuje komplexnim chovanim. Jinak znamky epilepsie nema. i to kopani nohama je alternujici - tedy spise mluvici proti epilepsii.
Příspěvek upraven 08.04.13 v 08:43