Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dá se nějak zastavit, nebo aspoň omezit „slovní průjem“? Máme neuvěřitelně ukecané dítě, ráno v 6.30 vstane a už mluví (i při probouzení už mluví) a skončí ve 20.30, kdy usne. Mluví neustále, vždy a všude, při oblékání, umývání, čištění zubů, při kadění, dokonce mi nedávno říkal, že zkoušel mluvit pod vodou v plavání
Proč mi to ale vadí: Kvůli tomu, že neustále melduje, nestíhá nic, co by měl - oblékání, jídlo, všechno mu trvá děsnou dobu (nezvládá mluvit a u toho dělat něco dalšího). Nedává taky kvůli tomu pozor, když by měl - např. v tom plavání, pořád diskutuje, všechno komentuje a pak nemá tušení, co se po něm chce, a všechno dělá špatně.
Mám obavu, že s tím bude mít dost velký problém ve škole… Co s tím?
@K.Black píše:
Izolepa!
takly mě napadla, ale docela docela dost drastický, ale ais nic jinýho nepomůže
![]()
Jo to znám, náš prvorozený (4.5)mluví stále i ze spaní a k tomu všemu se s každým dá do řeči
.Minule na nádraží se ptal bezdomovce Pane co tady děláte, proč tady tak stojíte a proč tak divně voníte
.Pak s námi šel přes půl města a zbavila jsem se ho až když dostal 20kč. Už jsem z té jeho výřečnosti nešťastná a doufám, že ho to brzy přejde
.
Co s tím, nevím, mám doma něco podobného. Má to jen jednu výhodu, ve 4 letech má dcera neuvěřitelnou slovní zásobu ![]()
Používá slova jako mnohem, jistě, slovní spojení jako nehádej se se mnou o slovíčka a podobně.
Starší syn byl stejný a dělá do politiky ![]()
Ze školy mám taky trochu obavy.
@zikado píše:
Jo to znám, náš prvorozený (4.5)mluví stále i ze spaní a k tomu všemu se s každým dá do řeči.Minule na nádraží se ptal bezdomovce Pane co tady děláte, proč tady tak stojíte a proč tak divně voníte
.Pak s námi šel přes půl města a zbavila jsem se ho až když dostal 20kč. Už jsem z té jeho výřečnosti nešťastná a doufám, že ho to brzy přejde
.
ni tak tohle mě dostalo, proč tak voníte??
![]()
Já pokud chci, aby mě nejstarší vnímal, tak si k němu třeba přidřepnu, navážu oční kontakt, snažím se být stručná. Někdy se ho i nějak dotknu, aby víc vnímal. Jako samozřejmě ne vždycky to zabírá, ale při běžné komunikaci jako „oblíkni se“ atd to celkem pomáhá.
A co vlastně tak pořád povídá? Mladej se mě totiž furt ptá a to je snad ještě horší než prosté komentování, tisíckrát denně „co to děláš maminko“, do toho začal prostřední „co to je“ a já se jen děsím, až promluví i ten nejmladší, ten zatím naštěstí jen huhlá.
To mi připomnělo…přišla známá, dost upocená a malá spustila
„Paní, ty smrdíš, běž do koupelny se umýt. Mami, proč ta paní tak smrdí, ona nám zasmradila celý obývák. Půjčíme jí mýdlo, ať se umeje..“…a mlela a mlela
![]()
Byla jsem červená až na zadku.
Když po ní potřebuju, aby chvíli zmlkla, musím si k ní dřepnout, vzít pevně za ruku, případně ji otočit hlavu na mě, pak jí řeknu, co chci a ona to musí zopakovat. Jinak se nechytá.
@Gladys Vidím, že jsme se shodly ![]()
Mám o malou strach, dá se s každým do řeči, málem nadiktuje celou adresu, kdyby znala moje číslo bot (nebo podprsenky), řekne to.
@laducha píše:
@Gladys Vidím, že jsme se shodlyMám o malou strach, dá se s každým do řeči, málem nadiktuje celou adresu, kdyby znala moje číslo bot (nebo podprsenky), řekne to.
ještě že je mám ddítě stydlína, mele sice furt doma, ALE posloucá co jí říkám, a le jakmile jedeme do společnsoti, tak tam je zamlklá
, ta by ani neřekla, jak se jmenuje ![]()
@Nsoci můj mladej je to samé.. nepomůže nic.. ale ve škole ho učitelka zvládá ![]()
to mam doma taky, dost cast hrajeme hru..V kostele nastalo…ale moc dlouho to nevydrzi ![]()
Jako jinak je syn celkem nedružný, spíš je to venku občas trochu trapný, když na něj někdo mluví a ptá se ho, jak se jmenuje a on jen čučí a nic neřekne. Ne že by se nějak styděl, zkrátka mlčí a čeká, co z dotyčného ještě vypadne
Což mi teda plně vyhovuje, protože se nerada družím s důchodci, kteří většinou chtějí zapřádat rozhovor, tohle je spolehlivě odradí ![]()
Ale jinak mě se ptá furt, co to je, co to támhle kdo dělá, jednou třeba přišla elegantní paní v klobouku, tak hned co to ta paní má, samozřejmě ukáže prstem…